Ενστάσεις από τους Οικολόγους Πράσινους για την εξόρυξη πετρελαίου-Η απάντηση του Βαγγέλη Παππά

Για μηδενικό κέρδος του Ελληνικού Δημοσίου από τα πετρέλαια του Πρίνου κάνει λόγο ο κυβερνητικός βουλευτής Γιώργος Δημαράς-«Πληρωμένη» απάντηση της Καβάλα Oil μέσω του Βαγγέλη Παππά

Σαφώς αρνητική ήταν η θέση ενός υπουργού της κυβέρνησης κι ενός βουλευτή της, κατά την συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στην Βουλή για την κύρωση των συμβάσεων για τις έρευνες και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 26 Φεβρουαρίου 2018. Μένει, βέβαια, να δούμε αν την ίδια θέση θα κρατήσουν και στη συζήτηση-ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης και ο κυβερνητικός βουλευτής Β΄Αθήνας Γιώργος Δημαράς, προερχόμενοι και οι δυο από το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου καταψήφισαν το Νομοσχέδιο για την «Κύρωση Συμβάσεων για Έρευνες-Εξορύξεις υδρογονανθράκων», με μια από τις συμβάσεις οι οποίες εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Εμπορίου και Παραγωγής να είναι και η σύμβαση της Energean Oil & Gas για τις εξορύξεις στο οικόπεδο της Αιτωλοακαρνανίας.

Ο κ. Δημαράς, εκπροσωπώντας και τον ίδιο τον αναπληρωτή υπουργό, έθεσε πέρα από τους αυτονόητους για το κόμμα του περιβαλλοντικούς λόγους και θέμα οικονομικών οφελών, καθώς όπως ανέφερε και δημοσίευσε στην ιστοσελίδα των Οικολόγων Πράσινων και στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όχι μόνο οι επιπτώσεις θα είναι αρνητικές στις υφιστάμενες αλλά και αναπτυσσόμενες οικονομικές δραστηριότητες, αλλά σύμφωνα με το παράδειγμα της εξόρυξης στον Πρίνο, το 2016 το ελληνικό Δημόσιο έλαβε ένα μικρό μόνο ποσό για δικαιώματα.

Ο κ. Δημαράς έκανε δηλώσεις στον ALPHA Radio 88,6, με τον σύμβουλο της Καβάλα Oil Βαγγέλη Παππά να του απαντάει ότι ο Πρίνος αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα πολύχρονης εξορυκτικής δραστηριοποίησης με μηδενική περιβαλλοντική όχληση ή επιβάρυνση.

Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις του κ. Δημαρά και την απάντηση Παππά.

Γιώργος Δημαράς: Η Οικολογία διαφέρει από το σύνολο του πολιτικού συστήματος

«Η Οικολογία έχει εντελώς διαφορετική άποψη από όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς και αυτό που την διαφοροποιεί είναι ότι βλέπει το δυσοίωνο μέλλον του πλανήτη συνολικά. Αν κάθε χώρα στον βαθμό που της αναλογεί δε λάβει τα μέτρα της, ο πλανήτης μας δε θα έχει μέλλον. Ο πλανήτης μας δεν έχει μέλλον αν βασιστεί στο συγκεκριμένο παραγωγικό μοντέλο το οποίο στηρίζεται στο πετρέλαιο. Με την καύση του πετρελαίου ξέρουμε ότι επιβαρύνεται το κλίμα. Το πιο σημαντικό ζήτημα αυτήν τη στιγμή για την Οικολογία είναι οι κλιματικές αλλαγές. Θα πρέπει να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα, πρέπει να προχωρήσουμε με ταχύτερους ρυθμούς στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε ο κ. Δημαράς.

«Δεν έδωσε ούτε ευρώ ο Πρίνος στο Ελληνικό Δημόσιο»

«Όταν κάνεις εξορύξεις στο Ιόνιο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ποιος θα κάνει τους ελέγχους; Ο Πρίνος από το 2011 μέχρι το 2015 δεν έδωσε ένα ευρώ στην οικονομία. Είτε παίρναμε πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία είτε το βγάζαμε εμείς, το ίδιο ήταν. Για πρώτη φορά το 2016 ο Πρίνος έδωσε χρήματα στο Ελληνικό Δημόσιο. Είναι ένα μικρό ποσό. Δεν μπορώ να θυμηθώ πόσο ήταν. Οι εξορύξεις στη θάλασσα δημιουργούν αυξημένους κινδύνους, οι εξορύξεις στη στεριά υπονομεύουν τα υπόγεια νερά. Υπάρχει η διεθνής εμπειρία, σύμφωνα με την οποία, ανάλογα με τον τρόπο που θα επιλέξουν, επηρεάζονται οι υδροφόροι ορίζοντες», ανέφερε ο κυβερνητικός βουλευτής.

Βαγγέλης Παππάς: Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Πρίνου είναι άριστο   

Την τοποθέτηση του κ. Δημαρά σχολίασε ο σύμβουλος της Καβάλα Oil Βαγγέλης Παππάς, ο οποίος είπε σχετικά: «O Πρίνος λειτουργεί από το 1981 στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καβάλας-Θάσου στο κέντρο της τουριστικής δραστηριότητας της περιοχής με άριστο αποτύπωμα. Από πού απορρέουν αυτές οι ενστάσεις, όταν έχεις μπροστά σου ένα χειροπιαστό παράδειγμα; Αν δεν παραβιάζονται οι κανόνες ασφαλείας, δεν κινδυνεύει κανείς και για τίποτα. Για ‘μένα πρέπει να παίρνεις παράδειγμα από αυτό που έχεις μπροστά σου και όχι αυτό που πιθανά θα αντιμετωπίσεις. Όχι μόνο ρύπανση δεν προκλήθηκε τόσα χρόνια στη θάλασσα, αλλά και όλα τα ψάρια έχουν βρει καταφύγιο στις εξέδρες στον Πρίνο. Δεν μπορώ να καταλάβω τους φόβους του. Εάν πάμε στον κόλπο του Περσικού που έγινε η μεγάλη καταστροφή, εκεί δε συνεχίζουν να βγάζουν πετρέλαιο; Από την πείρα που έχω στον Πρίνο, λέω ότι δεν μπορούμε να μιλάμε με αφορισμούς, αλλά με στοιχεία. Αν ο κ. Δημαράς έχει στοιχεία και συμβουλεύει τον υπουργό τον κ. Τσιρώνη, αλλάζει το πράγμα».

Σχετικά με τα οφέλη σε Δημόσιο και τοπική οικονομία από την εξόρυξη του Πρίνου και κατ΄επέκταση από την Καβάλα Oil, o κ. Παππάς είπε: «Οι εργαζόμενοι είναι 250 και μαζί με τους εργολαβικούς και της Energean είναι 450. Η μισθοδοσία είναι γύρω στα 10 εκ. ευρώ ετησίως για τους εργαζόμενους στην Καβάλα Oil. Βάλτε και άλλα 7 εκ. ευρώ για τους υπόλοιπους, φθάνουμε στα 17 εκ. Όσο για τα δικαιώματα, αυτή τη στιγμή το κοίτασμα φθίνει και δεν μπορούμε να έχουμε μέτρο σύγκρισης τα δικαιώματα τα οποία καταβάλλονται όταν υπάρχει παραγωγή εκατομμυρίων βαρελιών σε άλλες χώρες».