Καβάλα: Έρχονται βροχές και καταιγίδες και ένα σενάριο για δριμύ ψύχος στο τέλος Φεβρουαρίου [καιρικός χάρτης]

Ο χειμώνας φαίνεται να ετοιμάζει θριαμβευτική έξοδο, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Global Forecast System (GFS)-Δείτε τον χάρτη με την κίνηση του ψυχρού «τέρατος» το οποίο πιθανώς να μας επηρεάσει-Με βροχές και καταιγίδες θα κυλήσει η εβδομάδα

Όσο κι αν… Φλεβίσει ο μήνας, το καλοκαίρι κείται μακράν κι αυτό επιβεβαιώνεται από τις βροχές και τις καταιγίδες που έρχονται, αλλά και από το σενάριο που δείχνει να κλείνει ο μήνας με δριμύ ψύχος σε όλη τη χώρα και κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Ειδικότερα, για την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018 για την Καβάλα προβλέπονται αρχικά νεφώσεις οι οποίες προς το μεσημέρι και ιδιαίτερα το απόγευμα θα πυκνώσουν, δίνοντας βροχές και πιθανώς καταιγίδες, κυρίως προς το βράδυ και τα ξημερώματα της Τετάρτης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 μέχρι 11 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν πολύ ασθενείς, αρχικά από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις και αργότερα θα στραφούν σε ανατολικοί-νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.

Με συννεφιά και πιθανότητα βροχής θα ξεκινήσει η Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018, ενώ το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου, με τους ανέμους να πνέουν πολύ ασθενείς από δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις και αργότερα να στρέφονται σε βόρειοι-βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.

Για την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018 προβλέπονται νεφώσεις οι οποίες το απόγευμα θα αυξηθούν, δίνοντας πιθανώς βροχές, ενώ οι άνεμοι θα ενισχυθούν φτάνοντας μέχρι και τα 5 Μποφόρ, πνέοντας από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 μέχρι 10 βαθμούς Κελσίου.

Όσον αφορά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, ο καιρός προβλέπεται αίθριος, πλην κάποιων νεφώσεων οι οποίες δε φαίνεται να απειλούν το πέταγμα του χαρταετού, αν και ακόμα είναι πολύ νωρίς για ασφαλή πρόγνωση.

Περισσότερα για τον καιρό στην Καβάλα μπορείτε να δείτε στη σελίδα του meteokav εδώ.

Το ψυχρό «τέρας» το οποίο θα μας θυμίσει ότι ακόμα είναι χειμώνας

Το Αμερικάνικο καιρικό σύστημα πρόγνωσης καιρού GFS (Global Forecast System) το οποίο «τρέχει» δεδομένα από την παγκόσμια κίνηση των αερίων μαζών, προβλέπει μια ισχυρή ψυχρή εισβολή από τα βόρεια, η οποία θα δώσει στην περιοχή μας θερμοκρασίες έως και -10 βαθμούς Κελσίου.

Το σενάριο προβλέπει την κάθοδο του ψυχρού «τέρατος» από τις 21 Φεβρουαρίου 2018 και μέχρι το τέλος του μήνα, τα οποία αν συνδυαστούν με την πιθανότητα υετού, δεν αποκλείεται να δώσουν και ισχυρές χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα.

Φυσικά όλα αυτά είναι ένα σενάριο, το οποίο αν διατηρηθεί όσο περνάνε οι μέρες, θα προσεγγίζει όλο και περισσότερο την πραγματικότητα.

Στο παρακάτω «τρέξιμο» της Δευτέρας 12 Φεβρουαρίου 2018 του GFS παρουσιάζεται η κίνηση της ψυχρής εισβολής, με τα σκούρα χρώματα (μπλε και μωβ) να αντιστοιχούν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.