ΓΕΩΤΕΕ-ΑΜ: Ακόμη μία σύσκεψη για την καύση των καλαμιών παρουσία των κυβερνητικών βουλευτών

Αυτοδιοίκηση, Πολιτική Προστασία και εκπρόσωποι φορέων συναντήθηκαν για... πολλοστή φορά για να συζητήσουν το πρόβλημα που δεν λέει να λυθεί

Σχεδόν καθολική ήταν η συμμετοχή των «εμπλεκόμενων» φορέων στη νέα σύσκεψη που συγκάλεσε η Διοικούσα Επιτροπή του παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ για το φαινόμενο της παράνομης καύσης των υπολειμμάτων της καλαμποκαλλιέργειας, γνωστή και ως «καύση των καλαμιών», ένα φαινόμενο που, παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ετών, δεν λέει να «κοπάσει»…

Το μεσημέρι της Παρασκευής 15 Σεπτεμβρίου 2017 το «παρών» στα γραφεία του ΓΕΩΤΕΕ-ΑΜ στην Καβάλα έδωσαν, εκτός από τον πρόεδρο Ζαφείρη Μυστακίδη και τον αντιπρόεδρο του παραρτήματος Θόδωρο Παπαδόπουλο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ.κ. Εμμανουηλίδης, Μορφίδης και Παπαφιλίππου αλλά και αυτοδιοικητικοί από Καβάλα, Νέστο, Παγγαίο αλλά και Δράμα που έχουν ως τομέα «ευθύνης» τον πρωτογενή τομέα, υπηρεσιακοί παράγοντες των Περιφερειακών Ενοτήτων Καβάλας και Δράμας (Πολιτική Προστασία, Διευθύνσεις Υγείας και Περιβάλλοντος) αλλά και εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς και Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων.




«Και μόνον που καθόμαστε όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι, είναι μια επιτυχία», σημείωσε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ-ΑΜ Ζαφείρης Μυστακίδης, προτού αναφερθεί σε προσπάθειες έξι τουλάχιστον ετών για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γύρω από το φαινόμενο της καύσης των καλαμιών που όμως, δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

«Υπάρχει η καλή διάθεση από όλους μας να αποτρέψουμε αυτό το φαινόμενο, πρώτα γιατί μιλάμε για την διασφάλιση της υγείας των κατοίκων της περιοχής, ιδιαίτερα στα Τενάγη των Φιλίππων. Ας μη ξεχνάμε ότι είναι ένα ορεινός όγκος  όπου μέσα του εγκλωβίζονται όλα τα καυσαέρια και τα οξείδια από τη καύση, τα αναπνέουμε και αποδεδειγμένα μπορούμε να μιλάμε ότι οι  πνευμονοπάθειες αγγίζουν ”οροφή” στην περιοχή μας. Είχανε γίνει ενημερώσεις των πολιτών σχετικά με τα προβλήματα που προκύπτουν για την υγεία, για τη ζημιά που γίνεται στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, στην ζημιά που γίνεται στην γονιμότητα και την υποβάθμιση του εδάφους», σημείωσε ο κ. Μυστακίδης.

Η συνέχιση της πρακτικής αυτής είναι ανεξήγητη, αφού ο «μύθος» που ήθελε την καύση να «πολεμάει» τους «εχθρούς» των καλαμποκιών καταρρίφθηκε μετά από εκτεταμένη ενημέρωση που πραγματοποίησε το ΓΕΩΤΕΕ-ΑΜ σε συνεργασία με εντομολόγους και εδαφολόγους. «Αποδείξαμε στους αγρότες ότι με το να καίνε τα χωράφια τους δεν σκοτώνουν τα έντομα που καταστρέφουν τα καλαμπόκια τους, αλλά με την καύση κάνουν ζημιά όχι μόνον στο περιβάλλον αλλά και στην τσέπη τους, αφού καταστρέφουν τον πιο εύφορο κάμπο της Ευρώπης», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ-ΑΜ.

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι η «χαλάρωση» τα τελευταία χρόνια της «εκστρατείας» ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των αγροτών που ξεκίνησε το 2011 είχε ως αποτέλεσμα να «επανέλθει» το φαινόμενο της καύσης και να ενταθεί. Από τους βουλευτές ζητήθηκε παρέμβαση έτσι ώστε να σταθεροποιηθούν οι ποινές στους «ανυπάκουους» αγρότες, από Πυροσβεστική και Αστυνομία ζητήθηκε η πληρέστερη πρόληψη μέσω συχνών περιπολιών, ενώ συμφωνήθηκε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει εκ νέου μια οργανωμένη καμπάνια ενημέρωσης των αγροτών.