Θάσος: Ξεκίνησαν οι εργασίες για την αποκατάσταση του Φράγματος των Μαριών (φωτογραφίες)

Το Φράγμα θα αξιοποιείται τόσο για άρδευση όσο και για ενδεχόμενη περίπτωση πυρόσβεσης-Για έργο πνοής για τη Θάσο έκανε λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος

Ξεκίνησαν τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017 οι εργασίες αποκατάστασης του Φράγματος των Μαριών στην ορεινή περιοχή, βόρεια του ομώνυμου οικισμού της Θάσου. Το Φράγμα, το οποίο είχε κατασκευασθεί γύρω στο 1984, είχε παύσει να είναι χρηστικό μετά τις πυρκαγιές του 1989, οπότε μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών συγκεντρώθηκαν και συμπλήρωσαν τόσο το Φράγμα αυτό καθεαυτό όσο και την λεκάνη ηρεμίας (πρόφραγμα) μην αφήνοντας περιθώριο για τη συγκέντρωση νερού.

Με το έργο της αποκατάστασης θα επανέλθει το Φράγμα στην πραγματική του χωρητικότητα και θα καταστεί λειτουργικό, ενώ το νερό του θα αξιοποιείται τόσο για αγροτική χρήση (άρδευση) όσο και για λόγους που ανάγονται σε θέματα πολιτικής προστασίας (ενδεχόμενη περίπτωση πυρόσβεσης).

Σημειώνεται ότι το Φράγμα αποτελούσε και θ’ αποτελέσει ξανά χώρο ιδιαίτερου οικολογικού ενδιαφέροντος αλλά και χώρο επίσκεψης τουριστών και επισκεπτών του νησιού. Όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής για όλους τους παραπάνω λόγους προσδοκούν την αποκατάστασή του.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, συνοδευόμενος από τον Περιφερειακό Σύμβουλο Θάσου Σταύρο Τσολάκη, τον διευθυντή της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Καβάλας Θωμά Καραβά και τον μηχανικό της ίδιας υπηρεσίας Αχιλλέα Αναγνωστόπουλο επισκέφτηκαν το Φράγμα και τις εργασίες που γίνονται.

Παρόντες, επίσης, ήταν και ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην Κοινοτάρχης των Μαριών Νίκος Ιωάννου, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαριών Μιχαήλ Κουλούσης και οι σύμβουλοι της Τοπικής Κοινότητας Μαριών κ.κ. Δημήτρης Κωνσταντίνου και Δημήτρης Μαριολίδης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας δήλωσε: «Είναι ένα σημαντικό έργο για τη Θάσο και ιδιαίτερα για το νότιο μέρος της, το οποίο βρισκόταν εκτός λειτουργίας επί δεκαετίες. Ήδη με ενέργειες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ειδικότερα της ΠΕ Καβάλας, δρομολογήθηκε η επαναφορά του στη χρήση των κατοίκων και στην υπηρεσία της ανάπτυξης του νησιού».