Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ροδόπη [φωτογραφίες]

Η κήρυξη από την Πολιτική Προστασία αφορά στους δήμους Κομοτηνής, Μαρωνείας-Σαπών και Αρριανών - Μέσα σε δέκα ώρες «έπεσε» η βροχή ενός... χρόνου!

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστου Μέτιου (ΑΔΑ: 7ΤΨΜ7ΛΒΘ-ΘΧ2), κατόπιν εξουσιοδότησης του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, περιοχές των δήμων Κομοτηνής, Μαρωνείας-Σαπών και Αρριανών στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Η εν λόγω κήρυξη είναι αποτέλεσμα αιτήματος που υπέβαλε ο κ. Μέτιος προς τον κ. Καπάκη προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτες ανάγκες και να υπάρξει άμεση διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν την 17η Δεκεμβρίου 2017 και ισχύει από τις 17 Δεκεμβρίου 2017 έως και τις 19 Μαρτίου 2018.

Ταυτόχρονα, κινήθηκε η διαδικασία οριοθέτησης των περιοχών αυτών των Δήμων που επλήγησαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα. Η οριοθέτηση είναι απαραίτητη για τη χορήγηση επιδόματος σε φυσικά πρόσωπα αλλά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών της Περιφέρειας, κατά τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις που έπληξαν το κεντρικό και ανατολικό τμήμα του νομού τη νύχτα της 16ης προς την 17η Δεκεμβρίου, μετρήθηκε μέσο ύψος βροχής 100 χιλιοστών, με ανώτατο ύψος 140 χιλιοστών στην περιοχή του Ιμέρου. Το ύψος αυτό αντιστοιχεί σε ποσότητα 150 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού περίπου.

Με άλλα λόγια, μέσα σε διάστημα 10 ωρών έπεσε περισσότερο από το 1/5 της συνολικής βροχής που πέφτει κατά μέσο όρο στο νομό Ροδόπης στη διάρκεια ενός έτους.