Το Φθινόπωρο «θυμήθηκε» την Καβάλα: Έρχονται βροχές και πιθανόν καταιγίδες

Αλλάζει από την Τετάρτη το «σκηνικό» του καιρού - Τι προβλέπουν οι μετεωρολόγοι για την υπόλοιπη εβδομάδα - Πρώτη «σοβαρή» ψυχρή εισβολή στα μέσα Νοεμβρίου

Αλλάζει από την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017 το σκηνικό του καιρού στην Καβάλα με βροχές και πιθανόν και καταιγίδες, αλλά και με ενίσχυση των ανατολικών-βορειοανατολικών ανέμων, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου.

Η επιδείνωση του καιρού, πάντως, θα είναι πρόσκαιρη, καθώς την Πέμπτη και την Παρασκευή ο καιρός θα είναι αίθριος, με τη θερμοκρασία να παρουσιάζει μια μικρή ανοδική μεταβολή ως προς τις μέγιστες τιμές της.




Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η τάση του καιρού δείχνει μια νέα ατμοσφαιρική αστάθεια για την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017 με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας.

Στα μέσα Νοεμβρίου η πρώτη ψυχρή εισβολή

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία και έχοντας πάντα υπόψη την επισφάλεια που «εγκυμονούν» οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις, φαίνεται ότι την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017 θα έχουμε την πρώτη ψυχρή εισβολή στον Νομό Καβάλας, με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, η οποία δεν αποκλείεται να πέσει και κάτω από μηδέν στα ορεινά του Νομού κατά τις βραδυνές ώρες, ενώ αν το… επιτρέψει ο υετός, θα πέσουν και τα πρώτα «σοβαρά» χιόνια ίσως και κάτω από τα 850 μέτρα.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τον καιρό στην Καβάλα μπορείτε να βρείτε στο site του meteokav εδώ.

Στα 3 πιο θερμά έτη το 2017 από το 1880

To 2017 πρόκειται να είναι στα τρία πιο θερμά έτη με ακραίο καιρό που έσπασε πολλά ρεκόρ. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός αναφέρει ότι το 2017 είναι πολύ πιθανόν να είναι ένα από τα τρία πιο ζεστά έτη από τότε που υπάρχουν μετεωρολογικά αρχεία (από το 1880). Ταυτόχρονα φέτος συνέβησαν πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα όπως: καταστροφικοί τυφώνες, πλημμύρες καθώς και σημαντικά επεισόδια καύσωνα αλλά και παρατεταμένη ξηρασία. Οι μακροχρόνιοι δείκτες της κλιματικής αλλαγής όπως: οι αυξανόμενες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η οξίνιση των ωκεανών παραμένουν αμείωτοι. Ενώ η κάλυψη με πάγο του Αρκτικού Ωκεανού παραμένει κάτω από τον μέσο όρο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό η μέση παγκόσμια θερμοκρασία από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο φέτος είναι περίπου 1,1 βαθμό Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής περιόδου. Ως αποτέλεσμα του ισχυρού φαινόμενου Ελ Νίνιο το 2016 ήταν και μάλλον θα παραμείνει το πιο ζεστό έτος και το 2015 θα είναι το δεύτερο ή το τρίτο. Συνολικά πάντως η πενταετία 2103-2017 θα είναι η πιο ζεστή πενταετία (από το 1880).

Η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού κυκλοφόρησε πρόσφατα, με την έναρξη της Συνόδου για την Κλιματική Αλλαγή της αρμόδιας υπηρεσίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που γίνεται στη Βόννη της Γερμανίας (COP 23).

Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού