Στον «αέρα» το… αέριο στη ΒΦΛ: Το Δικαστήριο απέρριψε και την τρίτη προσωρινή διαταγή της ELFE!

Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για τη λιπασματοβιομηχανία - Αν η εταιρία δεν προπληρώσει σύμφωνα με τους όρους το φυσικό αέριο, η ΔΕΠΑ οφείλει να στείλει μηδενική δήλωση στον ΔΕΣΦΑ!

Συζητήθηκε το πρωί της Παρασκευής 6 Οκτωβρίου 2017 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η νέα, τρίτη αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής που είχε καταθέσει μια μέρα πριν η Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά-ELFE AEBE κατά της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου ΑΕ με στόχο να συνεχιστεί η παροχή του φυσικού αερίου στη λιπασματοβιομηχανία της Νέας Καρβάλης (διαβάστε σχετικά εδώ).

Το Δικαστήριο δεν χρειάστηκε, τελικά, παρά λίγες ώρες για να αποφασίσει την εκ νέου απόρριψη της αίτησης της ELFE, όπως έγινε γνωστό μετά το μεσημέρι της ίδιας μέρας.

Θεωρητικά, αν δεν είχε προηγηθεί αυτή η νέα προσφυγή της ΒΦΛ στη Δικαιοσύνη κατά της ΔΕΠΑ, η ELFE σήμερα Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017 θα έπρεπε να προπληρώσει το φυσικό αέριο της ερχόμενης εβδομάδας καταθέτοντας μετρητά και επιταγές είτε δικής της έκδοσης είτε πελατών της (σε κάθε περίπτωση όχι «συνδεδεμένων» εταιριών) σε «ισορροπία» 50-50, βάσει της απόφασης της 98ης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της 12ης Ιουνίου 2017 των Μετόχων της ΔΕΠΑ.

Η εν λόγω απόφαση, αν και ουδέποτε εφαρμόστηκε, παραμένει σε ισχύ -εφόσον μπορεί να ανακληθεί μόνο με νέα των Μετόχων και δεν μπορεί να παρακαμφθεί ούτε με απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΠΑ- και παραμένει το ερώτημα αν η παροχή φυσικού αερίου συνεχιστεί απρόσκοπτα όπως γίνεται μέχρι και σήμερα ή αν η ΔΕΠΑ προχωρήσει σε μηδενική δήλωση στον ΔΕΣΦΑ για τις επόμενες μέρες, ως προβλέπεται βάσει της παραπάνω απόφασης.

Εάν γίνει αυτό, δεν σημαίνει αυτόματα οριστική διακοπή της παροχής, ωστόσο είναι ένα (μεγάλο) βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Όλα τα παραπάνω, βέβαια, δεν αποτελούν θέμα συζήτησης εάν και εφόσον η ELFE τηρήσει τους όρους της ΔΕΠΑ και προκαλύψει την κατανάλωση του φυσικού αερίου με μετρητά και δικές της επιταγές.