Εναρκτήριο «λάκτισμα» για την αντιπυρική περίοδο στην Καβάλα χωρίς χρήματα και… εγκύκλιο

Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Καβάλας με φόντο την έλλειψη προσωπικού, χρημάτων και μέσων, καθώς και τη μη παραλαβή της εγκυκλίου η οποία αφορά τα θέματα αντιμετώπισης πυρκαγιών

Συγκλήθηκε τη Δευτέρα 14 Μαΐου 2018 το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Καβάλας με θέμα: «Σχεδιασμός και Δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την Αντιμετώπιση Κινδύνων λόγω των Δασικών Πυρκαγιών».

Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας και πρόεδρος του ΣΟΠΠ Θόδωρος Μαρκόπουλος και παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι Νέστου Τσομπανόπουλος Βαγγέλης και Θάσου Χατζηεμμανουήλ Κωνσταντίνος, ο διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης Αναστασίου Αλέξιος, καθώς επίσης και φορείς της ΠΕ Καβάλας και ΠΕ Θάσου οι οποίοι προσκλήθηκαν.

Σχετικά με το θέμα των πυρκαγιών αναφέρθηκαν οι αρμοδιότητες του κάθε φορέα καθώς επίσης και οι ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβεί ο καθένας, ούτως ώστε να είναι σε ετοιμότητα κατά τη νέα αντιπυρική περίοδο (Μάιος έως και Οκτώβριος 2018). Μεταξύ των προβλημάτων που τέθηκαν ήταν και η έλλειψη προσωπικού, χρημάτων και μέσων των φορέων, πράγματα που δυσκολεύουν το έργο τους. Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, στη συνέχεια, θα ολοκληρώσει το σχεδιασμό της για όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχει παραληφθεί η εγκύκλιος η οποία αφορά τα θέματα αντιμετώπισης πυρκαγιών στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας, παρ’ όλ’ αυτά το ΣΟΠΠ συνεδρίασε λόγω της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου.

Τα Πρακτικά της Συνεδρίασης θα δημοσιοποιηθούν στο Πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

«Η αντιπυρική περίοδος προσδιορίζεται με σαφήνεια και τα έργα, καθώς και οι δράσεις εμπίπτουν σε εννιά κατηγορίες δραστηριοτήτων. Οι δήμοι θα συγκαλέσουν το αντίστοιχο όργανο σε άμεσο χρόνο, θα προχωρήσουν στα απαιτούμενα έργα, στη λειτουργία των υδροστομίων κι ό,τι άλλο χρειάζεται. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα αντεπεξέλθει στον ρόλο της, ενώ πρέπει να έχουμε ενημέρωση για το πότε θα έχουμε στην Καβάλα τα PZL. Οι δασικές υπηρεσίες, ο Στρατός, το Λιμεναρχείο, η Αστυνομία και το τμήμα Πολιτικής Προστασίας έχουν συγκεκριμένο ρόλο, όπως και οι εμπλεκόμενοι φορείς. Οι υπηρεσίες της ΠΕ Καβάλας θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τις περιοχές ευθύνης μας. Στο τέλος υπάρχει και η εξουσιοδότηση που παράσχει το όργανο κάθε φορά στον Αντιπεριφερειάρχη, προκειμένου να απαγορεύει την κίνηση σε περιοχές που είναι επιβεβλημένο αυτή να απαγορευτεί όταν το επιβάλλουν οι κλιματικές συνθήκες», ανέφερε στην εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΟΠΠ.

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Σταύρος Κιβράκης ανέφερε: «Πρόκειται για το εναρκτήριο “λάκτισμα” της αντιπυρικής περιόδου. Ελπίζουμε η εγκύκλιος που περιμένουμε να φέρει ευχάριστες και χρήσιμες αλλαγές. Πρέπει να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο που οφείλουμε να έχουμε όλοι και πως θα το υλοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Χρειάζεται προσωπικό και μέσα. Και τα δυο περνάνε από μια οικονομική βάση που δυστυχώς δεν την έχουμε. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτά τα πενιχρά οικονομικά που διαθέτουμε. Τα μόνα λεφτά που έρχονται είναι από τη ΣΑΤΑ προς τους δήμους, όμως είναι πολύ λίγα. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα με τα τοπικά συντονιστικά όργανα, με την επικαιροποίηση ακόμη και της νέας εγκυκλίου, με ενημερώσεις του κοινού, με συσκέψεις, αν χρειαστεί, ακόμη και με απαγόρευση κυκλοφορίας στα δάση».