Καβάλα: Ένα… παράξενο κύμα κέντρισε το ενδιαφέρον των περαστικών [φωτογραφίες, βίντεο]

Το φαινόμενο δεν είναι σπάνιο, ωστόσο η... επιμονή του ήταν αυτή που έκανε αρκετούς να σταματήσουν τη βόλτα τους στα ανατολικά της πόλης και να τραβήξουν βίντεο και φωτογραφίες

Η θάλασσα πάντα επιφυλάσσει εκπλήξεις, άλλοτε… προβλέψιμες κι άλλοτε σπάνιες και με την πρώτη εντύπωση παράδοξες, αλλά ποτέ χωρίς λογική ερμηνεία και χωρίς να ορίζεται από τους νόμους της Φυσικής.




Ένα τέτοιο… παράξενο φαινόμενο αντίκρισαν όσοι περπατούσαν στην ανατολική πλευρά της πόλης, ανοιχτά της παραλίας του Περιγιαλίου, όταν παρατήρησαν ένα επίμηκες κύμα να σχηματίζει μια «γραμμή» περίπου ενός μιλίου στη θάλασσα και να παραμένει σταθερό, παρά την ταλάντωσή του. Μάλιστα, το συγκεκριμένο κύμα παρέμενε σταθερό για αρκετή ώρα -για πάνω από 10 λεπτά, σύμφωνα με τις μαρτυρίες περαστικών- κεντρίζοντας το ενδιαφέρον αρκετών ανθρώπων, οι οποίοι σταμάτησαν για να το απαθανατίσουν.

Φυσικά και δεν πρόκειται για κάποιο ανεξήγητο ή υπερφυσικό φαινόμενο, αλλά για το λεγόμενο στάσιμο κύμα, το κύμα, δηλαδή, το οποίο προκύπτει από τη συμβολή δυο κυμάτων με ίδια συχνότητα τα οποία κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις. Λέγεται στάσιμο (δηλαδή σταθερό σε μια θέση) επειδή όλα τα σημεία του μέσου εκτελούν μεν αρμονική ταλάντωση, με διαφορετικό πλάτος, όμως, το καθένα αντίθετα με ό,τι συμβαίνει σε ένα διαδιδόμενο (τρέχον) κύμα, όπου τα σημεία του μέσου εκτελούν το ένα μετά το άλλο την ίδια ακριβώς κίνηση, εξασφαλίζοντας έτσι τη διάδοση της διαταραχής, ήτοι του κύματος.



Συνεπώς στην εν λόγω περίπτωση είχαμε ένα τεχνητό στάσιμο κύμα, το οποίο δημιουργήθηκε από τα απόνερα δύο σκαφών που κινούνταν προς αντίθετη κατεύθυνση. Η δε άπνοια, τα καλμαρισμένα νερά και η απουσία ρευμάτων, παρέτεινε υπέρ του «προσδόκιμου» τον χρόνο «ζωής» του συγκεκριμένου φαινομένου.

Πάντως, η λογική ερμηνεία του εν λόγω φαινομένου δεν «υποβαθμίζει» την σπανιότητά του, ούτε το εντυπωσιακό αποτέλεσμα και την ψευδαίσθηση την οποία δημιουργεί στον θεατή.

Δείτε βίντεο από το στάσιμο κύμα ανοιχτά της Καβάλας