ΓΕΩΤΕΕ Α-Μ: Απαραίτητη η συνεργασία με Δασολόγο για την κατάθεση αντιρρήσεων στους Δασικούς Χάρτες

Ενημέρωση από τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής Ζαφείρη Μυστακίδη

Κατόπιν σχετικής απόφασης της Διεύθυνσης Δασών Νομού Καβάλας αναρτήθηκαν τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017 οι δασικοί χάρτες του υπολοίπου των δήμων Καβάλας και Παγγαίου, με τη διαδικασία της κατάθεσης των αντιρρήσεων να ξεκινά σε δύο εβδομάδες περίπου από την ημέρα δημοσίευσης.

Αναλυτικά, οι νέοι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκαν είναι: 1) Δ.Κ. Ζυγού, 2) Φιλίππων(Δ.Κ. Κρηνίδων, Τ.Κ. Φιλίππων, Τ.Κ. Λυδίας, Τ.Κ. Πολυστύλου), 3) Δ.Κ. Καρβάλης, 4) Τ.Κ. Αμυγδαλεώνος, 5) Τ.Κ. Κορυφών, 6) Τ.Κ. Κρυονερίου, 7) Τ.Κ. Λιμνιών, 8) Τ.Κ. Παλαιάς Καβάλας, 9) Τ.Κ. Πολυνέρου, 10) Τ.Κ. Χαλκερού, 11) Νικήσιανης (Δ.Κ. Νικήσιανης, Τ.Κ. Γεωργιανής), 12) Τ.Κ. Ακροποτάμου, 13) Τ.Κ. Αμισιανών, 14) Τ.Κ. Αντιφιλίππων, 15) Τ.Κ. Αυλής, 16) Τ.Κ. Δωματίων, 17) Τ.Κ. Ελαιοχωρίου, 18) Τ.Κ. Κηπίων, 19) Τ.Κ. Κοκκινοχώματος, 20) Τ.Κ. Μελισσοκομείου, 21) Τ.Κ. Μεσιάς, 22) Τ.Κ. Μεσορόπης, 23) Τ.Κ. Μουσθένης, 24) Τ.Κ. Μυρτοφύτου, 25) Ορφανού (Τ.Κ. Ορφανίου, Τ.Κ. Γαληψού, Τ.Κ. Καριανής, Τ.Κ. Οφρυνίου), 26) Τ.Κ. Παλαιοχωρίου, 27) Τ.Κ. Πλατανοτόπου, 28) Τ.Κ. Ποδοχωρίου, 29) Τ.Κ. Σιδηροχωρίου, 30) Τ.Κ. Φωλέας και 31) Τ.Κ. Χρυσοκάστρου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Με ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ζαφείρης Μυστακίδης ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο να καταθέσει ένσταση/αντίρρηση επί των αναρτημένων Χαρτών ότι είναι απαραίτηση, εφόσον επιλέξει την υποστήριξη από Τεχνικό Σύμβουλο, η συνεργασία με Δασολόγο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του προέδρου του ΓΕΩΤΕΕ Α-Μ.

Υπενθύμιση ανάρτησης Δασικών Χαρτών και διαδικασίας υποβολής αντιρρήσεων κατά αυτών

«Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας είναι ο θεσμοθετημένος επιστημονικός σύμβουλος της πολιτείας σε θέμα Πρωτογενούς Παραγωγής και Προστασίας Περιβάλλοντος (άρθρο 2 του Ν. 1474/1984). Κινούμενοι στα πλαίσια αυτά και με αφορμή την ανακοίνωση της Δ/νσης Δασών για την ανάρτηση των δασικών χαρτών στα υπόλοιπα των Δήμων Καβάλας και Παγγαίου και την πρόσκληση για υποβολή ηλεκτρονική αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου τους (Αρ. πρωτ. 21840/30-10-2017, ΑΔΑ: ΩΓ2ΘΟΡ1Υ-ΞΨ8), θέλουμε κι εμείς να συμβάλλουμε από την πλευρά μας στην ομαλότερη υλοποίηση έργου που θα συμβάλει τα μέγιστα στη διασφάλιση των ελληνικών δασών, του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας καθώς και της ορθής αγροτικής και οικιστικής ανάπτυξης της γενικότερα. Η κατάρτιση των Δασικών Χαρτών αποτελούσε άλλωστε ένα πάγιο αίτημα του Επιμελητηρίου μας το οποίο βλέπουμε σταδιακά να γίνεται πραγματικότητα.

Την ανωτέρω απόφαση της Δ/νσης Δασών, με περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να την βρείτε αναρτημένη στον διαδικτυακό χώρο της Διαύγειας (εδώ). Οι εν λόγω δασικοί αναρτήθηκαν στον ειδικό διαδικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων της ιστοσελίδας της ΕΚΧΑ Α.Ε. (εδώ).

Δεν θα πρέπει εδώ να παραλείψουμε στο να αποδώσουμε τα εύσημα στις Δασικές Υπηρεσίες της Καβάλας και στους εκεί υπηρετούντες δασικούς υπαλλήλους που, σε δύσκολους καιρούς για τη χώρα μας, προέταξαν το δημόσιο συμφέρον και προχώρησαν στη σύνταξη εξ ολοκλήρου με ιδία μέσα τους δασικούς χάρτες μεγάλων περιοχών της Π.Ε. Καβάλας, εξοικονομώντας χρήματα για το Ελληνικό δημόσιο και τους Έλληνες φορολογούμενους. Να σημειώσουμε επίσης ότι, η Διεύθυνση Δασών Καβάλας πρωτοπορεί στη σύνταξη δασικών χαρτών Πανελλαδικά και είναι από τις λίγες ανάλογες υπηρεσίες που μπορούν να φέρουν σε πέρας το έργο των δασικών χαρτών όπως άλλωστε το έχει αποδείξει στις προηγούμενες αναρτήσεις της.

Για τον αναρτημένο δασικό χάρτη μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να λαμβάνει γνώση στην ανωτέρω ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ Α.Ε. και μόνο μέσω της οποίας μπορούν να υποβάλλονται αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου αυτού. Η προθεσμία υποβολής των αντιρρήσεων είναι αποκλειστική και ξεκινά την 13η Νοεμβρίου 2017 ημέρα Δευτέρα και λήγει την 26η Φεβρουαρίου 2018 ημέρα Δευτέρα. Για τους κατοικούντες ή διαμένοντες στην αλλοδαπή, η παραπάνω προθεσμία παρατείνεται κατά είκοσι (20) ημέρες, δηλαδή λήγει την 19η Μαρτίου 2018 ημέρα Δευτέρα. Οι αντιρρήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνον στην αμφισβήτηση του χαρακτήρα ή της μορφής των εμφανιζόμενων στον δασικό χάρτη εκτάσεων. Δικαίωμα υποβολής αντίρρησης έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, το Ελληνικό Δημόσιο και οι οικείοι Ο.Τ.Α., εφόσον επικαλούνται εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα επί της αμφισβητούμενης δασικής, χορτολιβαδικής και βραχώδους ή πετρώδους έκτασης.

Γενικές πληροφορίες για το περιεχόμενο του αναρτημένου δασικού χάρτη και του τρόπου υποβολής των αντιρρήσεων παρέχονται στο Σημείο Υποστήριξης της Ανάρτησης που βρίσκεται στην έδρα της Υπηρεσίας της Διεύθυνσης Δασών Καβάλας (Κτίριο Δασικών Υπηρεσιών) στην οδό Τέρμα Αργυροκάστρου, Τ.Κ.65404, τις εργάσιμες ημέρες, κατά τις ώρες 7.00 π.μ. έως 15.00 μ.μ., καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου υποβολής αντιρρήσεων.

Σχετικά όμως με την υποβολή των αντιρρήσεων από τους πολίτες το παράρτημα μας θέλει να τονίσει τα παρακάτω. Το επάγγελμα του Δασολόγου είναι κατοχυρωμένο από το Π.Δ. 344/2000 (ΦΕΚ 297 Α’ 29-12-2000) και ένα από τα αντικείμενα τους είναι η «σύνταξη των δασικών χαρτών, σύνταξη μελετών φωτοερμηνείας και τηλεπισκόπησης, καθώς και στη χρησιμοποίηση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (G.I.S.) για το χαρακτηρισμό, διαχείριση και αξιοποίηση εκτάσεων δασικού ενδιαφέροντος για επιστημονικούς, διοικητικούς, δικαστικούς, κτηματολογικούς ή άλλους σκοπούς.». Από τα παραπάνω, και με δεδομένο το γεγονός ότι οι Δασικοί Χάρτες προσδιορίζουν το χαρακτήρα της έκτασης (Δασική ή μη) και όχι το ιδιοκτησιακό της καθεστώς, καθίσταται σαφές ότι για να έχει έννοια η αντίρρηση επί του Δασικού Χάρτη είναι αναγκαία η επιλογή Δασολόγου ως Τεχνικού Συμβούλου στην κατάθεση αντίρρησης (ένστασης) κατά των Δασικών Χαρτών, εάν και εφόσον ο πολίτης επιλέξει την υποστήριξη από Τεχνικό Σύμβουλο.

Επιπρόσθετα, εκτιμούμε ότι για την ορθότερη υποστήριξη και τεκμηρίωση της ένστασης, αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από την έκθεση αυτοψίας και φωτοερμηνείας από Δασολόγο, προκειμένου να στηρίξει πληρέστερα τις θέσεις του ενιστάμενου για τη διαχρονική εξέλιξη των φυτοκοινωνιών της εν λόγω έκτασης, για την οποία γίνεται η ένσταση».