Έλεγχοι της ΠΕ Καβάλας με εντολή Μαρκόπουλου για το «νέφος» της ΒΦΛ-Τη Δευτέρα τα πορίσματα

Το συζητάει η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας για την τοποθέτηση νέων σταθμών μέτρησης-«Καθαροί» οι μέχρι τώρα έλεγχοι στα εργοστάσια της περιοχής της Νέας Καρβάλης, πλην ελαχίστων περιπτώσεων

Μετά τις ανησυχίες των κατοίκων της Νέας Καρβάλης για τον έντονο καπνό ο οποίος τις τελευταίος μέρες βγαίνει από το εργοστάσιο της ΒΦΛ και δημιουργεί ένα νέφος πάνω από την περιοχή (διαβάστε σχετικά εδώ), η αδειοδοτούσα αρχή του εργοστασίου, ήτοι η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, διενήργησε έκτακτους ελέγχους -πέραν των καθιερωμένων- μετά από εντολή του Αντιπεριφερειάρχη Θόδωρου Μαρκόπουλου, τα αποτελέσματα των οποίων θα γίνουν γνωστά τη Δευτέρα 16 Απριλίου 2018.

«Είναι σεβαστές οι ανησυχίες των κατοίκων, γι’ αυτό και έδωσα εντολή να γίνει έλεγχος σε όλα τα εργοστάσια της περιοχής. Πάντως όσες φορές έχουν γίνει έλεγχοι -πλην ελαχίστων περιπτώσεων- είναι καθαροί, εντός των ορίων. Πέραν τούτου, υπάρχουν μετρητές εκπομπών στις καμινάδες των εργοστασίων, στο πλαίσιο υποχρέωσής τους», δηλώνει ο κ. Μαρκόπουλος.

Όσον αφορά τους μετρητές της ΠΕ Καβάλας, σχολιάζει ότι υπάρχει συζήτηση για την τοποθέτηση νέων σταθμών μέτρησης, καθώς οι παλιοί σταθμοί οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί επί Νομαρχίας, δεν δίνουν αποτελέσματα, καθώς είναι παλιάς τεχνολογίας, ενώ ξεκαθαρίζει ότι όλες οι μετρήσεις γίνονται αποκλειστικά σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι τα Λιπάσματα βρίσκονται ήδη στο στάδιο υλοποίησης επένδυσης της τάξης του 1 εκ. ευρώ, με την επέκταση των εγκαταστάσεων, τοποθετώντας «πλυντήρια» -όπως λέγοντα- τα οποία θα καθαρίζουν τον καπνό ο οποίος βγαίνει από τα φουγάρα, από επιβλαβή για την ατμόσφαιρα σωματίδια.