ΟΕΧΒΕ προς Θ. Κιτσάκο (ΔΕΠΑ): Ο Λαυρεντιάδης δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο εκπρόσωπο των συμφερόντων του!

Μαίνεται ο «πόλεμος» για τη «σχέση» του πρώην Γενικού Διευθυντή της ELFE και νυν Διευθύνοντα της ΔΕΠΑ για το υπέρογκο χρέος της ΒΦΛ προς τη ΔΕΠΑ - Ανταπάντηση ΟΕΧΒΕ με σειρά συγκεκριμένων ερωτημάτων που ζητούν απαντήσεις

Πληθαίνουν τους τελευταίους μήνες τα δημοσιεύματα αλλά και οι «φωνές» που θέλουν τη Διοίκηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου ΑΕ να «ελέγχεται» για τους χειρισμούς της στην υπόθεση ΒΦΛ και συγκεκριμένα για το πώς αφέθηκε το χρέος της ELFE προς τη ΔΕΠΑ να «εκτοξευτεί» σε ύψη δυσθεώρητα που μάλιστα «απειλούν» τη βιωσιμότητα της ίδιας της επιχείρησης.

Στο «μάτι του κυκλώνα» της υπόθεσης αυτής βρίσκεται ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσάκος, ο άνθρωπος που στο παρελθόν διετέλεσε στέλεχος του ομίλου Λαυρεντιάδη (Γενικός Διευθυντής των εταιριών Νεοχημική και ELFE) και που, σύμφωνα με τις «κατηγορίες» που του αποδίδονται, επέδειξε τα τελευταία δύο χρόνια μία αξιοσημείωτη «ανοχή» απέναντι στον πρώην εργοδότη του, αφήνοντας «ακάλυπτη» την εταιρία που σήμερα εκπροσωπεί και επιτρέποντας στον Νο.1 μεγαλο-οφειλέτη της να «μεγαλώσει» ένα υπέρογκο, χωρίς εξασφαλίσεις και ορίζοντα αποπληρωμής χρέος.

Σε ανακοίνωσή της στις 31 Αυγούστου 2017, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικών Βιομηχανιών Ελλάδος έκανε λόγο για «ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα της εποχής μας» (διαβάστε την εδώ), εγκαλώντας την κυβέρνηση και τους μετόχους της ΔΕΠΑ για το γεγονός ότι αφήνουν τον κ. Κιτσάκο ελεύθερο να… «αλωνίζει», λειτουργώντας μέσα από τη θέση του όχι προς το συμφέρον της Επιχείρησης Αερίου αλλά του πρώην εργοδότη του Λαυρεντιάδη!

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2017, ο Θεόδωρος Κιτσάκος απάντησε στην καταγγελία της ΟΕΧΒΕ (διαβάστε την απάντησή του εδώ) αναλύοντας τη μέθοδο με την οποία ο ίδιος και η Διοίκηση της ΔΕΠΑ χειρίστηκαν την υπόθεση ELFE και διαψεύδοντας οποιαδήποτε σχέση με τον «επιχειρηματία Λαυρεντιάδη» από τον Αύγουστο του 2010 οπότε και απολύθηκε από τον όμιλο.

Σήμερα, η ΟΕΧΒΕ επανέρχεται για να ανταπαντήσει στον κ. Κιτσάκο. Με μία ακόμη μακροσκελή επιστολή, η διοίκηση της Ομοσπονδίας αποδομεί κομμάτια-κομμάτι την απάντηση Κιτσάκου, θέτοντας στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΠΑ συγκεκριμένα ερωτήματα, καλώντας για μια ακόμη φορά τόσο την ελληνική κυβέρνηση όσο και τους μετόχους της Επιχείρησης Αερίου να λάβουν γνώση και να πάρουν θέση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανταπάντησης της ΟΕΧΒΕ στον Θεόδωρο Κιτσάκο.

Ο Θεόδωρος Κιτσάκος (αριστερά) μαζί με τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη (δεξιά) το 2010 στην Καβάλα, στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων. Στη μέση ο Μ. Κυριακίδης, υιός του στενού συνεργάτη του Λ.Λ. και φυγόδικου -πλέον- στο εξωτερικό Πέτρου Κυριακίδη

Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης

«Σε απάντηση της από 31 Αυγούστου 2017 καταγγελίας μας για «ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα της εποχής μας» που αφορά στα «έργα και τις ημέρες» του Θεόδωρου Κιτσάκου στη ΔΕΠΑ, λάβαμε με έκπληξη την με αρ. πρωτ. 062349/12.09.2017 επιστολή του Διευθύνοντα Συμβούλου της Επιχείρησης.

Η έκπληξή μας δεν έγκειται τόσο στο γεγονός ότι ο κ. Κιτσάκος αποφάσισε, έστω με… 12 ημέρες καθυστέρηση, να μας απαντήσει (προφανώς και η καταγγελία μας τον «άγγιξε» και προσπαθεί απεγνωσμένα να προετοιμάσει από τώρα την… υπερασπιστική του γραμμή με κινήσεις που πιστεύει ότι είναι ικανές να «θολώσουν» τα νερά) αλλά στα όσα ανεκδιήγητα αναφέρει μέσα τα οποία προκαλούν αβίαστα το… γέλιο!

Μόνον που το γέλιο αυτό δεν είναι ευφρόσυνο, αλλά πικρό, τέτοιο που δεν… καταπίνεται με τίποτε, αφού προκύπτει από την επίσης πικρή διαπίστωση ότι σε αυτήν τη χώρα επιβιώνουν οι κολλητοί και οι τυχάρπαστοι που πίνουν στην υγεία όλων ημών των… κορόιδων, όχι μόνον δεν νιώθουν την ανάγκη να κρυφτούν όταν «αποκαλυφθούν», αλλά μας περνάνε για… αδαείς και ευκολόπιστους.

Δυστυχώς για όλους αυτούς, δεν είναι έτσι…

Με την επισήμανση ότι οι επιχειρηματικές πρακτικές που εφάρμοσε ο κ. Κιτσάκος ως Διευθύνων της ΔΕΠΑ για να εισπράξει τα 100 και πλέον εκατομμύρια χρέος της ELFE του κολλητού του «επιχειρηματία» Λαυρεντιάδη (τα εισαγωγικά δεν έχουνε μπει τυχαία στη λέξη «επιχειρηματίας», ούτε έχουν… αφαιρεθεί τυχαία από τη λέξη «κολλητός») θα μπορούσαν να διδάσκονται σε πρωτοετείς φοιτητές Οικονομικών Σπουδών ως μοντέλο (case study, αν προτιμά ο «διεθνής» κ. Κιτσάκος)… ασχετοσύνης και αποτυχίας («αρετές» που διόλου δεν ταιριάζουν σε ένα καλοπληρωμένο στέλεχος με υπερ35ετή διεθνή επαγγελματική σταδιοδρομία, που έχει διατελέσει ανώτερο και ανώτατο στέλεχος σε πολυεθνικές και άλλες μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, στους τομείς των Πετρελαιοειδών, Πετροχημικών, Λιπασμάτων και Βιομηχανικών Χημικών, που έχει εργαστεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, στην Ευρώπη και σε χώρες με χαρακτηριστικά αναδυόμενων αγορών-Τουρκία, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, που έχει διατελέσει διευθυντής Έργου (project leader) σε σημαντικά επενδυτικά προγράμματα (project) διεθνούς ενεργειακής στρατηγικής και που έχει, τέλος, ενεργή ενασχόληση και εξειδίκευση μεταξύ άλλων θεμάτων σε θέματα γεωστρατηγικής, ενεργειακής διπλωματίας, έρευνας και διαχείρισης υδρογονανθράκων, πετρελαϊκής και χημικής βιομηχανίας… αυτά από το επίσημο βιογραφικό του στην επίσημη σελίδα της ΔΕΠΑ) και εφόσον ο κ. Διευθύνων Σύμβουλος «άνοιξε» αλληλογραφία μαζί μας, δραττόμαστε της ευκαιρίας να του απευθύνουμε μια σειρά διευκρινιστικών ερωτήσεων σχετικά με την επιστολή του.

Με τη σειρά, λοιπόν (με πλάγια γράμματα, τα γραφόμενα Κιτσάκου):

Με την ανάληψη των καθηκόντων της, το Δεκέμβριο του 2015 η νέα Διοίκηση της ΔΕΠΑ, με Διευθύνοντα Σύμβουλο τον υπογράφοντα (και Πρόεδρο και Εντεταλμένο Σύμβουλο τον κ. Γ. Σπανούδη), στις αρχές του 2016, θέσπισε άξονες διαχείρισης της υπόθεσης ELFE, ουσιαστικά ως εφαρμογή μιας άσκησης “crisis management” με σαφέστατα και διακριτά στοιχεία διαχείρισης “risk management”.

  • «Ενδιαφέρουσα», αν μη τι άλλο, κ. Κιτσάκο, είναι η επιλογή σας να μνημονεύσετε στις δύο πρώτες (!) σειρές της επιστολής σας το όνομα του Προέδρου και Εντεταλμένου Συμβούλου της ΔΕΠΑ κ. Σπανούδη. Και επειδή είναι προφανές ότι η συγγραφή της έχει γίνει με τη συνδρομή κάποιου… δικηγόρου, θέλουμε να μας πείτε τι είναι αυτό που επιδιώκετε (προφανώς όχι από εμάς, ένα συνδικαλιστικό όργανο που νοιάζεται για τους εργαζόμενους που εκπροσωπεί, αλλά από τους μετόχους της εταιρίας στους οποίους θα πρέπει να λογοδοτήσετε και στους πολιτικούς σας προϊστάμενους που σας τοποθέτησαν στη θέση που –σκανδαλωδώς πώς– συνεχίζετε ακόμη να είστε); Μήπως… επιμερισμό των σοβαρότατων ευθυνών σας;
  • Για ποιον λόγο άραγε νιώθετε την ανάγκη να αναφερθείτε ευθύς εξαρχής σε οικονομικές ορολογίες τύπου “risk management” και “crisis management”; Για να προσδώσετε στις «προσπάθειές» σας το κύρος διεθνών πρακτικών και αυτονόητων επιλογών; Αν πάλι οι ορισμοί αυτών των δύο όρων «μεταφράζονται» στα όσα κάνατε για την υπόθεση ELFE τα τελευταία δύο χρόνια, τότε μάλλον κάποιοι θα πρέπει να… σκίσουν τα πτυχία τους!

Για τον σκοπό αυτό και προς επαναφορά του ακάλυπτου υπολοίπου κάτω των 90 εκ. ευρώ (95 εκ. ευρώ την 01/09/2017) εκδόθηκαν μέχρι σήμερα τέσσερις διαταγές πληρωμής.

  • Κάνετε λόγο για υπόλοιπο της ELFE κατά την 1η του Σεπτέμβρη 2017 ύψους… 95 εκ. ευρώ. Μα, στις 12 Ιουνίου 2017 πραγματοποιήθηκε Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΠΑ (στην οποία προφανώς και συμμετείχατε και εσείς ο ίδιος) με κεντρικό θέμα την υπόθεση ELFE και το «άνω των 100 εκ. ευρώ χρέος». Επίσης, στην αγωγή που εσείς καταθέσατε στα τέλη Ιουλίου 2017 (θα επανέλθουμε σε αυτήν λίγο παρακάτω) αναφέρεστε σε εκκαθαρισμένο, ληξιπρόθεσμο και απαιτητό χρέος ύψους… 106,7 εκ. ευρώ. Πώς, κ. Κιτσάκο, έγινε το… «θαύμα» και μέσα σε έναν μήνα η ELFE πέτυχε «ελάφρυνση» του χρέους της κατά… 12,7 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ; Μπήκαν στα ταμεία της ΔΕΠΑ 12,7 ολόκληρα «ζεστά» εκατομμύρια ευρώ ή μήπως πήρατε τίποτε… μεταχρονολογημένες επιταγές; Και αν πήρατε επιταγές, ποιος είναι ο εκδότης; Η ELFE; Μα, πώς μια εταιρία «νεκρή» –σύμφωνα με δική της δημόσια δήλωση!– χωρίς παραγωγική δραστηριότητα και με κύρια πηγή εσόδων τα μισθώματα που λαμβάνει (και καλά) από τις εταιρίες (τις παρένθετες, χωρίς εισαγωγικά) στις οποίες έχει νοικιάσει για 20 χρόνια το «κομματιασμένο» Εργοστάσιο Λιπασμάτων της Καβάλας και τα οποία μισθώματα μετά βίας ξεπερνούν το… 1 εκ. ευρώ μπόρεσε να το καταφέρει αυτό; Μήπως πρόκειται για άλλο ένα «επεισόδιο» της άσκησης του… “crisis management”;
  • Εκδώσατε, λέτε, ούτε μία ούτε δύο, αλλά… τέσσερις (!) διαταγές πληρωμής (και επειδή, όπως λέτε παρακάτω, ετοιμάζεστε για την… πέμπτη [!!!], μπαίνουμε στον πειρασμό να σας ευχηθούμε να τις… εκατοστίσετε, αλλά μάλλον δεν θα… προλάβετε) τα τελευταία δύο χρόνια. Και γιατί δεν εκτελέσατε ούτε μία από αυτές; Τι πήρατε ως αντάλλαγμα; Μετρητά; Όχι, αφού το χρέος ανέβηκε. Εξασφαλίσεις; Ούτε! Τότε; Πείτε μας, κ. Κιτσάκο, γιατί δεν εκτελέστηκαν τέσσερις διαταγές πληρωμής; Οι μέτοχοι της ΔΕΠΑ και ο ελληνικός λαός (ελπίζουμε και η ελληνική κυβέρνηση) «καίγονται» να μάθουν!

Επίσης, έχει ήδη κατατεθεί αγωγή κατά της εταιρίας ELFE για το σύνολο της οφειλής, πλην του ποσού των υπόλοιπων συναλλαγματικών που έχουμε στα χέρια μας για το οποίο σκοπεύουμε να προχωρήσουμε στην έκδοση διαταγών πληρωμής άμεσα.

  • Για τις μεταχρονολογημένες επιταγές, τα είπαμε παραπάνω. Ας «σταθούμε» όμως λίγο στην αγωγή που… ήδη έχετε καταθέσει. Αλήθεια, κ. Κιτσάκο, πότε ακριβώς την καταθέσατε την αγωγή; Μήπως αφού ο Νο.1 μεγαλο-οφειλέτης σας σάς πήγε πρώτος αυτός (!) στα δικαστήρια για να σας απαγορεύσει να του «κόψετε» το αέριο καταθέτοντας αίτηση για προσωρινή διαταγή (την κέρδισε ήδη!) και ασφαλιστικά μέτρα μόλις κατάλαβε ότι εκτός από το δικό σας… «ζεστό» (λέμε τώρα) ενδιαφέρον αρχίζει να εκδηλώνεται ενδιαφέρον τόσο από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη (βλ. επιστολή του προς εσάς και τον κ. Σπανούδη στις 15 Μαρτίου 2017 σχετικά με την υπόθεση ELFE) και τους μετόχους της ΔΕΠΑ (βλ. Έκτακτη Γενική Συνέλευση 12ης Ιουνίου 2017) όσο και από τις Διωκτικές Αρχές του τόπου (βλ. αιφνιδιαστικό έλεγχο για την υπόθεση ELFE που έγινε στα γραφεία της ΔΕΠΑ από την Οικονομική Αστυνομία κατόπιν Εισαγγελικής Παραγγελίας, βλ. έγγραφο προς εσάς της 2 Μαΐου 2017 του Προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες σχετικά με τις ανείσπρακτες οφειλές της ELFE προς τη ΔΕΠΑ, βλ. νέο έγγραφο στις 29 Ιουνίου 2017 προς εσάς της Οικονομικής Αστυνομίας αυτήν τη φορά στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης και κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών σχετικά με τις συναλλαγές» ΔΕΠΑ-ELFE); Μήπως λίγο πριν; Σε κάθε περίπτωση… αργά!
  • Για ποιον λόγο χρησιμοποιήσατε τη λέξη «άμεσα» για να προσδιορίσετε την έκδοση νέων διαταγών πληρωμών; Για να μας αποδείξετε τα… γρήγορα αντανακλαστικά σας; Γελάνε και οι πέτρες, κ. Κιτσάκο…

Η παρούσα Διοίκηση της ΔΕΠΑ αναλαμβάνουσα την 01/12/2015, θεώρησε ότι η αναζήτηση λύσης στο πλαίσιο και στη συνέχιση των πρωτοβουλιών της προηγούμενης Διοίκησης, μέσω ενδεχόμενης μεταβίβασης ακινήτων ιδιοκτησίας ELFE προς τη ΔΕΠΑ, θα μπορούσε υπό όρους και με την προϋπόθεση ότι αυτά τα ακίνητα εξυπηρετούν απώτερους και δυνητικούς στόχους της ΔΕΠΑ, να αποτελέσει τελικά –στα πλαίσια δοκιμασμένων εμπορικών πρακτικών της Ελληνικής & Διεθνούς αγοράς– μια πραγματικά βιώσιμη λύση. Ή έστω θα μπορούσε να συγκεντρώσει εκείνα τα δομικά χαρακτηριστικά της δυνητικής λύσης με την έννοια της κλασσικής «πιθανότητας/ευκαιρίας στη λύση».

Σε αυτό το πλαίσιο και παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες και αντιξοότητες που προέκυψαν, κυρίως λόγω της διαπίστωσης ύπαρξης νομικών δεσμεύσεων, η Διοίκηση της ΔΕΠΑ θεώρησε ότι όφειλε να εξαντλήσει όλα τα δυνητικά περιθώρια προς τη Διοίκηση της ELFE πριν από την διακοπή της παροχής και πριν προχωρήσει σε άλλες νομικές ενέργειες που θα είχαν καθοριστικό αντίκτυπο στην λειτουργία του εργοστασίου, στους εργαζομένους σ’ αυτό και την τοπική κοινωνία. Στο σημείο αυτό επισημαίνουμε ότι η ΔΕΠΑ δεν διέκοψε την παροχή σε κανέναν πελάτη της.

  • Πάλι «περνάτε» από το «εγώ» στο «εμείς», κ. Κιτσάκο, κάνοντας λόγο όχι μόνον για την «παρούσα Διοίκηση» αλλά μνημονεύοντας και την… προηγούμενη, σε μια (απέλπιδα, κατά τη γνώμη μας) προσπάθεια να «ανοίξετε» το «κάδρο» των ευθυνών. Ας έχει. Μπορεί να είναι και έτσι. Ας το διαπιστώσουν άλλοι, πιο αρμόδιοι από εμάς. Αλλά, ας αφήσουμε τη σημειολογία των γραφομένων σας (ή των δικηγόρων σας;) και ας πάμε στην ουσία. Αλήθεια, κ. Κιτσάκο, αυτό ήταν το… μεγαλεπίβολο σχέδιό σας για να εισπράξετε το φέσι της ELFE (διότι, η λέξη «χρέος» δεν είναι αρκετή για να περιγράψει το ποσό αυτό); Να «πατσίσετε» τα 110 εκ. ευρώ (95 κατ’ εσάς, να το δεχθούμε αν μας προσκομίσετε τα αποδεικτικά στοιχεία) με ακίνητα που είναι παραχωρημένα από το Κράτος εδώ και… δεκαετίες στη ΒΦΛ και που είναι όλα υποθηκευμένα σε τράπεζες και πιστωτές και που, το βασικότερο, είναι δεσμευμένα από την Αρχή Ξεπλύματος Βρόμικου Χρήματος ως προϊόντα… εγκληματικής δραστηριότητας του «επιχειρηματία» Λαυρεντιάδη; Αυτές είναι οι… «δοκιμασμένες εμπορικές πρακτικές της Ελληνικής & Διεθνούς αγοράς»;
  • Και για να έχουμε καλό ρώτημα, πότε ακριβώς, κ. Κιτσάκο, διαπιστώσατε «αντικειμενικές δυσκολίες» και «αντιξοότητες που προέκυψαν λόγω της διαπίστωσης νομικών δεσμεύσεων», εσείς ένα έμπειρο και καταξιωμένο («διεθνώς»!) στέλεχος; Δεν γνωρίζατε ότι η υπ’ αριθμ. 27 Απόφαση του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου δημοσιεύτηκε το… 2014; Δηλαδή, έναν και πλέον χρόνο ΠΡΙΝ αναλάβετε τη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΠΑ; Πλημμελής έρευνα από τη μεριά σας; Αφέλεια; Ασχετοσύνη; Εσκεμμένη «άγνοια»; Διαλέξτε…
  • Ειλικρινά τώρα, κ. Κιτσάκο, θέλετε να πιστέψουμε (εμείς, οι μέτοχοι της ΔΕΠΑ, η κυβέρνηση, ο απλός λαός) ότι σας έπιασε η… ευαισθησία για το εργοστάσιο, τους εργαζόμενους της ΒΦΛ και την τοπική κοινωνία της Καβάλας και γι’ αυτόν τον λόγο δεν προχωρήσατε σε «άλλες νομικές ενέργειες»; Αφού εσείς (όχι προσωπικά, οι νομικοί εκπρόσωποι της ΔΕΠΑ) δεν δηλώσατε σε πρόσφατο Δικαστήριο ότι ναι, η ELFE θα μπορούσε να προμηθευτεί από αλλού φυσικό αέριο; Άρα, για ποιον «αντίκτυπο» μιλάτε; Τι είναι αυτό που σας εμπόδισε να προστατεύσετε τα συμφέροντα των μετόχων που σας τοποθέτησαν στη θέση που –σκανδαλωδώς πώς, επαναλαμβάνουμε– συνεχίζετε να βρίσκεστε μέχρι και σήμερα;
  • Όσο για το μνημειώδες «η ΔΕΠΑ δεν διέκοψε την παροχή σε κανέναν πελάτη της», αυτό θα μπορούσε να είναι και… προεκλογικό σλόγκαν της εποχής του «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα»! Αν λέτε αλήθεια, κ. Διευθύνοντα Σύμβουλε, τότε δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: είτε ότι επί των ημερών σας (και των… «έργων» σας) άπαντες οι πελάτες της ΔΕΠΑ (από τον οικιακό καταναλωτή των λίγων δεκάδων ευρώ μέχρι τη βιομηχανία, καλή ώρα, των… εκατομμυρίων) έγιναν ξαφνικά καλοπληρωτές και δεν αφήνουν κανέναν λογαριασμό απλήρωτο (που, στα χρόνια της «σκληρής» κρίσης, κομματάκι δύσκολο) είτε ότι επί των ημερών σας (και των… «έργων» σας, είπαμε) η ΔΕΠΑ έχει μεταλλαχθεί από Ανώνυμη Εταιρία που επιδιώκει το κέρδος σε… φιλανθρωπικό ίδρυμα που θα ζήλευαν διεθνώς καταξιωμένα τοιαύτα. Διαλέξτε…

Επίσης επισημαίνουμε κάτι πολύ σημαντικό, ότι οι επιταγές με τις οποίες η ΔΕΠΑ προπληρώνεται το φυσικό αέριο, έχουν μέχρι σήμερα όλες πληρωθεί.

  • Όλες; Είστε σίγουρος, κ. Κιτσάκο; Ακόμη και αυτή που πήρατε προ ολίγων μηνών με εκδότρια μια εταιρία ονόματι… BFS την οποία και καταθέσατε στη Eurobank μόνο και μόνο για να διαπιστώσετε (προς μεγάλη σας απογοήτευση, φανταζόμαστε) ότι είναι… «πέτσινη»; Κι αν ο «επιχειρηματίας» Λαυρεντιάδης είναι τόσο φερέγγυος και πληρώνει όλες του τις επιταγές, γιατί η Οικονομική Αστυνομία σάς επέβαλε να βάζετε κάτω από το «μικροσκόπιο» όλες τις επιταγές που λαμβάνετε προς εξόφληση των χρεών της ELFE; Γιατί το Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας μεταρρύθμισε στις 29 Αυγούστου 2017 την προσωρινή διαταγή που συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ απαγορεύοντας στη ΔΕΠΑ να δέχεται τις επιταγές «τρίτων» εταιριών παρά μόνον επιταγές πελατείας (δηλαδή  πελατών που δεν… έχει);
  • Ακόμη και αν δεχτούμε ότι όλες οι επιταγές που έχετε λάβει για την προπληρωμή της εβδομαδιαίας κατανάλωσης του φυσικού αερίου της ELFE έχουν εξοφληθεί χωρίς κανένα πρόβλημα (κάτι που δεν ισχύει και το ξέρετε καλά!), πώς το χρέος της συνέχιζε να παίρνει την… ανηφόρα από τη στιγμή που το καθεστώς της προπληρωμής έχει επιβληθεί ήδη από τις Γενικές Συνελεύσεις από το… 2014; Πόσες ρυθμίσεις έχετε «χαρίσει» στον «επιχειρηματία» Λαυρεντιάδη και δεν τήρησε καμιά από αυτές; Και γιατί άραγε δεν τις τήρησε; Επειδή, όπως λέτε, «πληρώνονταν όλες οι επιταγές»; Ελάτε, κ. Κιτσάκο…

Όσον αφορά στις αναφερόμενες παρένθετες εταιρίες, η ΔΕΠΑ αρνήθηκε και δεν είχε οποιαδήποτε συναλλαγή πώλησης με την εταιρία ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ.

Επιπλέον, μόλις λάβαμε γνώση από δημοσιεύματα για την απόφαση της περιφέρειας σχετικά με τη χορήγηση άδειας λειτουργίας στην PFIC, απέστειλε την από 04/01/2016 εξώδικη διαμαρτυρία με δήλωση επιφύλαξης δικαιωμάτων στην ΕΛΦΕ, η οποία κοινοποιήθηκε μεταξύ άλλων στον τότε περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης, θέτοντας την ΕΛΦΕ προ των ευθυνών της.

  • Κατ’ αρχήν, κ. Κιτσάκο, δεν είναι σωστό να βάζετε στο «κάδρο» ακόμα και τον… αείμνηστο Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ! Όχι ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι είναι άμοιροι ευθυνών στο εν εξελίξει σκάνδαλο (τα έχουμε επισημάνει αυτά, δεν είναι της παρούσης να τα υπενθυμίζουμε), αλλά νά, υπάρχουν και… όρια!
  • Τα γνωρίζουμε, κ. Διευθύνοντα Σύμβουλε, τα εξώδικα που στέλνατε για… ξεκάρφωμα πού και πού, όπως επίσης και την άρνησή σας να «συνεργαστείτε» με τις εταιρίες ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και PFIC (απαραίτητη σημείωση: ο όρος «παρένθετες» δεν είναι δικός μας, αλλά περιλαμβάνεται στην Απόφαση 150/2017 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καβάλας που δικαιώνει τους παρανόμως απολυμένους εργαζόμενους της ΒΦΛ, αυτούς τους οποίους «προστατεύσατε» εξαντλώντας «κάθε δυνητική λύση»). Βέβαια, «συναλλαγή πώλησης» μπορεί να μην είχατε και να μην έχετε απευθείας μαζί τους, αλλά τις επιταγές τους –όπως επίσης και μιας σειράς off shore και άλλων… «περίεργων» εταιριών συμφερόντων Λαυρεντιάδη– μια χαρά τις πέρνατε! Αλήθεια, ποιον πάτε να κοροϊδέψετε, κ. Κιτσάκο; Μήπως μπερδεύετε τη νομιμοφάνεια πίσω από την οποία προσπαθείτε να κρυφτείτε με τη… νεκροφάνεια;

Σε ό,τι με αφορά προσωπικά και σε σχέση με τους εξαιρετικά άστοχους και κακόβουλους χαρακτηρισμούς (δήθεν «κολλητός του Λαυρεντιάδη»), έχω να υπενθυμίσω προς όλους τα εξής:

Προσλήφθηκε στον όμιλο την 1η Οκτωβρίου 2009 και απολύθηκα την 6η Αυγούστου του 2010. Εργάστηκα στις εταιρίες Νεοχημική και ELFE ως Γενικός Διευθυντής αλλά ουδέποτε ως Διευθύνων Σύμβουλος όπως ανακριβώς αναφέρετε στην ανακοίνωσή σας. Έκτοτε μετά την απόλυσή μου δεν είχα οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση επαφή με τον επιχειρηματία Λαυρεντιάδη.

  • Εδώ, μας… πιάσατε, κ. Διευθύνοντα Σύμβουλε! Παραδεχόμαστε το τραγικό λάθος μας και σπεύδουμε να το διορθώσουμε: Ως κολλητός του Λαυρεντιάδη, λοιπόν, διατελέσατε Γενικός Διευθυντής της εταιρίας που σήμερα «απειλεί» –σύμφωνα πάντα με δική σας δήλωση– να «βουλιάξει» τη ΔΕΠΑ στην οποία τοποθετηθήκατε για να ελέγξετε τον πρώην… εργοδότη σας! Δεν ήσασταν ποτέ Διευθύνων Σύμβουλος στις εταιρίες του! Πάμε παρακάτω… Ούτε και στη ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ  ήσασταν Διευθύνων Σύμβουλος, ως Γενικός Διευθυντής συμβάλατε στο κλείσιμό της που από «θαύμα ανάπτυξης» κατέληξε σε νεκροταφείο ψυχών εργαζομένων αφού πρώτα κατάκλεψε τους μικρομετόχους. Όπως πληροφορηθήκαμε περάσατε και από την ΙΝΤΕΡΚΕΜ που είχε την ίδια τύχη με την ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ, με τους εργαζόμενους να απολύονται χωρίς ποτέ να αποζημιωθούν.
  • Στην κατακλείδα σας, κ. Κιτσάκο, μάς γράφετε: «Μετά την απόλυσή μου [σ.σ.: εξαιρετικά «φορτισμένη» επιλογή λέξης εδώ] δεν είχα οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση επαφή με τον επιχειρηματία Λαυρεντιάδη». Και μόνον το γεγονός της απουσίας εισαγωγικών από τη λέξη «επιχειρηματίας» ως συνοδευτικό του επιθέτου «Λαυρεντιάδης» θα ήταν αρκετή για να καταλάβει κανείς πώς πραγματικά αντιλαμβάνεστε το επιχειρείν! Ωστόσο, «βλέπουμε» μία πολύ προσεκτική –και καλά κάνετε, έχοντας «οσμιστεί» αυτό που… έρχεται– διατύπωση. Κάνετε λόγο για «σχέση με τον επιχειρηματία Λαυρεντιάδη». Με τον… άνθρωπο Λαυρεντιάδη, είχατε ή έχετε κάποια σχέση; Όχι; Μήπως θέλετε να πιστέψουμε ότι μετά την «απόλυσή» σας επήλθε και… ρήξη σε αυτό το επίπεδο;

Δεν μας αφορά, κ. Διευθύνοντα Σύμβουλε της ΔΕΠΑ, εάν βρίσκεστε κοινωνικά ή εάν πίνετε… καφέ με τον «επιχειρηματία» Λαυρεντιάδη (τα εισαγωγικά επανέρχονται για την αποκατάσταση της… τάξης), αν μιλάτε στο τηλέφωνο μαζί του ή εάν ανταλλάσσετε κάποιο e-mail αραιά και πού.

Μας αφορά όμως ότι η αλληλουχία των πραγματικών γεγονότων «δείχνει» ξεκάθαρα και πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο πρώην εργοδότης σας δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο εκπρόσωπο των συμφερόντων του στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΑ από εσάς!

Άραγε, οι αξιότιμοι μέτοχοι της ΔΕΠΑ και η «κυβέρνηση της Αριστεράς» (η και κατέχουσα, σύμφωνα με την ίδια, το πολυδιαφημισμένο «ηθικό πλεονέκτημα») τα γνωρίζει όλα αυτά»;