Οι αγρότες του Νέστου στηρίζουν το αίτημα για αλλαγή της όδευσης του αγωγού TAP από τα Τενάγη των Φιλίππων

Ο Αγροτικός Σύλλογος της περιοχής ενημερώθηκε από τον Σύλλογο του δήμου Καβάλας και τη Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών - «Πρέπει όλοι μας κατανοήσουμε την Ιστορική σημασία και την ιδιαιτερότητα της περιοχής των Φιλίππων»

Την ανάγκη να διαφυλάξουμε τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, τα Λασπόλουτρα των Κρηνίδων και τον τυρφώνα του κάμπου των Φιλίππων τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος δήμου Νέστου, υποστηρίζοντας την αλλαγή της όδευσης του αγωγού TAP, συντασσόμενος με τα δίκαια, όπως τα χαρακτηρίζει, αιτήματα του Συλλόγου της Καβάλας αλλά και της Συντονιστικής Επιτροπής Πολιτών από τους οποίους και είχε αναλυτική ενημέρωση για το θέμα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης.

«Στις 21 Φεβρουαρίου 2018 ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Νέστου είχε συνάντηση-ενημέρωση από τον Αγροτικό Σύλλογο δήμου Καβάλας και τη Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών για την αλλαγή της όδευσης του αγωγού TAP. Ενημερωθήκαμε για τις εξελίξεις σχετικά με την όδευση του αγωγού TAP και τις επιπτώσεις που θα έχει σε μια ιδιαίτερη περιοχή μοναδική στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως.

Όπως όλοι γνωρίζουμε ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων που πρόσφατα εντάχθηκε στην UNESCO, τα Λασπόλουτρα Κρηνίδων και ο τυρφώνας των Φιλίππων είναι φυσικοί και πολιτιστικοί προορισμοί τους οποίους πρέπει να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε, όχι μόνο αυτοί που ζουν και κατοικούν εκεί ή στην ευρύτερη περιοχή, αλλά ΟΛΟΙ ΜΑΣ.

Έχουμε την υποχρέωση να διαφυλάξουμε αυτό που χρειάστηκε εκατομμύρια χρόνια για να δημιουργήσει η φύση (τυρφώνα) και αυτό που αναδεικνύει την Ιστορία της περιοχής (αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων), από πρόχειρους σχεδιασμούς και από  πολυεθνικά συμφέροντα, έτσι ώστε οι επόμενες γενεές να τα αξιοποιήσουν ακόμη περισσότερο και να διδαχτούν από αυτά. Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να ρισκάρει τη βιωσιμότητα και την ακεραιότητα της συγκεκριμένης περιοχής και των μνημείων.

Εμείς δεν αντιδράσαμε σαν Σύλλογος κατά την όδευση του αγωγού ΤΑΡ από την περιοχή μας, αλλά πρέπει όλοι μας κατανοήσουμε την Ιστορική σημασία και την ιδιαιτερότητα της περιοχής των Φιλίππων όπως προαναφέραμε.

Αποφασίσαμε να είμαστε στο πλευρό όλων αυτών που αγωνίζονται όπως απαιτούν οι περιστάσεις και όποτε αυτό χρειαστεί για να επιτευχθεί η αλλαγή της όδευσης του αγωγού ΤΑΡ, που κατ’ εμάς είναι ένα δίκαιο αίτημα».