ΒΦΛ-ΔΕΠΑ: Νεα δημοσιεύματα του κέντρου κάνουν λόγο για «χιονοστιβάδα εξελίξεων» μετά το δικαστήριο της Δευτέρας…

Εξώδικο ΔΕΠΑ προς ELFE φέρνει στο φως το energypress.gr: «Είτε η ιδιοκτησία των Λιπασμάτων θα εμφανίσει ξαφνικά “ζεστό χρήμα”, είτε η λειτουργία τους θα διακοπεί»!

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις τα τελευταία 24ωρα στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων και ειδικότερα στο «μέτωπο» της ΔΕΠΑ και το χρέος της ELFE για φυσικό αέριο που «αγγίζει» (κατά άλλους ξεπερνάει) τα 100 εκ. ευρώ μετά και την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών να απορρίψει τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017 την αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής για μη διακοπή της παροχής του φυσικού αερίου στο εργοστάσιο (διαβάστε σχετικά εδώ).




Παράλληλα με τις εξελίξεις που «τρέχουν» στην πρωτεύουσα, σχεδόν καθημερινά είναι και τα δημοσιεύματα του κέντρου που «αποκαλύπτουν» νέες πτυχές της υπόθεσης: Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017 η Εφημερίδα Καθημερινή έγραψε για σχέδιο εξάμηνου «λουκέτου» στη Βιομηχανία με σκοπό αυτή να πουληθεί σε νέο επενδυτή αφού πρώτα μπει σε καθεστώς ειδικής αναγκαστικής εκκαθάρισης (διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ), την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017 η ιστοσελίδα World Energy News επιβεβαίωσε το ίδιο σενάριο μιλώντας για «αποφάσεις εντός της εβδομάδας» (διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ), ενώ σήμερα Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017 η ιστοσελίδα energypress.gr φέρνει στο φως εξώδικο που απεστάλη στην ELFE από τη Διοίκηση της ΔΕΠΑ το οποίο καλεί την εργοδοσία των Λιπασμάτων να εφαρμόσει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων του περασμένου Ιουνίου ειδάλλως θα… διακοπεί η παροχή του αερίου, ίσως και την ερχόμενη Παρασκευή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του ρεπορτάζ του energypress το οποίο υπογράφει ο δημοσιογράφος Γιώργος Φιντικάκης.

Εξώδικο έστειλε η ΔΕΠΑ στα Λιπάσματα ζητώντας να πληρώσουν ως την Παρασκευή τοις μετρητοίς για το 50% της τροφοδοσίας

Εξωδικο απέστειλε σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΠΑ στην ELFE σε συνέχεια της απόφασης του Πρωτοδικείου, καλώντας την να πληρώσει ως την Παρασκευή τοις μετρητοίς για το 50% του αερίου που παραλαμβάνει, διαφορετικά της διακόπτει την παροχή. Είχε προηγηθεί όπως έγραψε το “Energypress” η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών την περασμένη εβδομάδα, που απέρριψε το αίτημα των Λιπασμάτων, δηλαδή να συνεχίσουν προσωρινά να τροφοδοτούνται από τη ΔΕΠΑ με αέριο, καταβάλλοντας, όπως κάνουν καιρό τώρα, μεταχρονολογημένες επιταγές.

Στο εξώδικο η ΔΕΠΑ ζητά από την διοίκηση της ELFE να συμμορφωθεί με την απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων, δηλαδή η προκαταβολή του ποσού για την τροφοδοσία σε αέριο να γίνεται σύμφωνα με τους όρους που της έχει θέσει.

Στην πράξη αυτό σημαίνει εφαρμογή των όρων της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΠΑ του καλοκαιριού, η οποία υπό το βάρος των οφειλών που διογκώνονταν συνεχώς, αποφάσισε να δώσει εντολή ότι για να συνεχίσει η τροφοδοσία της ELFE θα πρέπει η τελευταία κάθε Παρασκευή να προεξοφλεί το σχετικό ποσό ως εξής: Το 50% τοις μετρητοίς και το υπόλοιπο 50% με επιταγές πελατείας και μη συνδεδεμένων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός ποσού για την απομείωση του υπέρογκου χρέους.

Είναι προφανές ότι οι δικαστικές εξελίξεις που πλέον φαίνεται οτι παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας και η απόφαση του Πρωτοδικείου της περασμένης Παρασκευής, επιταχύνουν την επίλυση της υπόθεσης που σέρνεται εδώ και χρόνια με το χρέος της ELFE να φτάνει τα 110 εκατ. ευρώ. Στην πράξη δύο είναι τα πιθανά σενάρια: Είτε η ιδιοκτησία των Λιπασμάτων θα εμφανίσει ξαφνικά “ζεστό χρήμα”, είτε η λειτουργία τους θα διακοπεί, αφού η ΔΕΠΑ θα σταματήσει την παροχή αερίου.

Ενήμεροι των τελευταίων δικαστικών εξελίξεων είναι τόσο οι μέτοχοι της ΔΕΠΑ, δηλαδή ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ, όπως φυσικά και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όλα αυτά σημαίνουν πρακτικά ότι την πορεία της συμφωνίας και κατά πόσο θα συνεχιστεί ή όχι η παροχή αερίου μπορεί να αποφασίσει οριστικά μόνο μία νέα έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΠΑ. Σημειωτέον ότι η ELFE δεν διαθέτει κανένα περιουσιακό στοιχείο, προκειμένου να μπορεί να το χρησιμοποιήσει ως εγγύηση για την τροφοδοσία αερίου. Επί δύο χρόνια περιουσιακά της στοιχεία μεταβιβάζονταν συστηματικά σε τρίτες εταιρείες, ενώ τα ακίνητα της ELFE έχουν από το 2014 δεσμευτεί με απόφαση της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρηματος ως προϊόντα εγκληματικής δραστηριότητας.