Φρένο στα διόδια η μήνυση του δασαρχείου Καβάλας

Το αυτόφωρο θα αντιμετωπίσουν αυτοί που θα συνεχίσουν τις εργασίες για την κατασκευή διοδίων στην Άσπρη Άμμο, μιας και η περιοχή που γίνονται οι παρεμβάσεις είναι αναδασωτέα ξεκαθάρισαν οι Μαρκόπουλος, Τσανάκα και Γραμμένος σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν το μεσημέρι της Τετάρτη (6/6)

Φρένο στις εργασίες κατασκευής των διοδίων στην Άσπρη Άμμο βάζει η παρέμβαση του Δασαρχείου που κατέθεσε μήνυση για την απουσία μελέτης περιβαλλοντικών όρων, αφού η περιοχή που θα γινόντουσαν οι παρεμβάσεις είναι χαρακτηρισμένη ως αναδασωτέα! Αυτό ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο αντιπεριφεριεάρχης Καβάλας  Θόδωρος Μαρκόπουλος, η δήμαρχος Καβάλας  Δήμητρα Τσανάκα και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Γραμμένος, επιφυλασσόμενοι να προχωρήσουν και σε περαιτέρω ενέργειες, αφού άφησαν να εννοηθεί, δίχως να ονοματίσουν, ότι υπάρχουν και άλλες παρατυπίες στις διαδικασίες με τις οποίες η Εγνατία ξεκίνησε τις εργασίες για τα διόδια!

Μαρκόπουλος: «Για προέχουν τα συμφέροντα της Καβάλας και όχι τα έσοδα της Εγνατίας οδού»

Ο Θ. Μαρκόπουλος αρχικά υποστήριξε πως: «πληροφορηθήκαμε από τις δασικές υπηρεσίες ότι το δασαρχείο Καβάλας υπέβαλε μήνυση κατά της κατασκευάστριας εταιρείας των διοδίων διότι η έκταση που δραστηριοποιείται είναι χαρακτηρισμένη ως δασική, αναδασωτέα και μάλιστα είναι ιδιοκτησία του δήμου Καβάλας. Είναι μία έκταση στην οποία προκειμένου να γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση απαιτείται η έγκριση άδειας παρέμβασης από τις δασικές υπηρεσίες και οι περιβαλλοντικοί όροι να περιλαμβάνονται στην άδεια.  Αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι εργασίες όλες θα σταματήσουνε και θα ξεκινήσει η διαδικασία, προκειμένου να εγκριθεί αυτή η αδειοδότηση. Δεν ξέρω με τι ρυθμούς θα προχωρήσουν και θα εκδώσουν τις άδειες οι αρμόδιες αρχές, παρόλα αυτά εκείνο το οποίο είναι βέβαιο είναι ότι αν προχωρήσουν σε εργασίες χωρίς να εκδοθεί η απαιτούμενη άδεια, θα πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι και οι κατασκευαστές να πάνε στην αυτόφωρη διαδικασία. Ήμουν από τους ανθρώπους που αισιοδοξούσα και πίστευα ότι θα πρυτανεύσει η λογική έναντι του πλήρους παραλογισμού. Και θα πρυτανεύσει η λογική, η πανθομολογούμενη, ακόμη και από τον πρόεδρο της Εγνατίας οδού ΑΕ που λέει ότι το σημείο είναι ακατάλληλο. Για μας δεν προέχουν τα έσοδα της Εγνατίας οδού ΑΕ, είτε των παραχωρησιούχων, ούτε κανενός άλλου, αλλά τα συμφέροντα του κατοίκου της Π.Ε. Καβάλας».

Τσανάκα: «Θα συζητήσουμε αν θα κάνει και ο δήμος μήνυση…»

Από την πλευρά της η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα εξήγησε ότι: «για όσους από μας δεν το είχαν αντιληφθεί, προχθές που κάναμε δημοτικό συμβούλιο στην περιοχή το οποίο το κάναμε για λόγους συμβολικούς, είδαμε πόσο στενός είναι ο δρόμος στο σημείο εκείνο, είδαμε τον δρόμο που περνάει για τα σκουπίδια, ακριβώς πάνω από το σημείο, είδαμε τις παρεμβάσεις που  έχουν γίνει από τα μηχανήματα του εργολάβου και αποφασίσαμε να το ψάξουμε ακόμα πιο πολύ. Πρέπει να σας πω ότι τη Δευτέρα πρωί απευθύνθηκα στην πολεοδομία για να βάλει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της να ψάξουν να δουν μήπως υπάρχουν παρεκκλίσεις. Το πρωί της Τρίτης (5/6) ο Γιώργος Γραμμένος μαζί με τον Θόδωρο Μαρκόπουλο εκ μέρους του δήμου και της αντιπεριφέρειας επισκεφθήκαν την κ. δασάρχη για να εκφράσουν την αγωνία τους για το τι συμβαίνει εκεί πάνω. Από δω και έπειτα μετά από την μήνυση που άσκησε το Δασαρχείο, τα πράγματα αρχίζουν και σοβαρεύουν. Οι άδειες που χρειάζεται ο εργολάβος δεν έχουν να κάνουν με καμία Πολεοδομία ή άδειες δόμησης, δίνονται κατευθείαν από την υπηρεσία η οποία εκδίδει τη μελέτη, μόλις εγκριθεί η μελέτη υποθέτω από την Εγνατία παίρνει κατευθείαν και την άδεια δόμησης» ενώ ο κ. Μαρκόπουλος πρόσθεσε πως: «ο δήμος Καβάλας θα συζητήσει άμεσα μετά από τις τελευταίες εξελίξεις, πως πρέπει να επέμβει από δω και έπειτα. Σίγουρα το γεγονός ότι έχει κατατεθεί μήνυση και ότι υπάρχουν τέτοιας έκτασης παρεμβάσεις, θα γίνουν έγγραφα στο δικηγόρο μας τον κ. Καραγιαννακίδη και τον κ. Μέλισσα στην Αθήνα προς επίρρωση αυτής της προσφυγής που κάναμε, ζητώντας την έκδοση προσωρινής διαταγής. Από κει και έπειτα θα δούμε αν πρέπει να κάνουμε δεύτερη μήνυση, όχι για την απαλλοτριωμένη έκταση, αλλά την παρέμβαση πέρα από την επόμενη έκταση, διότι η περιοχή είναι στο Εσκί Καπού, που είναι δημοτική ανήκει στη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και επομένως πρέπει να παρέμβει».

Γραμμένος: «Ο τσαμπουκάς του ΤΑΙΠΕΔ και της Εγνατίας Οδού δεν περνάει…»

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Γραμμένος από την μεριά του επισήμανε ότι: «θέλω να πω στους Καβαλιώτες, ότι το ΤΑΙΠΕΔ, η Εγνατία Οδός, οι εργολάβοι και οι υπεργολάβοι οι οποίοι νόμιζαν ότι θα καταπατήσουν κάθε έννοια νομιμότητας και θα περάσουνε την Εγνατία και τα διόδια, επειδή έτσι θέλουν με τον τσαμπουκά, δεν περνάει, αυτό το είχαμε πει εξ αρχής. Εδώ στην Καβάλα θα τηρηθεί η νομιμότητα στο ακέραιο. Όταν εμείς τους είπαμε πριν από ένα χρόνο, όταν ξεκινούσε αυτή η συζήτηση για τα μετωπικά διόδια στο συγκεκριμένο σημείο, ότι ελάτε για να δούμε πόσο μάγκες είστε και πήγαν να μας το παίξουν μάγκες, αντιλήφθηκαν σήμερα και θα αντιληφθούν και στο μέλλον ότι η μαγκιά τους εδώ στην Καβάλα δεν πρόκειται να περάσει. Η αλαζονεία και η αμετροέπεια αυτών των ανθρώπων, η συμπεριφορά η περιφρονητική που δείξανε απέναντι σε ένα δημοτικό συμβούλιο, σε ένα κόσμο της Καβάλας που μαζεύτηκε και εξέφρασε ομόφωνα τη διαμαρτυρία του, ήταν πρωτοφανής!».