Η ΔΕΥΑΚ δεν «έπεισε» τους κατοίκους του Ζυγού για το θέμα των νιτρικών στο νερό [βίντεο]

Κοινή διαπίστωση της Λαϊκής Συνέλευσης, η «αδιαφορία και η απραξία» δήμου και ΔΕΥΑΚ! - Περιθώριο έξι μηνών στους διοικούντες να αναλάβουν δράση, αλλιώς...

Ως «αόριστες» κρίνουν οι κάτοικοι του Ζυγού τις εξηγήσεις που δόθηκαν από τους εκπροσώπους της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Καβάλας για τις «τσιμπημένες» τιμές στα νιτρικά άλατα που παρατηρούνται στο νερό που πίνουν τα τελευταία πέντε περίπου χρόνια, όπως προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση που εξεδόθη στον απόηχο της Λαϊκής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018 στο χωριό.

Η Συνέλευση, στην οποία έδωσε το «παρών» τόσο ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Νίκος Ξανθόπουλος όσο και στελέχη της Επιχείρησης, «σημαδεύτηκε» από εντάσεις σε αρκετά σημεία της όπως «μαρτυρά» και το ρεπορτάζ του Center TV:

Στην ανακοίνωση της Λαϊκής Συνέλευσης αναφέρεται ότι δίνεται περιθώριο έξι μηνών για την πραγματοποίηση γεώτρησης που θα λύσει το πρόβλημα με τα νιτρικά, σε διαφορετική περίπτωση οι κάτοικοι δεσμεύονται για τη σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής η οποία θα αναλάβει να «τρέξει» μία σειρά από δράσεις προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης οριστικής λύσης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του δελτίου Τύπου της Λαϊκής Συνέλευσης των κατοίκων του Ζυγού.

Όλα αυτά τα χρόνια εισπράξαμε την αδιαφορία και την απραξία από μεριάς δήμου και ΔΕΥΑΚ…

«Το Σάββατο 10/02/2018 και ώρα 18:00 στην Δημοτική Κοινότητα Ζυγού πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η Λαϊκή Συνέλευση που είχε ως μοναδικό θέμα συζήτησης το χρόνιο πρόβλημα παρουσίας υψηλών μονάδων νιτρικών στο πόσιμο νερό. Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας κ. Λεωνίδας Βουδούρης (κεντρική φωτό) κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών προέτρεψε το Σώμα να εκλέξει τον πρόεδρο της Συνέλευσης τον κ.  Ευριπίδη Ζαϊμίδη  και γραμματέα την κ. Μόρφω Δαλακούρα όπως και έγινε.

Ο  πρόεδρος της Συνέλευσης έκανε μια ιστορική αναφορά του προβλήματος και προέτρεψε τους παρευρισκόμενους να συμμετέχουν και να τοποθετηθούν.

Η συζήτηση που ακολούθησε διεξήχθη σε κλίμα έντονου προβληματισμού και κατά διαστήματα εντάσεων μετά τις ομιλίες των εκπροσώπων της ΔΕΥΑΚ με τις αόριστες τοποθετήσεις τους .

Κοινή διαπίστωση των παρευρισκόμενων ήταν ότι όλα αυτά τα χρόνια εισπράξαμε την αδιαφορία και την απραξία από μεριάς Δήμου και ΔΕΥΑΚ στο συγκεκριμένο θέμα.

Τα συμπεράσματα μέσα από τις τοποθετήσεις των κατοίκων ήταν τα παρακάτω:

  • Την άμεση διακοπή της χρήσης του νερού με νιτρικά πέραν του ορίου και άμεση προμήθεια των κατοίκων με εμφιαλωμένα νερά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
  • Κατασκευή νέας Γεώτρησης πλησίον του οικισμού Παλιννοστούντων Ομογενών για την υδροδότηση της Δ.Κ. Ζυγού εντός εξαμήνου.
  • Άμεσες ενέργειες από την ΔΕΥΑΚ, Δήμο Καβάλας και την Περιφέρεια για εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων ένταξης μελέτης και κατασκευής σύνδεσης της μεταφοράς νερού από το Κεφαλάρι Δράμας για την κάλυψη της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων.
  • Αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου δικτύου αμυαντοσωλήνων.
  • Υποβολή πρότασης διενέργειες μελέτης αιτιολόγησης νιτρικών στον υδροφόρο και λήψη μέτρων για την απάλειψη του προβλήματος της νιτρορύπανσης.
  • Άμεσο χρονοδιάγραμμα και ταυτόχρονα τακτή ενημέρωση προς την Δ.Κ. Ζυγού των ενεργειών της ΔΕΥΑΚ και του Δήμου Καβάλας για το συγκεκριμένο πρόβλημα των νιτρικών.
  • Τη δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής σε περίπτωση μη εξεύρεση λύσης του προβλήματος που θα μεθοδεύσει περαιτέρω τον αγώνα μας με βάση τις προτάσεις των κατοίκων (Νομική διαδικασία, μη πληρωμής λογαριασμών ΔΕΥΑΚ, αλλαγή τιμολόγησης από ύδρευση σε άρδευση, αγωνιστική συνεργασία με τις υπόλοιπες Δ.Κ και Τ.Κ. της Ενότητας Φιλίππων) .

Τέλος αντίγραφο των πρακτικών της ΛΣ θα αποσταλεί προς την Δήμαρχο κ. Τσανάκα Δήμητρα, το  Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καβάλας, το Διοικητικό Συμβούλιο της  ΔΕΥΑΚ καθώς και στην ΠΑΜΘ/ ΠΕ Καβάλας».

Οι εμπλεκόμενοι Φορείς
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΖΥΓΟΥ
ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΥΓΟΥ
ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΥΓΟΥ «ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ»
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΖΥΓΟΥ