Παρέμβαση Λεωνίδα Παππά για τους ρύπους της ΒΦΛ. Τι δηλώνουν Μαρκόπουλος-Τσανάκα

Ολιγωρία των φορέων αλλά και «καρφιά» για μονομερή στάση καταγγέλλει ο δημοτικός σύμβουλος - Η δήμαρχος πήρε επιβεβαίωση από την ίδια τη ΒΦΛ ότι όλα είναι εντάξει - Ο Αντιπεριφερειάρχης προσπαθεί να φτιάξει τα μηχανήματα εδώ και έναν χρόνο

Πληθαίνουν τα παράπονα των πολιτών που διαμένουν ή εργάζονται στα ανατολικά του δήμου Καβάλας για το «νέφος» αλλά και την έντονη δυσοσμία που δημιουργούν οι ρύποι της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων και οι οποίοι, κάποιες μέρες, δημιουργούν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα για όσους είναι αναγκασμένοι να την υποστούν.

Παρά τις πολλές παρεμβάσεις είτε μέσα από τα τοπικά ΜΜΕ είτε μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, κανείς από τους αρμόδιους φορείς της Καβάλας δεν έχει «βγει» δημόσια είτε να πάρει θέση είτε να ενημερώσει την κοινή γνώμη για το τι ακριβώς συμβαίνει.




Με το θέμα ασχολήθηκε η Καθημερινή Εφημερίδα της Καβάλας Νέα Εγνατία, φιλοξενώντας στο φύλλο της της Τρίτης 3 Οκτωβρίου 2017 παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου της Μείζονος Αντιπολίτευσης Λεωνίδα Γ. Παππά αλλά και δηλώσεις-τοποθετήσεις τόσο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρου Μαρκόπουλου όσο και της δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα. Ακολουθούν τα κυριότερα αποσπάσματα.

Λεωνίδας Παππάς: «Κανείς δεν θέλει να ”φύγει” η Βιομηχανία, αλλά πρέπει να γίνονται έλεγχοι…»

«Το ερώτημα το είχα απευθύνει  στο σωματείο των εργαζομένων και στον εκπρόσωπό τους, δημοτικό σύμβουλο, Ιορδάνη Παπαντίδη. Απάντηση όμως δεν δόθηκε  ποτέ. Το θέμα κατά την προσωπική μου άποψη είναι τεράστιο. Εκτιμώ ότι τα πράγματα σε επίπεδο ελέγχου και σε επίπεδο ασφάλειας είναι πολύ χειρότερα από πριν. Θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι και ανεξέλεγκτα… Κανείς δεν θέλει να ”φύγει” η βιομηχανία, αλλά πρέπει να γίνονται έλεγχοι».

«Η κ. Τσανάκα έχει πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ των σημερινών εργαζόμενων στη Βιομηχανία…»

«Η διοίκηση του δήμου Καβάλας έχει πάρει ξεκάθαρη θέση πολιτικά. Στελέχη της και μέλη της διοίκησης έχουν στενές συγγενικές σχέσεις ή και έννομα συμφέροντα, καλώς εννοούμενα, με την πλευρά Λαυρεντιάδη, με την πλευρά των σημερινών εργαζομένων. Προσωπικά είπα στον κ. Τσουρουκίδη, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, εάν αισθάνεται ότι δεν μπορεί να είναι αντικειμενικός, να μην προεδρεύει. Το καταλαβαίνουμε. Είναι ανθρώπινο.

»Αλλά, στην Επιτροπή μάς έφεραν ένα… ”θεματάκι” να το περάσουμε,  χωρίς να έχουν την  παραμικρή μελέτη, το παραμικρό πιστοποιητικό ασφαλείας για το εργοστάσιο. Και ζητούσαν από εμάς τα μέλη, που προφανώς δεν είχαμε ενημέρωση,  να γνωμοδοτήσουμε θετικά για τη διατήρηση αυτών των λιμενικών εγκαταστάσεων. Θέλω να πω ότι  πολιτικά δεν έχει πάρει θέση η κ. Τσανάκα. Ή μάλλον με τον τρόπο της και με τις παραλείψεις, έχει πάρει θέση υπέρ της μίας πλευράς. Άλλωστε, είχαμε καταγγείλει ότι εθεάθη να συντρώει με τον πρώην πρόεδρο ή διευθύνοντα σύμβουλο της μίας εκ των εταιριών, τον κ. Μπεχράκη»!

«Θέλουμε το εργοστάσιο ”ανοιχτό”, αλλά θέλουμε ασφαλείς τους εργαζόμενους και τους πολίτες»

«Θα μπορούσε να ληφθεί μία πρωτοβουλία και από την διοίκηση του δήμου και από την διοίκηση της Περιφέρειας να συγχρηματοδοτήσουν μία έρευνα, μία μελέτη. Αλλά, προτιμάμε να σκορπάμε  ένα εκατομμύριο ευρώ σε εκδηλώσεις και… ”πανηγύρια”! Και όταν μας ζητάει οικονομική ενίσχυση ένας Σύλλογος, ένα σχολείο, ένα νηπιαγωγείο, δεν έχουμε χρήματα.

»Ακόμη και αν δεν υπάρχει διαδικασία χρηματοδότησης από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ας τη χρηματοδοτήσουμε εμείς. Αξίζει τον κόπο. Θέλουμε το εργοστάσιο ”ανοιχτό”, αλλά θέλουμε επίσης οι συνθήκες να είναι ασφαλείς και για τους εργαζόμενους και για τους πολίτες».

Θόδωρος Μαρκόπουλος: «Προσπαθούμε εδώ και έναν χρόνο να αντικαταστήσουμε τα μηχανήματα που παρουσιάζουν προβλήματα…»

«Εφόσον υπάρχει διάθεση από το υπουργείο Περιβάλλοντος να χρηματοδοτήσει τέτοιου είδους δράσεις, ευχαρίστως να την αξιοποιήσουμε. Αλλά, συνήθως, οι λεπτομέρειες κρύβονται στα ψιλά γραμματάκια των εκάστοτε δηλώσεων. Οπωσδήποτε, είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να ψάξουμε λίγο παραπάνω…

« Οι σταθμοί μέτρησης που προαιρετικά είχαν τοποθετηθεί από την τότε διοίκηση της Νομαρχίας -και καλώς είχαν τοποθετηθεί- παρουσιάζουν προβλήματα. Από την πλευρά μας κάνουμε μία διαρκή προσπάθεια εδώ και έναν περίπου χρόνο να αντικαταστήσουμε όλα τα μηχανήματα που παρουσιάζουν προβλήματα, καθώς είναι γεγονός ότι ο εξοπλισμός των σταθμών μέτρησης είναι πεπαλαιωμένος».

Δήμητρα Τσανάκα: «Ας δούμε πρώτα ποιο θα είναι το μέλλον της Βιομηχανίας…»

«Προσωπικά, είχα ζητήσει την προηγούμενη εβδομάδα να μου δοθούν πληροφορίες από την Περιφέρεια και από την ίδια τη ΒΦΛ. Η απάντηση που μου έδωσαν ήταν πως ”μπορεί να υπάρχει οσμή, αλλά τα αποτελέσματα από τις αναλύσεις δεν είναι επικίνδυνα”. Λόγω του ότι ο υπολογιστής της Περιφέρειας είναι χαλασμένος, πήρε τα αποτελέσματα των μετρήσεων από το ίδιο το εργοστάσιο.

»Είναι γεγονός ότι πρόκειται για μία χημική βιομηχανία. Οπότε, όταν υπάρχει θερμοκρασιακή αναστροφή και δεν φεύγει ο καπνός από τα φουγάρα, παρατηρείται κάθε φορά το ίδιο πρόβλημα. Ας περιμένουμε όμως να δούμε  ποιο θα είναι το μέλλον της Βιομηχανίας και από εκεί και πέρα να αποφασίσουμε τις κινήσεις που θα κάνουμε  και τον τρόπο με τον οποίο θα ασκήσουμε πιέσεις».