ΒΦΛ: «Κλείνει» τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου η ΔΕΠΑ μετά τη δικαστική απόφαση που της… «λύνει» τα χέρια;

Εντός της εβδομάδας οι αποφάσεις! - Δημοσίευμα επικαλείται «κύκλους» της ΔΕΠΑ επαναφέρει το σενάριο της πώλησης του εργοστασίου μέσω της αναγκαστικής ειδικής εκκαθάρισης!

Μετά και τη δυσμενή, για τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, εξέλιξη της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου 2017 και την απόρριψη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών της αίτησης που είχε καταθέσει η ELFE για έκδοση προσωρινής διαταγής κατά της ΔΕΠΑ έτσι ώστε η δεύτερη να μην μπορεί να  της «κόψει» την παροχή του φυσικού αερίου (διαβάστε σχετικά εδώ), το «σενάριο» της πώλησης της εταιρίας μέσω επιβολής καθεστώτος αναγκαστικής ειδικής εκκαθάρισης που είχε αποκαλύψει λίγα 24ωρα πριν η Εφημερίδα Καθημερινή (διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ) έρχεται εκ νέου στην επιφάνεια.
Συγκεκριμένα, με δημοσίευμά της την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017, η ιστοσελίδα που ασχολείται με ενεργειακά θέματα World Energy News κάνει λόγο για πολύ πιθανή επικείμενη διακοπή της παροχής του φυσικού αερίου στο εργοστάσιο των Λιπασμάτων, επικαλούμενο, μάλιστα, ως πηγή του ρεπορτάζ «κύκλους της εταιρίας» οι οποίοι «δείχνουν» προς την επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΠΑ (εντός της εβδομάδας!) το οποίο και εικάζεται ότι θα κληθεί να εφαρμόσει την απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων του περασμένου Ιουνίου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του ρεπορτάζ του World Energy News.

ΔΕΠΑ: Σταματά την παροχή αερίου προς την ELFE λόγω χρεών – Εντός εβδομάδας η απόφαση από το διοικητικό συμβούλιο

Στο κλείσιμο της «στρόφιγκας» προς την ELFE (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών λιπασμάτων) προσανατολίζεται η ΔΕΠΑ, μετά την απόρριψη από το Πρωτοδικείο Αθηνών αιτήματος της ΕLFE για συνέχιση της τροφοδοσίας της με φυσικό αέριο και εξόφλησή του με μεταχρονολογημένες επιταγές. 

Η ΔΕΠΑ είχε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά της ELFE με την απειλή της διακοπής της παροχής αερίου εάν συνεχίσει να πληρώνει με μεταχρονολογημένες επιταγές.

Η ΕLFE από την πλευρά της είχε καταθέσει αίτηση προσωρινής διαταγής κατά της ΔΕΠΑ , υπόθεση που κέρδισε με προσωρινή δικαστική απόφαση που υποχρέωσε τη ΔΕΠΑ να συνεχίσει την παροχή αερίου στην εταιρία με την υποχρέωση της ΕLFE να προεξοφλεί το σύνολο της εβδομαδιαίας κατανάλωσης με ισόποσες επιταγές από πελάτες της, μέχρι να εκδικαστεί οριστικά το αίτημα της ΔΕΠΑ.

Τελικά το Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε το αίτημα της ELFE.

Η απόφαση του Πρωτοδικείου «λύνει» πλέον τα χέρια της ΔΕΠΑ όπως τονίζουν χαρακτηριστικά κύκλοι της εταιρίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η διοίκηση θα κινηθεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της έκτακτης γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο.

Απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΠΑ για να εγκρίνει απόφαση για διακοπή της παρoχής φυσικού αερίου προς την ELFE εφόσον η εταιρία συνεχίσει να πληρώνει με μεταχρονολογημένες επιταγές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το συνολικό χρέος προς τη ΔΕΠΑ ανέρχεται σήμερα σύμφωνα με τη διοίκηση στα 95 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές στα 110 εκατ. ευρώ.

Όταν ο κ. Θεόδωρος Κιτσάκος ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στη ΔΕΠΑ το χρέος, σύμφωνα με κύκλους της εταιρίας, ήταν στα 89 εκατ. ευρώ.

Η συνέχιση της λειτουργίας τoυ εργοστασίου φωσφορικών λιπασμάτων στην Καβάλα και η απασχόληση των περίπου 600 άμεσα και έμμεσα εργαζομένων σε αυτό είναι ένα ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση άμεσα.

Η διοίκηση της ΔΕΠΑ φέρεται να εισηγείται την κεφαλαιοποίηση χρεών και την πώληση του εργοστασίου με το καθεστώς της αναγκαστικής ειδικής εκκαθάρισης.