ΒΦΛ: Η… πίτα της εργασιακής δικαίωσης μοιράστηκε σε όλη την κοινωνία της Καβάλας [φωτογραφίες]

Σε άκρως φιλικό και αμιγώς πανηγυρικό κλίμα, με τις όποιες παρεξηγήσεις «περασμένες-ξεχασμένες», οι πρώην απολυμένοι της ΒΦΛ έκοψαν την Πρωτοχρονιάτικη πίτα τους-Τι είπε η δήμαρχος Καβάλας για την άδεια στο λιμάνι των Λιπασμάτων

Σε κλίμα πανηγυρικό και… δικαίωσης μετά από έναν αγώνα ο οποίος κράτησε 16 και πλέον μήνες, οι πρώην απολυμένοι της ΒΦΛ έκοψαν το απόγευμα της Παρασκευής 16 Φεβρουαρίου 2018 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας την Πρωτοχρονιάτικη πίτα τους.

Την πίτα ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ΦΝΘ κ. Στέφανος, ο οποίος ευχήθηκε στους εργαζομένους υγεία, εργασιακή ομόνοια και προκοπή, ενώ αμέσως μετά ο πρόεδρος του Σωματείου των πρώην, πλέον, απολυμένων Νίκος Βογιατζίδης και ο πρόεδρος του ΕΥΚ Καβάλας Ευθύμης Μακρογιάννης τόνισαν ότι ο αγώνας δεν έχει τελειώσει, παρά μόνον όταν ολοκληρωθεί η πλήρης εργασιακή αποκατάσταση σε όλους τους τομείς και για όλους τους εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων οι οποίοι δούλευαν στο εργοστάσιο όσο καιρό βρίσκονταν σε καθεστώς απόλυσης τα μέλη του Σωματείου Απολυμένων, λέγοντας ότι και εκείνοι βρέθηκαν σε μια κατάσταση εγκλωβισμού και πρέπει να διατηρηθεί η εργασιακή ειρήνη και η συνεργασία.

Για «χρυσή σελίδα» στην Ιστορία των εργασιακών αγώνων έκαναν λόγο οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Κώστας Μορφίδης και Γιώργος Παπαφιλίππου, ενώ προβλέφθηκε κομμάτι και για τον βουλευτή της ΝΔ Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος, όμως, απουσίαζε λόγω υποχρεώσεων.

«Περασμένες-ξεχασμένες» και οι όποιες κόντρες με τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρο Μαρκόπουλο, σχετικά με τη χορήγηση αδειών στο εργοστάσιο από την αρμόδια υπηρεσία της ΠΕ Καβάλας, με τον κ. Μαρκόπουλο να επαναλαμβάνει για ακόμα μια φορά ότι το μόνο που έκανε ήταν να ακολουθήσει το γράμμα του νόμου και τίποτα παραπάνω και να διαβεβαιώνει ότι στο πλαίσιο της νομιμότητας θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των εργαζομένων.

Δήμητρα Τσανάκα: Θα δώσω άδεια στο λιμάνι της ΒΦΛ μόνο αν και εφόσον…

Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, αφού συνεχάρη τους εργαζομένους για τη δικαίωσή τους, υπενθύμισε ότι «κόντεψα να μπω φυλακή για το σπιτάκι του αγώνα το οποίο σας έδωσα, αλλά δε γινόταν να μην το κάνω», ενώ αναφορικά με την έγκριση χορήγησης άδειας στο λιμάνι της ΒΦΛ από το Δημοτικό Συμβούλιο, η κ. Τσανάκα είπε ότι «εγώ ακόμα άδεια δεν έδωσα και δε θα δώσω, αν δε σας δω πλήρως αποκατεστημένους και του χρόνου τέτοια εποχή να είστε εδώ όλοι οι εργαζόμενοι γιατί είμαι μάνα και σας πονάω, όπως πονάω την πόλη μου».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης εκφράστηκαν ευχαριστίες και προς τα Σωματεία τα οποία στήριξαν τον αγώνα των απολυμένων: Στο Σωματείο της Καβάλα Oil, το οποίο εκπροσωπήθηκε από τον Μανώλη Κελαϊδάκη, στους Λιμενεργάτες, στον Μάκη Θεοχάρη και στην ΟΕΧΒΕ, στον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας, με τον Βασίλη Λεμονίδη να κάνει λόγο για έναν αγώνα-οδηγό για τους αγώνες όλων των εργαζομένων, στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας και στον Παναγιώτη Κοντουσιάδη, το Σωματείο των Καθαριστριών, στο Σωματείο Συνταξιούχων της ΒΦΛ, καθώς και στην Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά στον Νίκο Μουρτασάγα.

Τελευταίοι αλλά όχι έσχατοι αναφέρθηκαν οι δικηγόροι οι οποίοι ανέλαβαν και το τεράστιο νομικό κομμάτι το οποίο οδήγησε τελικά και στη δικαίωση των απολυμένων, στην Τάνια Ελευθεριάδου και στη Χρυσάνθη Υφαντή, με τον κ. Βογιατζίδη να σχολιάζει ότι «για όσο καιρό διήρκεσε ο αγώνας μας δεν πήραν ούτε ένα ευρώ».

Δείτε φωτογραφίες από την κοπή της βασιλόπιτας των πρώην απολυμένων της ΒΦΛ