Η επίσημη θέση της ΒΦΛ: Οι ρύποι από το εργοστάσιο είναι πολύ πιο κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια

Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια στα Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ Θεοδώρας Κουλουρά έδωσε διευκρινίσεις για το «νέφος» στην περιοχή και τις μετρήσεις, ενώ σχολίασε και το κλίμα στη λαϊκή συνέλευση, προτρέποντας, παράλληλα, όσους θέλουν να μείνουν στη Νέα Καρβάλη να το κάνουν άφοβα

Διευκρινίσεις για το θέμα των ρύπων στη Νέα Καρβάλη, αλλά και για το «νέφος» το οποίο κάλυψε κυρίως το Πάσχα την περιοχή της Νέας Καρβάλης έδωσε η πλευρά της ΒΦΛ, δια στόματος της Αναπληρώτριας Διευθύντριας στα Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ Θεοδώρας Κουλουρά, η οποία το απόγευμα της Δευτέρας 23 Απριλίου 2018 παραχώρησε συνέντευξη Τύπου από το ξενοδοχείο GALAXY.

Η κ. Κουλουρά ξεκαθάρισε ότι οι μετρήσεις οι οποίες γίνονται από το εργοστάσιο επιβεβαιώθηκαν και από άλλες μετρήσεις ανεξάρτητων φορέων, ενώ σημείωσε ότι και πολλοί ομιλητές κατά τη λαϊκή συνέλευση η οποία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Νέα Καρβάλη (διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ εδώ) επιβεβαίωσαν για ακόμα φορά το εργοστάσιο «και την ορθότητα των μετρήσεών μας, ενώ παράλληλα συνεχίζουμε να ακολουθούμε την εξέλιξη της τεχνολογίας και να βελτιωνόμαστε», όπως τόνισε η κ. Κουλουρά.

Πρόσθεσε, δε, ότι η περιβαλλοντική επιβάρυνση στην περιοχή της Νέας Καρβάλης δεν οφείλεται μόνο -δυνητικά- στη δραστηριότητα της ΒΦΛ, καθώς, όπως τόνισε, υπάρχουν κι άλλες βιομηχανίες στην περιοχή, ενώ αναφέρθηκε και σε άλλους παράγοντες πρόκλησης ρύπων, όπως είναι ο καπνός από τα τζάκια ή το καυσαέριο από τα αυτοκίνητα τα οποία κινούνται στους δρόμους της περιοχής.

«Να τονίσω, δε, ότι οι μετρήσεις μας επιβεβαιώνουν ότι γενικότερα δεν υπάρχει πρόβλημα με τους ρύπους στην περιοχή και όχι μόνο αναφορικά με τα Λιπάσματα, καθώς τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι πολύ πιο κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια», δήλωσε η κ. Κουλουρά, ενώ τόνισε πως είναι θετικό το γεγονός ότι κι άλλοι φορείς θα τοποθετήσουν σταθμούς μετρήσεων, καθώς «θα επιβεβαιώσουν τις δικές μας μετρήσεις, που δείχνουν ότι ο αέρας στην περιοχή είναι ποιοτικός».

Όσον αφορά τα αποτελέσματα των μετρήσεων, η κ. Κουλουρά δήλωσε ότι η Βιομηχανία είναι υποχρεωμένη να τα στέλνει μόνο στο αρμόδιο υπουργείο και στις αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες περιβάλλοντος και κανείς άλλος δεν έχει δικαίωμα πρόσβασης, δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας

Συνέστησε, δε, σε όποιον ενδιαφέρεται να μείνει στη Νέα Καρβάλη να το κάνει άφοβα, «καθώς δε βλέπω καμιά διαφορά από το να μείνει στο κέντρο της Καβάλας, για παράδειγμα», υπονοώντας τη μόλυνση της ατμόσφαιρας από τα καυσαέρια.

Διευκρινίσεις για το «νέφος» το Πάσχα

Όσον αφορά το «νέφος» το οποίο παρατηρήθηκε το Πάσχα στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Καρβάλης, η κ. Κουλουρά διευκρίνισε ότι δεν οφείλεται σε καμία περίπτωση από κάποια επιβαρυντική δραστηριότητα του εργοστασίου, πιθανολογώντας ότι οι εν λόγω συνθήκες δημιουργήθηκαν από τη θερμοκρασιακή αναστροφή, την υψηλή υγρασία, το υψηλό βαρομετρικό ή τη σκόνη από την Αφρική. «Υπάρχουν ειδικοί επιστήμονες να απαντήσουν σ’ αυτό», δήλωσε η κ. Κουλουρά.

Διακριτική… δυσανασχέτηση για το κλίμα στη λαϊκή συνέλευση

Η κ. Κουλουρά, αναφερόμενη στη λαϊκή συνέλευση στη Νέα Καρβάλη, σχολίασε διακριτικά ότι το κλίμα δεν ήταν και το πιο… φιλικό απέναντί της, καθώς «ενώ προσκλήθηκα, εν τέλει δεν πρόλαβα να μιλήσω, ενώ και οι υπόλοιποι ομιλητές, όταν προσπάθησαν να πουν κάτι διαφορετικό από αυτό που ήθελαν να ακούσουν κάποιοι, υπήρχε έντονη αντίδραση. Δεν μπορώ να ξέρω από πού προέρχεται αυτή. Εγώ προσπάθησα να πω ότι είμαστε εδώ για να συζητήσουμε με τους κατοίκους και να βρούμε λύσεις».

Διέψευσε, δε, κατηγορηματικά τα όσα ακούστηκαν ότι ανάρτησε στο facebook πως «ξύπνησαν και οι Καρβαλιώτες», καθώς, όπως δήλωσε, «εγώ δεν έχω facebook. Απλά ήταν κάτι το οποίο έπρεπε να ειπωθεί για να πέσει λάσπη».