Η πιο «μαγική» πανσέληνος των τελευταίων 152 ετών: Υπερσελήνη, «μπλε φεγγάρι» και σεληνιακή έκλειψη… ταυτόχρονα!

Απόψε το βράδυ έρχεται η τελευταία μιας τριλογίας «υπερσεληνών» - Ποια είναι η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να την απολαύσετε

Στις 31 Ιανουαρίου 2018, ό,τι και αν έχετε κανονίσει, οφείλετε στον εαυτό σας να βρείτε λίγο χρόνο και να αγναντέψετε τον σκοτεινιασμένο ουρανό. Τις πρώτες πρωινές ώρες στο δυτικό ημισφαίριο και νωρίς το βράδυ στο ανατολικό, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε την υπερσελήνη, όπως λέγεται, καθώς λόγω της τροχιά της, η πανσέληνος βρίσκεται στη μικρότερη δυνατή απόσταση από τη Γη, ενώ παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί και μια ολική σεληνιακή έκλειψη.

Από τη στιγμή που πρόκειται για τη δεύτερη πανσέληνο του ίδιου μήνα, αυτόματα κερδίζει και τον τίτλο του «μπλε φεγγαριού». Αυτό το φαινόμενο πρόκειται να συμβεί για πρώτη φορά μετά από 152 χρόνια και δεν θα ξανασυμβεί για τουλάχιστον μία ακόμη δεκαετία. Επίσης, η συγκεκριμένη υπερσελήνη τυχαίνει να είναι η τελευταία μιας τριλογίας υπερσεληνών (η πρώτη έλαβε χώρα στις 3 Δεκεμβρίου και η δεύτερη την πρωτοχρονιά).

Φωτό: Θανάσης Σοφιανός

Ετοιμαστείτε για το Ματωμένο Φεγγάρι

Η πανσέληνος της 31ης Ιανουαρίου είναι απίστευτα σπάνια από όλες τις απόψεις. Οι ορατές υπερσελήνες φαίνονται 14% μεγαλύτερα και 30% λαμπρότερα από τις πανσέληνους που συμβαίνουν όταν το φεγγάρι είναι όσο πιο μακριά από τη Γη είναι δυνατόν. Κατά τη διάρκεια της έκλειψης, το φεγγάρι θα χάσει σιγά-σιγά τη λάμψη του και θα πάρει μία κόκκινη απόχρωση, καθώς η ατμόσφαιρα θα προκαλέσει διάθλαση του φωτός, σύμφωνα με τη NASA. Εξού και η ονομασία «Ματωμένο Φεγγάρι». Το συγκεκριμένο φαινόμενο θα μπορεί να παρατηρηθεί σε όλο του το μεγαλείο από την Ανατολική Ασία, τον Ειρηνικό Ωκεάνο και τη Βόρεια Αμερική.

Φωτό: Ηλίας Κοτσιρέας

Πότε μπορείτε να δείτε την υπερσελήνη και την ολική σεληνιακή έκλειψη

Η ιδανική στιγμή να απολαύσετε την υπερσελήνη είναι αμέσως μετά την εμφάνισή της, αλλά και πριν από την ανατολή του ήλιου, όταν το φεγγάρι φαίνεται σαν είναι στην ευθεία του ορίζοντα. Θα μοιάζει ακόμα μεγαλύτερο και λαμπρότερο εξαιτίας μιας «σεληνιακής ψευδαίσθησης» που προκαλείται όταν το μάτι μας έχει τη δυνατότητα να συγκρίνει το φεγγάρι με άλλα αντικείμενα που φαίνονται να είναι κοντά του, όπως για παράδειγμα κτίρια και δέντρα. Σύμφωνα με υπολογισμούς, η κατάλληλη στιγμή για να δείτε την υπερσελήνη στην Ελλάδα, είναι στις 17:55 το απόγευμα.

Όσον αφορά όμως, το πραγματικό θέαμα της βραδιάς, δηλαδή τη σεληνιακή έκλειψη, η οποία και θα προκαλέσει το Ματωμένο Φεγγάρι, αυτό θα συμβεί στη 1.48 το βράδυ και θα κρατήσει για περίπου δύο ώρες.

Πηγή: Quartz | Κεντρική φωτό: Φώτης Μαυρουδάκης