«Καρτέλ» φορτηγατζήδων κατήγγειλε η ΒΦΛ στο Υπουργείο Οικονομίας

Στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής Ανταγωνισμού μεταφορικές εταιρίες του νομού Καβάλας

Στο «στόχαστρο» της Επιτροπής  Ανταγωνισμού μπαίνουν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεταφορικές εταιρίες του νομού Καβάλας, καθώς σύμφωνα με σχετική εισήγηση εμπλεκόμενες εταιρείες φαίνεται να συμμετείχαν σε οριζόντια συμφωνία με αντικείμενο τον καθορισμό των κομίστρων που χρέωναν για τη μεταφορά λιπασμάτων.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα συνεδριάσει στις 24 Ιανουαρίου 2018, ώστε να εξετάσει, κατόπιν σχετικής εισήγησης, εάν καταστρατηγείται η λειτουργία του ανταγωνισμού, από μεταφορικές επιχειρήσεις του νομού Καβάλας και το σωματείο επαγγελματιών ιδιοκτητών φορτηγών αυτοκινήτων του νομού.

Σύμφωνα με την εισήγηση, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με το ΑΜΜΠΕ,  οι εμπλεκόμενες μεταφορικές επιχειρήσεις και το σωματείο συμμετείχαν σε οριζόντια συμφωνία με αντικείμενο τον καθορισμό των κομίστρων που χρέωναν για τη μεταφορά λιπασμάτων της εταιρείας «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΑΕ»‭ ‭ ‬‬(ΒΦΛ-νυν ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ ELFE ΑΒΕΕ),‭ ‬‬τον ‬καθορισμό‭ ‬της‭ ‬πιστωτικής‭ ‬πολιτικής,‭ ‬την‭ ‬κατανομή‭ ‬μεταξύ‭ ‬τους‭, ‬του σχετικού‭ ‬μεταφορικού‭ ‬έργου‭ ‬και‭ ‬τον‭ ‬αποκλεισμό‭ ‬ανταγωνιστών‭ ‬και‭ ‬άλλων ‬τρόπων διακίνησης των εν λόγω προϊόντων, κατά παράβαση του άρθρου 1 του ν. 703/1977 και του άρθρου 1 του ν.3959/2011.

Κατά την εισήγηση, οι ανωτέρω πρακτικές συνιστούν ενιαία και διαρκή παράβαση, η οποία διήρκησε από το 1995 έως τουλάχιστον το 2015.

Η σχετική αυτεπάγγελτη έρευνα ξεκίνησε κατόπιν καταγγελίας της εταιρείας ΒΦΛ προς το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης (τότε Εμπορίου).

Υπενθυμίζεται‭ ‬σχετικά, ‬ότι‭ ‬η‭ ‬εισήγηση‭ ‬δεν‭ ‬είναι‭ ‬δεσμευτική‭ ‬για‭ ‬την‭ ‬‬Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της διαδικασίας όλων των εμπλεκόμενων μελών.