ΒΦΛ: «Σύγκρουση» ELFE-ΔΕΠΑ στην Αθήνα για το χρέος των 100 εκ. ευρώ παρουσία εργαζομένων και απολυμένων

Με λεωφορεία στην πρωτεύουσα τα Σωματεία των «μέσα» - Παρεμβάσεις υπέρ της ΔΕΠΑ από Απολυμένους-ΓΣΕΕ-ΟΕΧΒΕ-Εργατικό Κέντρο - Στιγμές «έντασης» στο προαύλιο του Πρωτοδικείου Αθηνών

Συζητήθηκε το πρωί της Δευτέρας 2 Οκτωβρίου 2017 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής που κατέθεσε η Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά-ELFE AΕΒΕ κατά της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου ΑΕ με σκοπό η πρώτη να συνεχίσει να προμηθεύεται φυσικό αέριο για το εργοστάσιο της Νέας Καρβάλης προπληρώνοντας την εβδομαδιαία κατανάλωση με μεταχρονολογημένες επιταγές και όχι με μετρητά (όπως αποφάσισε το ίδιο Δικαστήριο μια εβδομάδα πριν – διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ) και να μην κινδυνεύει να «κοπεί» η παροχή λόγω του ληξιπρόθεσμου, εκκαθαρισμένου και απαιτητού χρέους της ύψους περίπου 100 εκ. ευρώ (106,7 εκ. σύμφωνα με τις αγωγές που έχει κατατεθεί, 95 εκ. ευρώ κατά δήλωση του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΠΑ Θεόδωρου Κιτσάκου).

Ειδικά για το δικαστήριο «κατέβηκαν» από την Καβάλα με λεωφορεία πλήθος εργαζόμενων στις εταιρίες που διαχειρίζονται τα Λιπάσματα της Καβάλας μετά των εκπροσώπων τους στα διάφορα Σωματεία που έχουν ιδρυθεί. Στην Αθήνα επίσης βρέθηκαν και μέλη του ΔΣ του Σωματείου των Εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (νυν Απολυμένοι) με σκοπό να παρέμβουν στη δίκη.




Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε στις 09:30 το πρωί και διήρκησε περίπου δύο ώρες.

Οι δικηγόροι της ΔΕΠΑ «στάθηκαν» στο γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια η ELFE όχι μόνον δεν κατάφερε να απομειώσει το χρέος της προς τη ΔΕΠΑ αλλά αντίθετα το διόγκωσε σε «επικίνδυνο» για την Επιχείρηση Αερίου βαθμό μην τηρώντας τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις που κατά καιρούς έγιναν, αναφέρθηκαν στις μεταχρονολογημένες επιταγές «συνδεδεμένων» εταιριών και σε άλλες «αφερέγγυες», όπως η «περιβόητη» της BFS που «έσκασε» στην Τράπεζα Eurobank, ενώ υπογράμμισαν ότι η ΔΕΠΑ δεν είναι μονοπώλιο και ότι οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στα Λιπάσματα θα μπορούσαν να προμηθευτούν φυσικό αέριο από άλλες πηγές, οπότε η διακοπή από τον παρόντα πάροχο δεν θα είχε τα «καταστροφικά αποτελέσματα» που επικαλείται η πλευρά της ΒΦΛ.

Οι δικηγόροι της ELFE, έχοντας ήδη αναπτύξει την επιχειρηματολογία τους μια εβδομάδα πριν κατά τη συζήτηση στο ίδιο Δικαστήριο της πρώτης αίτησης προσωρινής διαταγής που κατέθεσαν σε αθηναϊκό έδαφος και η οποία απορρίφθηκε, «στάθηκαν» στα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τότε που δεν είναι άλλα από τα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπου (διαβάστε τα εδώ, εδώ και εδώ), μιλώντας ουσιαστικά για ένα «οργανωμένο σχέδιο» της κυβέρνησης και της ΔΕΠΑ να πωληθεί το εργοστάσιο σε νέο επενδυτή. Επίσης, για άλλη μια φορά επεσήμαναν τον κίνδυνο να «κλείσει» το εργοστάσιο σε περίπτωση που διακοπεί η παροχή του φυσικού αερίου, δήλωσαν ότι δεν μπορούν να προμηθευτούν αέριο από άλλη πηγή, ότι οι χρεώσεις που έχουν γίνει είναι «υπερβολικά υψηλές», ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης τούς επιβάλλεται εδώ και χρόνια παρανόμως και κόντρα στις ευρωπαϊκές οδηγίες και ότι ουσιαστικά δεν… χρωστάνε, από τη στιγμή που έχουν καταθέσει αγωγή κατά της ΔΕΠΑ αξιώνοντας το ποσό των 300 εκ. ευρώ.

Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της ΔΕΠΑ έκαναν η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), η Ομοσπονδία Εργατϋπαλλήλων Χημικών Βιομηχανιών Ελλάδος (ΟΕΧΒΕ), το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας και το Σωματείο των Εργαζομένων στη ΒΦΛ (Απολυμένοι). Άπαντες ζήτησαν να τηρηθεί η νομιμότητα και να εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους απολυμένους, αφού η εκτέλεση στην οποία προχώρησαν οι Απολυμένοι στις 31 Ιουλίου 2017 σχετίζεται άμεσα με την υπόθεση της ΔΕΠΑ.

Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της ELFE έκαναν οι εταιρίες PFIC Ltd, ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ καθώς και τα αντίστοιχα σωματεία εργαζομένων που δραστηριοποιούνται σε αυτές. Οι εργαζόμενοι έκαναν λόγο για ορατό κίνδυνο να χαθούν «πάνω από 600-700» θέσεις εργασίας και ζήτησαν από το Δικαστήριο να μη συναινέσει σε αυτό.

Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείο Αθηνών αναμένεται να εκδοθεί σύντομα, εντός των επομένων ημερών. Η εκδίκαση της αίτησης έκδοσης ασφαλιστικών μέτρων έχει οριστεί για την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017.

«Ένταση» στο προαύλιο

Με το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας, στον περιβάλλοντα χώρο του Πρωτοδικείου Αθηνών «διασταυρώθηκαν» νυν εργαζόμενοι στη λιπασματοβιομηχανία με τα μέλη του ΔΣ του Σωματείου (Απολυμένοι) και των συνδικαλιστών. Τα πρώτα γιούχα δεν άργησαν να μετατραπούν σε λογομαχίες και προς στιγμήν επικράτησε «ένταση» μεταξύ των δύο μερών (βλ. κεντρική φωτό), η οποία όμως δεν είχε διάρκεια και έληξε με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων.