Ο Ηλίας Ιωαννίδης για το «νέφος» της ΒΦΛ: Αναπνέουμε με δυσκολία… νιώθουμε στο στόμα μας μια πίκρα!

Ο πρώην βουλευτής ζητά από τον δήμο και την Περιφέρεια να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους και να προστατεύσουν την Υγεία των κατοίκων της περιοχής πέριξ της λιπασματοβιομηχανίας

Να δραστηριοποιηθούν οι πολίτες και να «αναγκάσουν» τους φορείς της Καβάλας να «σκύψουν» επάνω στο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προέρχεται από τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων και έχει κάνει τη ζωή των κατοίκων της Νέας Καρβάλης, της Λεύκης, του Χαλκερού αλλά και των ανατολικών συνοικιών της Καβάλας ανυπόφορη ζήτησε με παρέμβασή του στο ALPHA Radio 88.6 ο πρώην βουλευτής και στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας Καβάλας Ηλίας Ιωαννίδης.

Κάτοικος Λεύκης ο ίδιος, ο κ. Ιωαννίδης έκανε λόγο για μια «πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση» που, αδιαφισβήτητα προέρχεται από τα Λιπάσματα. «Δεν θα πρέπει να συγχέουμε το νέφος με τη σκόνη που ”σηκώνεται” από τις εργασίες που γίνονται για τον αγωγό TAP. Αυτό είναι κάτι παροδικό… Όμως, το πρόβλημα με τα λιπάσματα είναι μόνιμο. Μερικές φορές μάλιστα αναπνέουμε με δυσκολία! Νιώθουμε στο στόμα μας μία πίκρα»…

Οι φορείς δεν έχουν υποχρέωση απέναντι στους πολίτες;

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, ο δήμος Καβάλας έχει υποχρέωση να ασχοληθεί με το θέμα για να προστατεύσει την Υγεία των κατοίκων της περιοχής. «Δεν πρέπει να βγουν και να μας πουν ότι πρόκειται απλά για μία μυρωδιά που δεν έχει επιπτώσεις; Μπορεί όμως να είναι κάτι πιο σοβαρό… Δεν θα έπρεπε να μας πουν… κάτι; Αυτοί οι φορείς δεν έχουν υποχρέωση απέναντι στους πολίτες; Αναφέρομαι στον δήμο, στην Περιφέρεια και τους σταθμούς μετρήσεων που θα έπρεπε να υπάρχουν, σε φορείς που δεν έχουν σχέση με το εργοστάσιο. Δεν θα έπρεπε να γίνονται μετρήσεις στη Βιομηχανία;», αναρωτήθηκε.

Να αφήσουν οι κάτοικοι τα… καφενεία και να ασχοληθούν με το ζήτημα

Ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε ότι πολλοί κάτοικοι της Καρβάλης τού τηλεφωνούν λόγω της προηγούμενης ενασχόλησής του με τα κοινά και τον ρωτούν σχετικά με το φαινόμενο της ρύπανσης. «Αυτό που τους λέω -όπως και στον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου του Χαλκερού- είναι να αφήσουν τα καφενεία και να ασχοληθούν με το ζήτημα. Φυσικά και εμείς θα είμαστε στο πλευρό τους. Απλά, είναι υποχρέωση των συλλογικών φορέων, της Περιφέρειας και του δήμου να περάσουν από την περιοχή, να ρωτήσουν τον κόσμο, ώστε να κατανοήσουν πως δεν πρόκειται για μία συνηθισμένη κατάσταση και πως πραγματικά, υπάρχει πρόβλημα»!

Απαράδεκτο να μην προστατεύεται η Υγεία των πολιτών!

«Το ζήτημα αφορά επίσης και στους ίδιους τους εργαζόμενους των Λιπασμάτων που δεν έχουν την αντικειμενικότητα να πουν για το τι ακριβώς συμβαίνει. Δεν γνωρίζω αν έχουν δοθεί κάποια στοιχεία πλέον αυτών που είχαν γνωστοποιήσει τον περασμένο Ιανουάριο… Έχω ακούσει όμως για σταθμούς που δεν λειτουργούν και για μονάδα της… ίδιας της εταιρίας που κάνει μετρήσεις. Δεν είναι δυνατό να μην προστατεύεται από τους τοπικούς φορείς η Υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Είναι απαράδεκτο!», υπογράμμισε ο Ηλίας Ιωαννίδης ο οποίος σημείωσε πως ο ίδιος δεν ηγείται κάποιας συλλογικότητας αλλά κάλεσε όλους να «ανασκουμπωθούν» και να διεκδικήσουν λύση στο πρόβλημα.