ΒΦΛ: Εντός 24 ωρών «κόβεται» εντελώς το φυσικό αέριο στη λιπασματοβιομηχανία

Με «αέριο εξισορρόπησης» στο 20% «τρέχει» από τα ξημερώματα του Σαββάτου το εργοστάσιο - Η είδηση «παίζει» πλέον πανελλαδικά

Και ξαφνικά, ένα θέμα που απασχολεί εδώ και καιρό τα ΜΜΕ της Καβάλας -τα υπέρογκα χρέη της ELFE προς τη ΔΕΠΑ και οι δικαστικές διαμάχες των δύο εταιριών που «κρατάνε» από τον περασμένο Ιούλιο- ξεκίνησε να «παίζει» σχεδόν σε όλα τα ειδησεογραφικά sites των Αθηνών, με αφορμή το «κόψιμο» της παροχής του φυσικού αερίου στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων από τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου ΑΕ μετά και την τρίτη απόρριψη αίτησης έκδοσης προσωρινής διαταγής που κατέθεσε η ΒΦΛ (διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ) σε μια ύστατη προσπάθεια να κρατήσει τη λιπασματοβιομηχανία στη «ζωή».

Από το πρωί της Δευτέρας 9 Οκτωβρίου 2017, το ίδιο πάνω-κάτω «ρεπορτάζ» εμφανίζεται στα ενημερωτικά portals του κέντρου με παραλλαγές στον βασικό τίτλο και μικρές διαφοροποιήσεις στο «σώμα» του κυρίως κειμένου.

Και ενώ στην Καβάλα ήταν γνωστό από το Σάββατο ότι η παροχή του αερίου έχει περιοριστεί, από το κέντρο μαθαίνουμε ότι η διακοπή θα είναι πλέον ολοκληρωτική και οριστική το πρωί της Τρίτης 10 Οκτωβρίου 2017, εφόσον, βέβαια, δεν προκύψει κάτι άλλο στις 24 ώρες που μεσολαβούν…

Ακολουθεί αναδημοσίευση κειμένου από το capital.gr που υπογράφει ο δημοσιογράφος Χάρης Φλουδόπουλος:

«Από βράδυ της Παρασκευής, ξημερώματα Σαββάτου, έχει σταματήσει η παροχή φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ προς την ELFE (πρώην ΒΦΛ) καθώς η βιομηχανία απέτυχε να συμμορφωθεί στους όρους της συμφωνίας διακανονισμού για τα χρέη της και για την προπληρωμή των ποσοτήτων που προμηθεύεται.

Το θέμα της τροφοδοσίας με αέριο της εταιρείας λιπασμάτων από τη ΔΕΠΑ απασχολεί τις δικαστικές αίθουσες από τον Ιούλιο, όταν η ΔΕΠΑ υπό το βάρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ELFE ζήτησε από τον πελάτη της την προπληρωμή της κατανάλωσης και την απομείωση της οφειλής, η οποία κυμαινόταν στα 90 – 110  εκ. ευρώ. Η ELFE απάντησε τότε με την κατάθεση αιτήματος έκδοσης ασφαλιστικών μέτρων και εξασφάλισε τη συνέχιση της τροφοδοσίας της.

Στα τέλη Αυγούστου ωστόσο εκδόθηκε νέα απόφαση που έκανε πιο αυστηρούς τους όρους της προπληρωμής  (ορίστηκε ότι οι επιταγές θα είναι έκδοσης πελατών και όχι της ELFE). Ένα μήνα μετά, στα τέλη Σεπτεμβρίου το Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε  το αίτημα έκδοσης καινούριας προσωρινής διαταγής για τη συνέχιση της τροφοδοσίας της εταιρείας Λιπασμάτων. Το δικαστικό θρίλερ έκλεισε την περασμένη εβδομάδα όταν το Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε και δεύτερο αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής της ELFE, ανοίγοντας το δρόμο για την διακοπή της παροχής αερίου από τη ΔΕΠΑ.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΠΑ προ 10ημέρου απέστειλε στην ELFE εξώδικο ζητώντας την πληρωμή του 50% του αερίου που καταναλώνει, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει σε διακοπή της παροχής.

Μετά τη διακοπή της παροχής αερίου από τη ΔΕΠΑ (έγινε άρση εκπροσώπησης του πελάτη) η ELFE συνεχίζει να προμηθεύεται από το ΔΕΣΦΑ περίπου το 20% των ποσοτήτων αερίου που χρειάζεται ως αέριο εξισορρόπησης  για διάστημα 4 ημερών και σε υψηλότερη τιμή. Αύριο Τρίτη ωστόσο προβλέπεται να σταματήσει και αυτή η παροχή».