Καβάλα: Βίαιη φθινοπωρινή «εισβολή» διακόπτει οριστικά το… έξτρα καλοκαίρι

Προβλέψεις για έντονα έως πλημμυρικά φαινόμενα την Τρίτη 24 και την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017 αν και ακόμα είναι νωρίς για ασφαλή πρόγνωση-Δείτε τον... τρομακτικό προγνωστικό χάρτη που δείχνει τη Θάσο να «βυθίζεται» από τις βροχές

Μετά από ένα παρατεταμένο και «άκαιρο» καλοκαίρι ήρθε ο καιρός να αλλάξει ο… καιρός, με την ανομβρία να έχει ήδη, πάντως, προκαλέσει μεγάλες ζημιές στους αγρότες. Ωστόσο ο καιρός (όπως και η… πολιτική) ακολουθεί μια μανιχαϊστική, ακραία τάση, με τα μέχρι τώρα προγνωστικά να δείχνουν το άλλο άκρο, δηλαδή έντονα φαινόμενα που σε πολλές απεικονίσεις προγνωστικών χαρτών μπορούν να χαρακτηριστούν ως και πλημμυρικά.

Όλα αυτά για το βράδυ της Δευτέρας 23 Οκτωβρίου και κυρίως για την Τρίτη 24 και την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017, κρατώντας πάντα τη μόνιμη επιφύλαξη την οποία απαιτεί η καιρική πρόγνωση, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν ώρα με την ώρα, καθιστώντας την πρόγνωση άνω των 2 ημερών κάτι παραπάνω από επισφαλή.




Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα στοιχεία δείχνουν μια τάση για βροχερό καιρό στα μέσα της επόμενης βδομάδας και για μια γενικότερη ατμοσφαιρική αστάθεια που δίνει ένα τέλος (μάλλον οριστικό) στο παρατεταμένο καλοκαίρι.

Ο… τρομακτικός χάρτης για τη Θάσο

Αν και είναι πάρα πολύ νωρίς για να πει κανείς με σιγουριά τι καιρό θα κάνει μετά από 4 μέρες, ωστόσο κάποια προγνωστικά μοντέλα και χάρτες προβλέπουν τρομακτικά σενάρια, όσον αφορά το ύψος βροχής που θα δεχτεί η περιοχή μας.

Ο πρώτος χάρτης αποτελεί πρόγνωση της Τετάρτης 18 Οκτωβρίου 2017 για την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017 και απεικονίζει τον Νομό Καβάλας και δη το νησί της Θάσου να δέχεται τεράστιες ποσότητες βροχής, με την εν λόγω τρομακτική, ομολογουμένως, πρόγνωση να είναι αντίστοιχη αυτής για τη Σαμοθράκη και η οποία τελικά επιβεβαιώθηκε, με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα για το νησί (δείτε παρακάτω τον σχετικό χάρτη για τη Θάσο).

Ενδεικτικό είναι το σχόλιο του Μετεωρολογικού Σταθμού της Νέας Περάμου: «Τρομοκρατική η εικόνα ενός προγνωστικού μέσου που δείχνει ότι στις 24 Οκτωβρίου 2017 η Θάσος θα… βυθιστεί καθώς το Αιγαίο θα “ξεράσει” πάνω της, το ίδιο φυσικά (πάντα βάση του χάρτη) θα ισχύσει και για την περιοχή μας. Βέβαια πολλές φορές είδαμε τέτοιες εικόνες σε χάρτες μέρες πριν και στο τέλος είχαμε ηλιοφάνεια χωρίς κανένα φαινόμενο. Προς το παρόν λοιπόν κρατάμε μικρό έως ανύπαρκτο καιρικό καλάθι».

Αντίστοιχο «τρέξιμο» της Πέμπτης 19 Οκτωβρίου 2017 για την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου δείχνει επίσης μεγάλες ποσότητες νερού στην περιοχή μας (δείτε παρακάτω τον σχετικό χάρτη).

Μπορείτε να δείτε περισσότερα για την πρόγνωση του καιρού στην Καβάλα στη σελίδα του meteokav εδώ.