Κι όμως, στη Θάσο έρχονται τουρίστες μόνο για τα… λουλούδια της! [φωτογραφίες, βίντεο]

Μια ομάδα Γερμανών βοτανολόγων επιδίδονται σε ένα... οικοσαφάρι στα βουνά του νησιού, αλλά και στον Νέστο, καταγράφοντας φυτά και πουλιά-Η σπάνια ανακάλυψη στη Θάσο η οποία «τράβηξε» το βλέμμα των επιστημόνων

Ο εναλλακτικός Τουρισμός έχει γίνει της μόδας, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για εξειδικευμένο εναλλακτικό Τουρισμό και δη Οικοτουρισμό. Ωστόσο, στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος.

Υπάρχει, όμως, ένα μέρος για το οποίο ενδιαφέρονται βοτανολόγοι από την Ευρώπη και συγκεκριμένα από τη Γερμανία, οι οποίοι έρχονται κάθε χρόνο και φωτογραφίζουν σπάνια φυτά και λουλούδια, τα καταγράφουν και τα μελετούν.

Πρόκειται για τον Νέστο και ειδικά για τη Θάσο, με τον Γερμανό Alexander Wirth να οργανώνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή εκδρομή στην περιοχή μας, με ειδικούς βοτανολόγους και λάτρεις της Φύσης, οι οποίοι με τη βοήθεια της Χρυσούλας Αβραμίδου, του Στέλιου Μαντινιώτη και της Visit North Greece «οργώνουν» της περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Κεραμωτή και τη Θάσο.

Στα δεξιά ο Alexander Wirth

Ο Alexander γνωρίζει την περιοχή, καθώς στην Κεραμωτή έχει σπίτι ο πατέρας του. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 10 ημερών και περιλαμβάνει παραμονή 5 ημερών στην Κεραμωτή, με επίσκεψη σε Νέστο, Ισμαρίδα-Βιστονίδα για παρατήρηση πουλιών και καταγραφή φυτών. Παράλληλα, εκτός από τη Θάσο, η ομάδα επισκέπτεται το Φαλακρό για καταγραφή φυτών και την Κερκίνη για παρατήρηση σπάνιων πουλιών, όπως είναι ο αργυροπελεκάνος.

Οι σπάνιοι «οικοθησαυροί» της Θάσου

Εκτός από σπάνια φυσική ομορφιά, η Θάσος κρύβει και σπάνιους «θησαυρούς» οι οποίοι αφορούν τη χλωρίδα. Ένας από αυτούς είναι η ορχιδέα OPHRYS OESTRIFERA, στα ελληνικά «οιστροφόρα» και στην τοπική διάλεκτο «σερνικοβοτανο» την οποία ανακάλυψαν οι Γερμανοί μελετητές.

Το σπάνιο φυτό απαντάται κυρίως σε τρία σημεία του νησιού, στη διαδρομή από Παναγία προς Χρυσή Αμμουδιά, αλλά και στα στενά του Νέστου και αποτελεί πραγματικό «θησαυρό» για τους λάτρεις των φυτών.

Δείτε το site των περιηγητών της Φύσης εδώ.

Δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη των Γερμανών βοτανολόγων

Δείτε βίντεο από το… οικοσαφάρι