Εντός του 2018 η αξιοποίηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου της Καβάλας

Δημοσίευμα αναφέρει ως «κλεισμένη» την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την εκμετάλλευση - Ενδιαφέρον και από τον γαλλικό ενεργειακό όμιλο της Engie

Ηαπόφαση έχει ήδη ληφθεί και η υπόθεση της δημιουργίας υπόγειας αποθήκης στο εξαντλημένο κοίτασμα αερίου στην Νότια Καβάλα, εξελίσσεται ήδη σε δύο επίπεδα: Πρώτον, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζει την απαραίτητη Υπουργική Απόφαση με την οποία το project θα οριστεί ως ΑΣΦΑ, δηλαδή ως Αυτόνομο Σύστημα Φυσικού Αερίου (μια ιδιωτική υποδομή αποθήκευσης). Δεύτερον, το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα στην κατάρτιση των τευχών δημοπράτησης προκειμένου να μπορεί να βγει η προκήρυξη ενός ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού.

Οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και πάντως εντός του 2018. Πρέπει να σημειωθεί άλλωστε ότι το Νοέμβριο λήγει η άδεια εκμετάλλευσης που έχει – με συνεχείς ανανεώσεις – δοθεί στην Energean Oil, «υποχρεωτικά» κατά κάποιον τρόπο, δεδομένου ότι έτσι διασφαλίζεται η διατήρηση της υποδομής σε λειτουργική κατάσταση.

Το έργο έχει αξιολογηθεί όχι μόνον ως χρήσιμο αλλά και ως απαραίτητο, τόσο για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας, όσο και για την εδραίωση του ρόλου που φιλοδοξεί να παίξει η  χώρα ως ενεργειακός κόμβος της ευρύτερης περιοχής.

Δεν είχε ωστόσο αποφασιστεί ο τρόπος δημιουργίας και ο ρόλος του έργου. Εξετάστηκαν τρία σενάρια: Το πρώτο να ανατεθεί στον υφιστάμενο εκμεταλλευτή, την Energean Oil. Το δεύτερο να ενταχθεί η υπόγεια αποθήκη στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου και συνεπώς να αναλάβει ο ΔΕΣΦΑ ως διαχειριστής την επένδυση και την αξιοποίησή του. Το τρίτο να χαρακτηριστεί ως Αυτόνομο Σύστημα Φυσικού Αερίου και να πραγματοποιηθεί διαγωνισμός για την παραχώρησή του προς εκμετάλλευση.

Οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι επιλέχτηκε τελικά το τρίτο σενάριο. Στο διαγωνισμό βεβαίως μπορεί να συμμετάσχει ως διεκδικητής και ο ίδιος ο ΔΕΣΦΑ, μόνος ή σε συνεργασία με άλλους ενδιαφερόμενους.

Στα έργα κοινού ενδιαφέροντος

Η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου βρίσκεται όπως προαναφέρθηκε στο υπό εξάντληση κοίτασμα στο θαλάσσιο πεδίο της Νότιας Καβάλας, το οποίο εκμεταλλεύεται η ελληνική εταιρεία Energean. Η ίδια η ελληνική πετρελαϊκή το 2010 πρότεινε στο ελληνικό δημόσιο τη μετατροπή του κοιτάσματος (το οποίο ακόμη παράγει μικρές ποσότητες φυσικού αερίου εκ περιτροπής και το οποίο καλύπτει ανάγκες της εταιρείας), σε αποθήκη αερίου. Το 2011 μάλιστα κατατέθηκε αίτηση για μετατροπή της άδειας, ωστόσο την ίδια χρονιά η υποδομή πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ προς αξιοποίηση.

Ακολούθησε μια περίοδος αδράνειας και αναποφασιστικότητας από πλευράς του Δημοσίου, η οποία μάλιστα είχε ως αποτέλεσμα η αποθήκη να απενταχθεί από τα επιλέξιμα προς χρηματοδότηση από την Ε.Ε. Έργα Κοινού Ενδιαφερόντος (PCIs). Ωστόσο φέτος το έργο επανεντάχθηκε στη λίστα των PCIs καθώς θεωρείται ως μια σημαντική υποδομή ενεργειακής ασφάλειας όχι μόνο για την ελληνική αγορά αλλά και για την ευρύτερη περιοχή των δυτικών Βαλκανίων, που θα μπορούσε να λειτουργήσει υποστηρικτικά στον αγωγό TAP αλλά και να διευκολύνει τις εισαγωγές φυσικού αερίου για την ελληνική και τη βαλκανική αγορά. Με τις τρέχουσες τιμές η εκτίμηση για το κόστος του project κυμαίνεται στα 250 – 300 εκ. ευρώ.

Ενδιαφέρον από Engie

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ του energypress, ενδιαφέρον για το έργο έχει εκφράσει ο Γαλλικός ενεργειακός όμιλος Engie που είναι ο «διάδοχος» της παλαιότερης εταιρείας ενέργειας της Ευρώπης GdF Suez.

Στελέχη της εταιρείας βρέθηκαν στην Αθήνα το Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της γαλλικής επιχειρηματικής αποστολής που συνόδευε τον πρόεδρο Μακρόν. Σκοπός των Γάλλων ήταν να εξετάσουν πιθανά project για επενδύσεις στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι της Engie γνωρίζουν την ελληνική αγορά αφού συμμετέχουν στην εταιρεία Ήρων που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρισμού αλλά και στην αγορά του φυσικού αερίου. Μεταξύ των προτάσεων που έγιναν στην Engie οι γάλλοι μάνατζερ ξεχώρισαν το έργο της υπόγειας αποθήκης της Νότιας Καβάλας για το οποίο ζήτησαν περισσότερες λεπτομέρειες και επανήλθαν πρόσφατα εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους.

Πηγή: energypress