Απαγορεύεται η αλιεία μπακαλιάρου νότια της Θάσου με Προεδρικό Διάταγμα

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπεται στην απόφαση-Σε ποια περιοχή απαγορεύεται η αλιεία του συγκεκριμένου ψαριού-Μοναδική εξαίρεση η αλιεία με γρι γρι-Οι πρώτες αντιδράσεις από τους ιχθυεμπόρους

Απαγόρευση αλιείας σε θαλάσσια περιοχή νότια της νήσου Θάσου για την προστασία νεαρών ατόμων μπακαλιάρου (Merluccius merluccius) αποφασίστηκε με Προεδρικό Διάταγμα που φέρει την υπογραφή του Προκόπη Παυλόπουλου και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελου Αποστόλου.

Αναλυτικά η απόφαση για την απαγόρευση

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 1 αναφέρεται «Σκοπός του παρόντος διατάγματος είναι η λήψη μέτρων για την προστασία νεαρών ατόμων μπακαλιάρου (Merluccius merluccius) σε θαλάσσια περιοχή νότια της νήσου Θάσου».

Εν συνεχεία στο άρθρο 2 με την υπόδειξη «Μέτρα προστασίας νεαρών ατόμων μπακαλιάρου» αναφέρεται πως «Απαγορεύεται η αλιεία με κάθε αλιευτικό εργαλείο, εκτός των κυκλικών δικτύων (γρι γρι), από την 1η έως και την 31η Μαΐου κάθε έτους, στη θαλάσσια περιοχή που οριοθετείται: από δυτικά, ξεκινώντας από την ευθεία που ορίζεται από τα στίγματα Α και Α’ και κατευθυνόμενοι περιμετρικά νοτίως της νήσου Θάσου και σε απόσταση 6 ν.μ. από την ακτογραμμή, έως την ευθεία μεταξύ των στιγμάτων Β και Β’, στα ανατολικά. Η περιοχή απεικονίζεται στο χάρτη του Παραρτήματος, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του παρόντος διατάγματος.

Στο άρθρο 3 αναφέρονται οι κυρώσεις για τους παραβάτες όπου αναφέρεται «Για τους παραβάτες του παρόντος διατάγματος εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 11 του ν.δ. 420/1970, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει κάθε φορά, καθώς και της 3866/78486/14.7.2015 απόφασης του Υφυπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β’/1587)».

Τέλος στο άρθρο 4 αναφέρεται πως «Η ισχύς του παρόντος διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» η οποία φέρει ημερομηνία τις 21 Μαρτίου 2018 και συμπληρώνει «Στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος».

Άγνοια δηλώνουν οι αλιείς

Ο ιχθυέμπορος και ιδιαίτερα έμπειρος στα θέματα αλιείας Ανδρέας Καραμπουρνιώτης, τονίζει σε δηλώσεις του πως ούτε ο ίδιος ούτε και οι συνάδελφοι του αλιείς γνωρίζουν κάτι για την ύπαρξη του Προεδρικού Διατάγματος περί της εν λόγω απαγόρευσης, αλλά ούτε και για τους λόγους για τους οποίους επιβλήθηκε, επιφυλασσόμενος να επανέλθει αφού ενημερωθεί σχετικά.