Βουνοχώρι και Κρυονέρι ξενύχτησαν με το βλέμμα στραμμένο στη φωτιά (φωτογραφίες)

Τα χωριά του ορεινού όγκου της Καβάλας περιμένουν το «ιππικό» από αέρος να δώσει τέλος στον πύρινο εφιάλτη με το πρώτο φως της ημέρας-Μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής ο αέρας έκανε άνιση τη μάχη με τις φλόγες

Η ώρα έχει πάει 06:00 και το ξημέρωμα της Παρασκευής 22 Σεπτεμβρίου 2017 έχει ένα διαφορετικό χρώμα για τα χωριά του ορεινού όγκου της Καβάλας. Βουνοχώρι, Λιμνιά, Κορυφές και κυρίως το Κρυονέρι ξενύχτισαν με το βλέμμα στραμμένο προς τις φλόγες που από το απόγευμα της Πέμπτης 21 Σεπτεμβρίου 2017 καίνε κυρίως χαμηλή βλάστηση, «εποφθαλμιώντας» το δάσος της περιοχής.

Γύρω στα μεσάνυχτα και με σύμμαχο τις δυνατές ριπές του βορειοδυτικού ανέμου-οι οποίες τοπικά έφταναν τα 6-7 μποφόρ-το μέτωπο έσπασε στα δύο, με το ένα κομμάτι να κινείται νοτιοανατολικά προς τις Κορυφές και το δεύτερο νότια προς το Κρυονέρι.

Σχεδόν όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Νομού Καβάλας, με τη συνδρομή πυροσβεστών από Δράμα και Ξάνθη, υδροφόρες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και του δήμου Καβάλας, πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές και πολυπληθές τμήμα του παραρτήματος Καβάλας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης έστησαν «φράγματα» ώστε η φωτιά να μην πλησιάσει τα χωριά της περιοχής.

Στο σημείο βρέθηκαν και ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος μαζί με τον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας Σταύρο Κιβράκη επιτηρώντας από κοντά τις προσπάθειες των ανθρώπων που ρίχτηκαν από την πρώτη στιγμή στη μάχη με τις φλόγες, όπως και οι αντιδήμαρχοι Καβάλας Γιώργος Φιλόσογλου και Ανέστης Τσουρουκίδης, μαζί με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Νίκο Ξανθόπουλο.

Πάντως η δύσβατη περιοχή (η φωτιά «βούτηξε» σε χαράδρα την οποία δεν μπορούν να προσεγγίσουν οχήματα ή πεζοπόρα τμήματα) είναι ένας ακόμα παράγοντας ο οποίος «συντηρεί» την πυρκαγιά, μαζί με τον δυνατό αέρα.

Πλέον το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στον ουρανό, περιμένοντας με το πρώτο φως της ημέρας να σπεύσουν τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα και να δώσουν ένα τέλος στον πύρινο εφιάλτη που «επισκέφτηκε» για ακόμα μια φορά φέτος το Νομό Καβάλας.