Σαν σήμερα, έναν χρόνο πριν: Το πέρασμα της «Αριάδνης» από την Καβάλα [βίντεο-φωτογραφίες]

Ένα αφιέρωμα σε μια κακοκαιρία που «χτυπάει» κάθε... πενήντα χρόνια! - Όταν όλος ο νομός μας «ντύθηκε» στα λευκά, από τα βουνά μέχρι τις... παραλίες!

Οι Καβαλιώτες δεν ξεχνούν τον Ιανουάριο του 2017, τότε που το ακραίο κύμα χιονιά με την κωδική ονομασία «Αριάδνη» μάς «χάρισε» απλόχερα ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, άφθονο χιόνι, πανέμορφες «λευκές» εικόνες αλλά και πλήθος προβλημάτων που «δοκίμασαν» τα όρια των αντοχών μας.

Από τις 9 έως και τις 13 Ιανουαρίου 2017, όλος ο νομός Καβάλας -όπως και οι περισσότερες περιοχές της Περιφέρειας ΑΜ-Θ αλλά και της χώρας-  «παρέλυσε» και «παραδόθηκε» στην «Αριάδνη» που κάλυψε στα λευκά τα πάντα στο πέρασμά της: από χωριά στα ορεινά (αναμενόμενο) μέχρι οικισμούς κοντά στις παραλίες, ακόμα και γειτονιές στο κέντρο της… Καβάλας!




Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά για επιπλέον μία εβδομάδα, δίνοντας μία ανέλπιστη, για τη μαθητιώσα νεολαία, παράταση στις χριστουγεννιάτικες διακοπές και μοναδικές ευκαιρίες για χιονοπόλεμο έξω από το… σπίτι τους, όπου κι αν ήταν αυτό. Είτε στη Λεκάνη είτε στο… Παληό!

Για τους λειτουργούς του Κράτους, ωστόσο, η «Αριάδνη» δεν είναι μια τόσο ευχάριστη ανάμνηση, αφού η Πολιτική Προστασία «δοκιμάστηκε» όσο ποτέ άλλοτε, έχοντας να αντιμετωπίσει ένα άνευ προηγουμένου ακραίο καιρικό φαινόμενο με ένταση αλλά και διάρκεια. Οι δήμοι της Καβάλας αλλά και η Περιφέρεια κλήθηκαν να ανταπεξέλθουν σε «κλειστούς» από το χιόνι δρόμους όχι μόνον επαρχιακούς και απομακρυσμένους, αλλά ακόμα και μέσα στον ιστό των πόλεων, σε κλήσεις πολιτών για… απεγκλωβισμούς και να αντιμετωπίσουν ουκ ολίγες καταστροφές, από «παγωμένους» σωλήνες ύδρευσης μέχρι διακοπές ρεύματος, με τους δήμους Καβάλας, Παγγαίου και Θάσου να τίθενται, λίγες μέρες μετά την «πρεμιέρα» της κακοκαιρίας, σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Σήμερα, έναν χρόνο ακριβώς μετά, οι Καβαλιώτες θυμούνται την «Αριάδνη». Σε αυτό «βοηθά», βέβαια, και η εφαρμογή του facebook που υπενθυμίζει παλαιότερες δημοσιεύσεις, με το δημοφιλές Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης να «πλημμυρίζει» από «λευκές» εικόνες που, αναπόφευκτα, φέρνουν στον νου μόνο τις σπάνιας ομορφιάς εικόνες.

Το KAVALA POST αναδημοσιεύει τις καλύτερες φωτογραφίες από τις «μέρες της Αριάδνης», ξεκινώντας από το εντυπωσιακό βίντεο του Tetracopterakias που αποτυπώνει από… ψηλά την «κατάλευκη» Καβάλα.