«Κραυγή» αγωνίας από τον Αμυγδαλεώνα: «Σώστε» μας από τις… κάμπιες!

Επιστολή Γιώργου Τσακίρη και άλλων κατοίκων του χωριού καταδεικνύει τη σοβαρότητα του προβλήματος - Έκκληση σε φορείς για βοήθεια, προτού να είναι... αργά!

To KAVALA POST δημοσίευσε την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018 εκτενές φωτορεπορτάζ σχετικά με το ανησυχητικό φαινόμενο της εμφάνισης εντόμων (κάμπιες) στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας (διαβάστε σχετικά και δείτε φωτογραφίες εδώ), φαινόμενο το οποίο αν και είχε παρατηρηθεί και πέρυσι τέτοια εποχή, φέτος εμφανίστηκε και πάλι με ακόμα πιο… «άγριες» διαθέσεις!

Προς επιβεβαίωση του ρεπορτάζ αλλά και με στόχο την ευαισθητοποίηση του όποιου αρμόδιου φορέα, δημοσιεύουμε σήμερα επιστολή-«κραυγή αγωνίας» του συμπολίτη μας Γιώργου Τσακίρη και κατοίκων του Αμυγδαλεώνα Καβάλας οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι το «θέμα» πλέον μπορεί να μην αφορά μόνον στο περιβάλλον και τη φύση αλλά και την ίδια την υγεία τους!

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής Τσακίρη.

Σχετικά με την εμφάνιση εντόμων (κάμπιες) στον Αμυγδαλεώνα

«Καλή σας ημέρα,
Λαμβάνοντας αφορμή από άρθρο στην ιστοσελίδα σας, όσον αφορά το φαινόμενο της εμφάνισης -για δεύτερη χρονιά φέτος- ενός τεράστιου αριθμού από κάμπιες στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας, και ως ένας από τους κατοίκους της περιοχής, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής :

Την Άνοιξη και το Καλοκαίρι του 2017, οι κάτοικοι των νέων οικισμών στην Βόρειο-Ανατολική (κυρίως) πλευρά της Δημοτικής Κοινότητας του Αμυγδαλεώνα Καβάλας, έγιναν μάρτυρες μιας πρωτοφανούς «επίθεσης» στα κηπευτικά, τα οπωροφόρα δένδρα αλλά και στα αυτοφυή φυτά, θάμνους και δένδρα της περιοχής, από έναν άνευ προηγουμένου πληθυσμό (κατά πάσα πιθανότητα) μαύρης κάμπιας των πεύκων, το γνωστό έντομο που έπειτα μεταμορφώνεται σε πεταλούδα, από το οποίο ενδέχεται, σε περίπτωση επαφής με τον άνθρωπο, να προκληθούν επιπτώσεις και στην υγεία του (ερεθισμοί, αλλεργίες κλπ).

Αναλαμβάνοντας προσωπικές, ο καθένας, πρωτοβουλίες και με ίδια μέσα, προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε το γεγονός με ψεκασμούς ειδικών για την περίπτωση σκευασμάτων,  στις αυλές και τους τοίχους των σπιτιών μας, χωρίς δυστυχώς κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Παρατηρούσαμε με απόγνωση να καταστρέφεται το φύλλωμα, εκτός από κάθε είδους σπαρμένου και φυτεμένου από εμάς φυτού ή δένδρου, το σύνολο σχεδόν του πρασίνου που χαρακτηρίζει την περιοχή μας.

Μια περιοχή που για μήνες ολόκληρους έκτοτε, έμεινε εντελώς «γυμνή» από φύλλα και καρπούς κάθε είδους.

Με την ελπίδα, και κατόπιν πληροφοριών που συλλέξαμε από γνώστες του αντικειμένου, ότι το φαινόμενο είναι παροδικό και δεν πρόκειται να επανεμφανιστεί, παρατηρήσαμε με αισιοδοξία το «ξαναγέννημα» της φύσης την Άνοιξη φέτος.

Πριν αρκετές ημέρες όμως, ένας σημαντικός αριθμός από κάμπιες, έκανε και πάλι την εμφάνισή του στην περιοχή μας.

Οι μνήμες από το καταστροφικό «πέρασμά» τους την προηγούμενη χρονιά, δυστυχώς «ξαναζωντάνεψαν».

Σήμερα ένας μεγάλος πληθυσμός αυτών των εντόμων, βρίσκεται σε κάθε είδους φυτό, θάμνο ή δένδρο, ακόμη και στους τοίχους των σπιτιών. Θεωρώ δε απολύτως πιθανό ότι, εάν δεν αναληφθεί κάποια συντονισμένη και σε μαζική κλίμακα δράση, το φαινόμενο θα επαναλαμβάνεται και κάθε επόμενη χρονιά.

Επισημαίνοντας ότι εδώ και αρκετές ημέρες αρκετοί κάτοικοι του χωριού αδυνατούν να επιτρέψουν στα μικρά παιδιά τους να παίξουν στις αυλές των σπιτιών τους, παρακαλώ θερμά κάθε αρμόδιο για το ζήτημα δημόσιο φορέα, να δώσει τη δέουσα προσοχή σε αυτή την επιστολή και να  αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την απαλλαγή μας από το πολύ σοβαρό αυτό φαινόμενο, το οποίο δεν βλάπτει μόνο φυτά και δένδρα της περιοχής, αλλά ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους, όπως ήδη έχει αναφερθεί, και για την υγεία μας».

Με εκτίμηση
Τσακίρης Γιώργος
και κάτοικοι του Αμυγδαλεώνα Καβάλας