Απίστευτο! Άδειασαν και καθάρισαν την Γκιόλα στη Θάσο-Το μυστικό που «κρύβονταν» στον πυθμένα της [φωτογραφίες]

Η πιο διάφανη φυσική πισίνα στον κόσμο έγινε ακόμα πιο... διάφανη και περιμένει και φέτος τους χιλιάδες επισκέπτες της-Δείτε φωτογραφίες από το... καθαρό «Δάκρυ της Αφροδίτης», όπως «λούζεται» από τα χρώματα της Άνοιξης

Όλες οι πισίνες στον κόσμο είθισται να καθαρίζονται. Για πρώτη φορά παγκοσμίως, όμως, είδαμε να καθαρίζεται μια… φυσική πισίνα κι αυτή η παγκόσμια πρωτοτυπία συνέβη στη Θάσο!

Ο λόγος για το «Δάκρυ της Αφροδίτης» ή κατά κόσμον Γκιόλα, μια από τις 10 πιο διάφανες και εντυπωσιακές φυσικές πισίνες στον κόσμο η οποία βρίσκεται στην περιοχή Αστρίς στο νότιο μέρος του νησιού.




Χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται το πανέμορφο μνημείο της Φύσης, το οποίο, όπως είναι… φυσικό, «φθείρεται» από φύκια, τα οποία δημιουργούν ένα στρώμα γλίτσας στον πάτο του.

Αυτό το φυσικό χαλί ανακατεύεται από τις βουτιές των τουριστών, μαζί με τυχόν σκουπίδια τα οποία πέφτουν στη φυσική λίμνη, «αλλοιώνοντας» έτσι την εικόνα των κρυστάλλινων νερών. Αυτό φέτος άλλαξε, καθώς η πισίνα άδειασε -κυριολεκτικά- και καθαρίστηκε με… σκούπα τόσο από τη γλίτσα και τα σκουπίδια όσο και από τους αχινούς.

Την ιδέα την είχε ο… δαιμόνιος Θάσιος ιδιοκτήτης της ομώνυμης ταβέρνας η οποία βρίσκεται ακριβώς πάνω από την Γκιόλα. Η διαδικασία απλή -όσον αφορά τη σύλληψη της ιδέας- αλλά δύσκολη στην πράξη, καθώς έγινε τον χειμώνα και κράτησε 2 μέρες, με τις εργασίες να ξεκινούν το πρωί και να τελειώνουν τα ξημερώματα.

Το «συνεργείο» άδειασε με αντλία όλο το νερό από τη λίμνη -κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στη Γκιόλα, αλλά και… παγκοσμίως– και καθαρίστηκε με σκούπες και άλλα εργαλεία ο πάτος της πισίνας από τα φύκια και τη γλίτσα, ενώ απομακρύνθηκαν και οι περισσότεροι αχινοί.

Όσον αφορά το γέμισμα της πισίνας, γι’ αυτό φρόντισαν οι Νοτιάδες και τα κύματα, τα οποία ολοκλήρωσαν την πρωτότυπη παρέμβαση, με την Γκιόλα να είναι έτοιμη και… πιο διάφανη από ποτέ να υποδεχτεί και φέτος τα καραβάνια των τουριστών.

Πάντως, οι… καθαριστές, έκαναν και μια ανακάλυψη, η οποία δεν ήταν γνωστή μέχρι τώρα: Όταν άδειασαν το νερό, ανακάλυψαν ότι από δυο σημεία του πέτρινου πάτου ανάβλυζε θαλασσινό νερό, κάτι το οποίο σημαίνει ότι το νερό της πισίνας δεν ανανεώνεται μόνο από τη θάλασσα, αλλά και υπογείως, καθώς η Φύση φρόντισε να «εξοπλίσει» την Γκιόλα με ένα σύστημα ανακύκλωσης νερού. Απίστευτο και συνάμα μοναδικό το τι εκπλήξεις κρύβει ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά αξιοθέατα του κόσμου, το οποίο έχουμε την τύχη να το έχουμε δίπλα μας.