Η «σκαπάνη» του TAP δημιούργησε πάνω από 400 αρχαιολογικές ανασκαφές

Περισσότεροι από 650 ειδικοί στην αρχαιολογική έρευνα έβγαλαν στο φως πολυάριθμα κινητά και ακίνητα ευρήματα στη ζώνη εργασιών του TAP, τα οποία παρουσιάστηκαν στο 31ο Ετήσιο Συνέδριο «Το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη το 2017»

Με την ολοκλήρωση του 31ου Ετήσιου Συνεδρίου «Το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη» στη Θεσσαλονίκη, ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) προχώρησε σε έναν απολογισμό της συμβολής του στη διενέργεια σημαντικού αρχαιολογικού έργου στη Βόρεια Ελλάδα.

Μέχρι σήμερα, ομάδες ειδικών έχουν πραγματοποιήσει περίπου 300 σωστικές ανασκαφές μικρής και μεγαλύτερης κλίμακας και περισσότερες από 100 δοκιμαστικές τομές στη Ζώνη Εργασίας του ΤΑΡ, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη άλλες 7 σωστικές ανασκαφές μεγάλης κλίμακας στις Περιφέρειες από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός.

Μαρίνα Τασακλάκη-Αρχαιολόγος, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης

Από την έναρξη των εργασιών, περισσότεροι από 650 ειδικοί στην αρχαιολογική έρευνα (αρχαιολόγοι, τοπογράφοι, συντηρητές, κλπ.), καθώς και αρχαιολογικοί εργάτες, έχουν εργαστεί για τις ανάγκες του έργου. Στο πλαίσιο της εργασίας τους έχουν έρθει στο φως πολυάριθμα ευρήματα-κινητά και ακίνητα. Στα ακίνητα περιλαμβάνονται:

  • νεκροταφεία ή μεμονωμένοι τάφοι, κάποιοι εκ των οποίων κτερισμένοι
  • τμήματα οικισμών και αρχιτεκτονικών λειψάνων, όπως τείχη και εκκλησίες
  • μνημεία, εργαστηριακοί χώροι και ενδείξεις ανθρώπινης δραστηριότητας, π.χ. κλίβανοι και πηγάδια

Επίσης, έχει εντοπιστεί πλήθος κινητών ευρημάτων (κεραμική, κοσμήματα, νομίσματα κ.λπ.) που χρονολογούνται από την προϊστορική έως και τη μεταβυζαντινή περίοδο.

Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Κάποια από τα παραπάνω ευρήματα παρουσιάστηκαν στο 31ο Συνέδριο «Το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη το 2017» το οποίο διεξήχθη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο από τις 8 έως τις 10 Μαρτίου 2018, με την υποστήριξη του ΤΑΡ.

Κορυφαίοι επιστήμονες-εκπρόσωποι από 9 Εφορείες Αρχαιοτήτων της Βόρειας Ελλάδας (Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας) παρουσίασαν τα αρχικά ευρήματα των ανασκαφικών τους δραστηριοτήτων, σημειώνοντας πως αν δεν υπήρχαν τα δημόσια ή τα ιδιωτικά έργα, οι ανασκαφές στην Ελλάδα θα είχαν σχεδόν σταματήσει.

Η Διευθύντρια του ΤΑΡ για την Ελλάδα, Κατερίνα Παπαλεξανδρή, δήλωσε σχετικά: «Συνεργαζόμαστε στενά με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων, για την προστασία και ανάδειξη της πλούσιας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία αυτή, η οποία εγγυάται την εφαρμογή των βέλτιστων αρχαιολογικών πρακτικών και την προαγωγή τόσο του ακαδημαϊκού έργου όσο και της επιστημονικής γνώσης».

Χρύσα Καραδήμα-Αρχαιολόγος, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης

Οι αρχαιολογικές εργασίες οι οποίες πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τον TAP και τις εργολήπτριες εταιρείες του, εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και τις 13 αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων (μια ανά Περιφερειακή Ενότητα που διατρέχει ο αγωγός), όπως ορίζεται στα σχετικά Μνημόνια Συναντίληψης και Συνεργασίας τα οποία έχουν υπογραφεί.

*Δελτίο Τύπου