Καβάλα: Η «Ιοκάστη» θα περάσει αλλά χωρίς να προκαλέσει καιρική… τραγωδία-Αναλυτική πρόγνωση και χάρτες καιρού

Το βαρομετρικό χαμηλό φέρνει βροχές και χιόνια στα ορεινά, ενώ οι βορειοανατολικοί άνεμοι είναι πιθανό να επηρεάσουν τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προς τη Θάσο και τα νησιά του Αιγαίου-Πότε υποχωρεί το σύστημα και πότε επανέρχεται η κακοκαιρία

Το βαθύ και καλά οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό με την ονομασία «Ιοκάστη» ήδη κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς την Ελλάδα και θα επηρεάσει το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Φεβρουαρίου 2018 τη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχοπτώσεις, τις καταιγίδες και τις ισχυρές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά, αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο με έμφαση στη Δυτική Μακεδονία.

Το σύστημα θα περάσει και από την Καβάλα, ωστόσο με τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται ότι τα πολύ έντονα και σε μερικές περιπτώσεις πλημμυρικά φαινόμενα τα οποία φέρνει το βαρομετρικό χαμηλό δε θα επηρεάσουν την περιοχή μας. Η μεταβολή του καιρού, πάντως, θα γίνει αισθητή κυρίως από το απόγευμα του Σαββάτου και μετά με βροχές και πιθανές καταιγίδες και με πτώση της θερμοκρασίας, η οποία δε θα ξεπεράσει τους 9 βαθμούς Κελσίου, ενώ από το βράδυ και μετά θα κυμανθεί λίγο πιο πάνω από τους 4.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις με ριπές οι οποίες θα φτάνουν μέχρι και τα 34 χιλιόμετρα ανά ώρα, ήτοι 5 μποφόρ, με τάση προς ενίσχυση, κάτι που πιθανόν να επηρεάσει την ακτοπλοϊκή σύνδεση με το νησί της Θάσου και με τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε το Λιμεναρχείο Καβάλας στα τηλέφωνα 2513 505400-1-2.

Χιόνια θα πέσουν αργά το βράδυ πάνω από τα 1.000 μέτρα, κάτι που σημαίνει ότι θα «ασπρίσει» το Παγγαίο όρος και το Υψάριο στη Θάσο, ενώ δεν αποκλείεται προς τα ξημερώματα της Κυριακής τα χιόνια να «κατέβουν» μέχρι και τα 700 μέτρα, επηρεάζοντας ορεινούς οικισμούς όπως το Βουνοχώρι και τη Λεκάνη.

Η «Ιοκάστη» φαίνεται να επηρεάζει κυρίως το Ιόνιο και δη την Κέρκυρα, την Κατερίνη, τις Σποράδες και τη Θεσσαλονίκη, με τις προβλέψεις να δείχνουν μεγάλα ύψη βροχής και μάλιστα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Στους παρακάτω καιρικούς χάρτες φαίνεται η εξέλιξη του βαρομετρικού χαμηλού και τα ύψη βροχής, καθώς και ποιες περιοχές που θα επηρεαστούν το μεσημέρι (χάρτης 1) και το απόγευμα (χάρτης 2) του Σαββάτου.

Χάρτης 1
Χάρτης 2

Την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018 τα φαινόμενα θα περιοριστούν σταδιακά στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο και από το μεσημέρι και έπειτα θα εξασθενίσουν, ενώ θα «πέσουν» και οι άνεμοι.

Για την Καβάλα προβλέπονται ασθενείς βροχές το πρωί οι οποίες είναι πιθανό να ενταθούν το απόγευμα, αλλά γρήγορα θα σταματήσουν, με την κακοκαιρία να επανέρχεται την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018 με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, με τη μέγιστη να μην ξεπερνά τους 6 βαθμούς Κελσίου.

Περισσότερα για τον καιρό στην Καβάλα μπορείτε να δείτε στη σελίδα του meteokav εδώ.