ΒΦΛ: «Έπεσαν» οι πρώτες υπογραφές, αλλά υπάρχουν ακόμη «ανοιχτά» θέματα [φωτογραφίες]

Διαπραγματεύσεις στο «και πέντε» μεταξύ Διοίκησης-Απολυμένων - Υπό το «βλέμμα», την ευθύνη και τις οδηγίες του ΓΓ του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη συνεχίζεται η διαδικασία

Δυσκολότερη και αρκετά πιο χρονοβόρα απ’ ό,τι αρχικά υπολογίζονταν αποδείχτηκε η διαδικασία της υπογραφής τελικής συμφωνίας μεταξύ εργοδοσίας και απολυμένων της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων για την επιστροφή των δεύτερων στις θέσεις εργασίας τους μετά από ενάμιση χρόνο.

Στον απόηχο της τριμερούς συνάντησης στο Υπουργείο Εργασίας της περασμένης εβδομάδας που «κλείδωσε» το πλαίσιο της συμφωνίας (διαβάστε σχετικά εδώ και εδώ) οι τελικές απευθείας διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση των τελικών λεπτομερειών ξεκίνησαν την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017 στην Καβάλα, στο ξενοδοχείο Lucy και διεκόπησαν το ίδιο βράδυ όταν η εταιρία έβαλε στο «τραπέζι» όρους «εκτός πλαισίου» της «συμφωνίας Νεφελούδη» (διαβάστε σχετικά εδώ) αναφορικά με την καταβολή των ενσήμων των εργαζομένων.
Ακολούθησαν δύο έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις του Σωματείου των Εργαζομένων στα Λιπάσματα οι οποίες ενέκριναν, η πρώτη ομόφωνα και η δεύτερη κατά πλειοψηφία, την επικαιροποιημένη συμφωνία, μετά και από την παρέμβαση του ίδιου του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας -και  «αρχιτέκτονα» της συμφωνίας- Ανδρέα Νεφελούδη.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για την επιστροφή των «180» στη δουλειά τους, από την πλευρά του εργοστασίου: ο Διονύσης Μπεχράκης, η προϊσταμένη Θεοδώρα Κουλουρά, ο Διευθυντής Γιάννης Τσάρας (Λιπάσματα Νέας Καρβάλης) και ο Οικονομικός Διευθυντής της ELFE Χρήστος Καμπούρης με τον νομικό σύμβουλο Εμμανουήλ Ροδουσάκη και τα μέλη της Διοίκησης του Σωματείου των Εργαζομένων με τη νομική τους σύμβουλο δικηγόρο-εργατολόγο Καβάλας Τάνια Ελευθεριάδου

Αργά το βράδυ της Παρασκευής 29 Δεκεμβρίου 2017 οι δυο πλευρές βρέθηκαν και πάλι στο Lucy για να ξεκινήσει η διαδικασία καθαρογραφής και, στη συνέχεια, υπογραφής των επιμέρους συμφωνητικών (ο κάθε ένας εργαζόμενος θα πρέπει να υπογράψει ξεχωριστά). Ωστόσο, και αυτή η διαδικασία αποδείχτηκε χρονοβόρα, αφού οι πρώτες υπογραφές «έπεσαν» μετά τα… μεσάνυχτα!

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες είχαν υπογράφει και παραλάβει τις επιταγές τους (για την πρώτη δόση των 2.000 ευρώ) συνολικά 10 εργαζόμενοι. Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί νωρίς το πρωί του Σαββάτου 30 Δεκεμβρίου 2017 και, αν δεν προλάβει να ολοκληρωθεί μέχρι αργά το βράδυ, θα ακολουθήσει δεύτερη «φάση» από την Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018 και μετά.

Βέβαια, λίγο πριν είχε παρουσιαστεί και νέα, δεύτερη «εμπλοκή», αυτήν τη φορά σε σχέση με την τοποθέτηση συγκεκριμένων εργαζόμενων σε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά του Σωματείου των Εργαζομένων ωστόσο, εκφράζεται η πεποίθηση ότι με την «εγγύηση» του Υπουργείου Εργασίας και του Γενικού Γραμματέα Ανδρέα Νεφελούδη προσωπικά -ο οποίος άλλωστε παρενέβη χθες τηλεφωνικά για να δώσει λύση στο πρώτο «κώλυμα» που παρουσιάστηκε- θα τηρηθεί τελικά απαρέγκλιτα η συμφωνία της Αθήνας και όλα θα τελειώσουν όπως αρχικά είχαν σχεδιαστεί και συμφωνηθεί.