Γιώργος Σταθάκης από Καβάλα: Τέλος στα σενάρια αλλαγής της όδευσης του TAP. Έρχονται τα αντισταθμιστικά

Με δύο μεγάλα έργα στην περιοχή του πρώην δήμου Φιλίππων το Υπουργείο Περιβάλλοντος και η Κοινοπραξία «κλείνουν» την εκκρεμότητα των Τεναγών

Δίχως να έχει ανακοινωθεί ή γνωστοποιηθεί το παραμικρό, στην Καβάλα βρέθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας 14 Μαΐου 2018 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Ο υπουργός είχε μακρά σύσκεψη στο γραφείο της δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα στο Δημαρχείο, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρου Μαρκόπουλου.

Λίγο μετά τις 10:30, υπουργός, Αντιπεριφερειάρχης και δήμαρχος προέβησαν σε σύντομες δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ επί των αποτελεσμάτων της επαφής που είχαν και τον λόγο της «αιφνίδιας» επίσκεψης του κ. Σταθάκη στην πόλη.

Παίρνοντας αρχικά τον λόγο ο ΥΠΕΝ εξήγγειλε την κατασκευή δύο «πολύ σημαντικών», όπως τονισε, έργων για την ευρύτερη περιοχή: ενός αρδευτικού και αντιπλημμυρικού έργου στα Τενάγη και ενός έργου ύδρευσης για την εξυπηρέτηση των χωριών του πρώην δήμου Φιλίππων.

Τα έργα αυτά, συμπλήρωσε ο κ. Σταθάκης, θα χρηματοδοτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τον TAP αλλά και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και για τον λόγο αυτό συστήνεται άμεσα Ομάδα Εργασίας για να τα προχωρήσει, σε συνεργασία με την ΠΕ και τον δήμο Καβάλας αλλά και τους επιστημονικούς φορείς (ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ κτλ).

Δήμητρα Τσανάκα: Τέτοια νέα να μας φέρνετε πάντα, κ. υπουργέ…

Η δήμαρχος Καβάλας από την πλευρά της αναφέρθηκε στα δύο «μεγάλα προβλήματα» της περιοχής των Φιλίππων: την όδευση του αγωγού TAP και τη λειψυδρία. «Εδώ και χρόνια», είπε, «τα χωριά μας δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό», φέρνοντας το παράδειγμα των υψηλών τιμών των νιτρικών που εντοπίζονται στο νερό που «φτάνει» στις βρύσες των σπιτιών.

«Όλα αυτά τα συζήτησα και με τον TAP αλλά και με τον κ. Σταθάκη. Πήγαμε με τον μελετητή του έργου που έχει εκπονήσει ο δήμος και η ΔΕΥΑΚ, τον κ. Μαυρίδη, και δείξαμε αναλυτικά, με χάρτες, όλα τα προβλήματα», συμπλήρωσε η κ. Τσανάκα. «Αλλά… το κόστος των 10 εκ. ευρώ είναι απαγορευτικό για εμάς»!

Η δήμαρχος ευχαρίστησε θερμά το Υπουργείο Περιβάλλοντος «και τον υπουργό, προσωπικά, ο οποίος ανταποκρίθηκε θετικά». «Πάντα τέτοια νέα να μας φέρνετε, κ. υπουργέ», είπε χαρακτηριστικά η κ. Τσανάκα απευθυνόμενη προς τον κ. Σταθάκη.

Σύντομη παρέμβαση έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος ο οποίος απλά συμπλήρωσε ότι το έργο των Τεναγών βασίζεται σε παλιότερη μελέτη με τα «τρικάναλα» και την κατασκευή δύο ταμιευτήρων της Νομαρχίας Καβάλας η οποία και θα επικαιροποιηθεί.

Γιώργος Σταθάκης: Κάναμε όλες τις απαραίτητες αλλαγές στην όδευση…

Τέλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος προχώρησε και στην εξής δήλωση για την αλλαγή όδευσης του αγωγού TAP, λέγοντας τα εξής:

«Το θέμα της όδευσης το μελετήσαμε πολύ διεξοδικά για έξι μήνες περίπου. Πήραμε υπόψιν όλες τις αντιστοιχίες όπως είχαν διατυπωθεί, κατ’ αρχάς για τον Αρχαιολογικό Χώρο, για τη γη υψηλής παραγωγικότητας, για την προοπτική αστικής επέκτασης, για την τύρφη κτλ. Κάναμε διεξοδικές μελέτες, τόσο από το ΤΕΕ όσο και από άλλους φορείς και κάναμε όλες τις αναγκαίες αλλαγές στην υφιστάμενη όδευση έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένας αντίκτυπος σε αυτά που προανέφερα.

Μετακινήσαμε τον αγωγό μακριά από τον Αρχαιολογικό Χώρο, μακριά από την τύρφη, αλλάξαμε τις προδιαγραφές του αγωγού ο οποίος θα έχει διπλάσιο πάχος από ό,τι σε άλλες περιοχές από όπου διέρχεται.

Οριστικοποιήθηκε η όδευση, σε αυτό το θέμα δεν μπορούμε να πάμε πίσω»!