Το Φράγμα των Μαριών Θάσου έπεσε πάνω στο… «φράγμα» του νόμου 4412 και των βροχοπτώσεων

Η υποχρέωση της ΠΑΜ-Θ να περνάει κάθε έργο 3 φορές από την Οικονομική Επιτροπή, καθυστερεί τις εργασίες-Κέρδος ακόμα κι αν χρησιμοποιηθεί το Φράγμα μόνο για τουριστικούς λόγους-Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός για την κακοκαιρία

Στις εργασίες αποκατάστασης του Φράγματος των Μαριών στη Θάσο, οι οποίες δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους το πρωί της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2017 ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος.

Ο κ. Μαρκόπουλος σημείωσε ότι το έργο προχωράει και η ολοκλήρωσή του εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, ενώ ήδη έχουν αφαιρεθεί σημαντικές ποσότητες φερτών υλικών και από το πρόφραγμα και από το κυρίως Φράγμα.

«Ενώ καθαρίστηκε ο πυθμένας, μετά από μια μεγάλη βροχή έχουμε ξανά φερτά υλικά. Αυτό το θέμα θα διορθωθεί και μάλιστα αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει και το πρόφραγμα, ώστε τα φερτά υλικά που μαζεύονται σε ένα σημείο να απομακρύνονται και στην πορεία, εφόσον απομακρυνθούν, να προστατεύεται το κυρίως Φράγμα. Αυτή η διαδικασία είναι δυσκολότερη, γιατί εξαιτίας των διαδικασιών που εισήγαγε ο νόμος 4412, η υποχρέωση που έχουμε για κάθε έργο να περνάμε 3 φορές από την Οικονομική Επιτροπή μάς έκανε να χάσουμε όλη την καλοκαιρινή περίοδο. Όταν υπάρχει ένα θέμα ανάγκης και δεν υπάρχει δυνατότητα προθεσμιών, αυτό λύνεται με τη διαδικασία της ανάθεσης. Παλιά η ανάθεση ήθελε 13 υπογραφές. Με αυτόν τον νόμο έχουμε πλέον 36 υπογραφές κι αν βάλουμε και αυτές της Αποκεντρωμένης που κάνει τον έλεγχο, μιλάμε για 46 υπογραφές. Καταλαβαίνετε λοιπόν τι Γολγοθάς γραφειοκρατίας ξεφυτρώνει κάθε φορά που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα θέμα που επείγει.

»Η δική μου εκτίμηση ήταν πως τέλη Ιουνίου θα αρχίσει να δουλεύεται το έργο, τελικά φτάσαμε στο τέλος του φθινοπώρου, περίοδος κατά την οποία έχουμε προβλήματα με τις βροχές. Θα μπορέσει να σκαφτεί, να διαμορφωθεί και να λειτουργήσει με τον μεγαλύτερο ωφέλιμο όγκο μέχρι εκεί που είναι ασφαλές να προχωρήσουν τα έργα. Από εκεί που είχαμε ένα έργο με μηδενική χωρητικότητα, αν φτάσουμε να χρησιμοποιούμε το νερό του για πότισμα ή λόγους τουριστικούς, είναι σημαντικό. Δε θα φτάσει, όμως, στην αρχική του μορφή, όταν κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1980. Και το Φράγμα του Μαρμαρά που θα έχει τελειώσει σε 40 χρόνια, δε θα μπορεί να αποκατασταθεί στο πλαίσιο της συντήρησης της αρχικής του μορφής. Έτσι ισχύει σε όλα τα έργα», ανέφερε ο Αντιπεριφεριάρχης Καβάλας.

Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων

Ο καιρός άλλαξε, όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας κάποια ειδοποίηση ότι κάτι επικίνδυνο μπορεί να συμβεί. «Αυτό δε σημαίνει ότι δε βρισκόμαστε σε ετοιμότητα και στην Καβάλα και στη Θάσο, προκειμένου να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις διάφορες δυσκολίες οι οποίες τυχόν θα εμφανιστούν», δήλωσε ο κ. Μαρκόπουλος.