ΟΕΧΒΕ: Επιστολή σε Τσίπρα για τη ΒΦΛ [βίντεο]

Η Ομοσπονδία αναλαμβάνει να «υπενθυμίσει» στον πρωθυπουργό τη δέσμευσή του από το βήμα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Κομοτηνής για άμεση λύση στο θέμα της λιπασματοβιομηχανίας

Στις 14 Νοεμβρίου 2017 ο Αλέξης Τσίπρας είχε περιγράψει, μιλώντας στην κεντρική εκδήλωση του 6ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στην Κομοτηνή, είχε εξαγγείλει άμεση λύση στο θέμα της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων. «Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της νομιμότητας και της ομαλότητας», είχε πει ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «στρατηγικός στόχος που αφορά όχι μόνον την Καβάλα αλλά και το σύνολο της Περιφέρειας είναι η εξυγίανση της επιχείρησης και η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην επιχείρηση αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, βάζοντας ξανά και την επιχείρηση αλλά και ολόκληρη την περιοχή στον βιομηχανικό χάρτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο με το απόσπασμα της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα:

Ενάμιση μήνα μετά τη δήλωση Τσίπρα, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικών Βιομηχανιών Ελλάδος (ΟΕΧΒΕ) ζητούν με επιστολή τους από τον πρωθυπουργό να τηρήσει τις δημόσιες δεσμεύσεις του για τη ΒΦΛ:

«Κύριε  Πρωθυπουργέ,
Με αφορμή το Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Αττικής και την ομιλία σας θέλουμε να σας θυμίσουμε ότι τον προηγούμενο μήνα σε ένα παρόμοιο Συνέδριο, αυτό της Μακεδονίας και Θράκης, στην ομιλία σας αναφερθήκατε στα  Λιπάσματα Νέας Καρβάλης.

Η τοποθέτησή σας ήταν πεντακάθαρη δίνοντας μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για άμεση λύση. Συγκεκριμένα μιλήσατε για αποκατάσταση της νομιμότητας και ομαλότητας στα Λιπάσματα Νέας Καρβάλης, για άμεση εφαρμογή των Δικαστικών Αποφάσεων, για λειτουργία του εργοστασίου με όρους ασφάλειας έχοντας ως κεντρικό στρατηγικό στόχο την εξυγίανση της επιχείρησης καθώς και την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.

Κύριε  Πρωθυπουργέ,

Ως Ομοσπονδία χαιρετήσαμε με ιδιαίτερη χαρά τις δηλώσεις σας. Θεωρήσαμε δε  αυτονόητο ότι άμεσα θα ξεκινήσουν σχετικές ενέργειες.

Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα καμία πρωτοβουλία δεν έχουμε δει από την κυβέρνηση που να οδηγεί στη λύση αυτού του σοβαρού προβλήματος που τόσο ακριβά έχουν πληρώσει οι απολυμένοι – συνάδελφοί μας, οι οικογένειές τους καθώς  και η εθνική  οικονομία.

Οι εκατόν ογδόντα (180) εργαζόμενοι απολύθηκαν παρανόμως χωρίς αποζημίωση, χωρίς να δικαιούνται Ταμείο Ανεργίας και με πολλές κατασκευασμένες  μηνύσεις χρησιμοποιώντας ψευδομάρτυρες.

Βρέθηκαν απολυμένοι γιατί αρνήθηκαν να γίνουν σκλάβοι σε γαλέρα, γιατί αρνήθηκαν να γίνουν συνένοχοι σε άνομα συμφέροντα του εργοδότη.

Τα όσα έχουν γίνει στα Λιπάσματα Νέας Καρβάλης  εις βάρος του κόσμου της εργασίας, εις βάρος της κοινωνίας, εις βάρος της εθνικής οικονομίας  δίνουν την εικόνα ότι οι ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ βρισκόντουσαν αλλά και ακόμα βρίσκονται σε ένα πλαίσιο προστασίας από κρατικούς και  τοπικούς παράγοντες.

Οι απολυμένοι και οι οικογένειές τους καθώς και  η κοινωνία περιμένουν την άμεση υλοποίηση των Θέσεών σας με καθαρές πρωτοβουλίες ενός κράτους δικαίου, όπως εσείς τις εκθέσατε δημόσια».