Σοβαρές καταγγελίες από τη Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών Καβάλας για το θέμα της όδευσης του TAP

Καμία συνδιαλλαγή με τον ΤΑΡ, αν δε λήξει το θέμα της όδευσης, διαμηνύουν οι αγρότες-Το σχόλιο για την... κυβερνητική προφητεία ήττας στο ΣτΕ και η αναγνώριση της συμπαράστασης του δήμου Καβάλας στις δικαστικές μάχες

Το πρωί της Τετάρτης 20 Ιουνίου 2018 δόθηκε συνέντευξη Τύπου από τα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Νομού Καβάλας από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Πολιτών Καβάλας κατά της διέλευσης του αγωγού ΤΑΡ από τα Τενάγη των Φιλίππων, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες σχετικά με τη στάση της Κοινοπραξίας του ΤΑΡ, «των παράνομων ενεργειών της και των αναληθών ισχυρισμών της», κατά δήλωσή τους, καθώς επίσης και για τις περαιτέρω ενέργειες της Συντονιστικής Επιτροπής, των πολιτών και των συλλογικοτήτων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αγροτών.

«Μπορούμε να αποδείξουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν αποζημιωθεί»

Όπως είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Καβάλα Θέμης Καλπακίδης: «Με ψευδή στοιχεία η Κοινοπραξία έχει υποκλέψει την αίτηση των περιβαλλοντικών όρων, γι’ αυτό και επικαλείται πως είναι νόμιμη. Πολλές φορές η Κοινοπραξία διαψεύδεται, λέγοντας πως έχει κάνει διαβούλευση και πως αποζημίωσε όλους μας. Λέγεται δε, πως υπάρχει μια διαφήμιση σε μια εφημερίδα, που ενημερώνει ότι όποιος δεν έχει πάρει αποζημίωση, μπορεί να τηλεφωνήσει σε ένα συγκεκριμένο νούμερο για να μάθει πως θα αποζημιωθεί. Αυτά θα τα ήξερε ο κόσμος, αν η εταιρία είχε κάνει διαβούλευση, τώρα όμως δεν ξέρει κανείς τι να κάνει. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν υπογράψει και δεν έχουν αποζημιωθεί, άλλων ο αγωγός περνάει από το χωράφι τους και δεν το ξέρουν, υπάρχουν οι καλλιεργητές που δεν έχουν έρθει σε επαφή ποτέ με την Κοινοπραξία. Εμείς όμως μπορούμε να αποδείξουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν πληρωθεί. Ουσιαστικά, καταστρατηγείται και η διακρατική συμφωνία, η οποία λέει ότι η κοινοπραξία θα πρέπει να έρθει με τον κάθε ένα καλλιεργητή ξεχωριστά για να γίνει διαπραγμάτευση. Όλα αυτά τα στοιχεία εμείς τα έχουμε καταγγείλει στην δικαιοσύνη, στα υπουργεία, αλλά δυστυχώς κάποιοι κωφεύουν».

«Πώς γνωρίζουν ότι δε θα έχουμε τύχη στο ΣτΕ;»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Καβάλας συνέχισε, λέγοντας: «Ο κ. Σταθάκης μέσα στο υπουργείο είπε πως χάνουμε και το ΣτΕ. Υπάρχει δημοσίευμα σε εφημερίδα των Αθηνών που λέει πως χάσαμε τα δικαστήρια. Πώς το γνωρίζουν ότι τελικά δε θα έχουμε καμία τύχη στο ΣτΕ; Η εταιρία έχει κάνει παράνομες εργασίες στην περιοχή που σταματήσαμε με την αστυνομία, αλλά κανένας δεν ενδιαφέρθηκε. Τελικά, ο νόμος ισχύει για όλους ή για κάποιους; Πρέπει να δοθούν απαντήσεις, γιατί έχουν γίνει μηνύσεις εδώ και δύο χρόνια και δυστυχώς έχουν καθυστερήσει πολύ. Όταν όμως πάμε να διαμαρτυρηθούμε για κάποια ζητήματα με έγγραφα από την Διεύθυνση Υδάτων της Καβάλας που λέει πως δεν έχει δοθεί άδεια για άντληση υδάτων από την συγκεκριμένη περιοχή, δεν βρίσκουμε το δίκιο μας. Υπάρχει νόμος που λέει πως απαγορεύεται η άντληση υδάτων στα 1000 μέτρα από τα Λασπόλουτρα. Έχουν καταπατηθεί οι συνθήκες, καταστρατηγήθηκαν ευρωπαϊκές νομοθεσίες. Θα μπορούσε κανείς να καταλάβει πως κάποια πράγματα δεν έχουν γίνει.

»Όσες φορές ήρθαμε σε επαφή με την εταιρία και τα Υπουργεία, έχει σχέση με την αλλαγή όδευσης και καμία με τη διαβούλευση. Ποτέ δεν είχαμε πρόσβαση στις πληροφορίες και δεν συμμετείχαμε στην λήψη αποφάσεων. Ο κ. Μανιάτης το 2014 στο υπουργείο, σε μια συνάντηση για το ίδιο θέμα, μας είπε ότι ο πρωθυπουργός θα πάει στο Αζερμπαϊτζάν και να υπογράψει, εγώ είμαι υποχρεωμένος να υπογράψω την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και εσείς βρείτε τα. Αυτή είναι κουβέντα υπουργού. Το άρθρο 11 της συνθήκης λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά την βιώσιμη ανάπτυξη, σύμφωνα με τις αρχές της διεθνούς διάσκεψης του Ρίου, παραβίασε το άρθρο 191 επειδή καταστρατηγούνται οι αρχές προφύλαξης και προληπτικής δράσης σε περίπτωση που θα υπάρξουν ατυχήματα. Επίσης παραβιάζεται και ευρωπαϊκή σύμβαση για τη προστασία της αρχαιολογικής κληρονομιάς».

«Που είναι ο περιβαλλοντικός επιθεωρητής που θα ερχόταν;»

«Βλέποντας το ιστορικό, διαπιστώνουμε πως υπάρχουν γνωμοδοτήσεις από το ΓΕΩΤΕΕ και το ΤΕΕ. Η Κοινοπραξία, από τη στιγμή που δεν την βόλευε τη γνωμοδότηση του ΓΕΩΤΕΕ-ΑΜ, έκανε μνημόνιο συνεργασίας με το ΤΕΕ Αθηνών, προκειμένου να βγάλει μια κατά παραγγελία έκθεση και να προχωρήσει το έργο και τυπικά. Υπήρχε δέσμευση ότι θα έρθουν στην Καβάλα για να παρουσιάσουν αυτή την έκθεση, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Αφού εκπονήθηκε αυτή η έκθεση, εκδικάστηκε η υπόθεση στο ΣτΕ και κάποιοι γνώριζαν και το αποτέλεσμα. Όμως στη συνάντηση που έγινε στις 28 Μαρτίου στο υπουργείο, τα βασικά επιχειρήματα της συγκεκριμένης έκθεσης αποδομήθηκαν από έναν αγρότη, έναν ασφαλιστή και έναν πρώην δήμαρχο και ο υπουργός κατάλαβε ότι θα πρέπει να γίνει κάτι διαφορετικό και πως η έκθεση αυτή δεν στέκει. Δεσμεύτηκε να στείλει λοιπόν έναν περιβαλλοντικό επιθεωρητή στην περιοχή και δεσμεύτηκε ότι δε θα γίνει καμία εργασία. Εσείς είδατε κανέναν επιθεωρητή; Γιατί εμείς δεν είδαμε. Αντ’ αυτού βγήκε ένα ψεύτικο δελτίο Τύπου που λέει πως σε συνέχεια της συνάντησης, έγινε συζήτηση για τα αντισταθμιστικά οφέλη. Δεν έγινε καμία αναφορά, παρά μόνο από τη δήμαρχο που είπε ότι τα αντισταθμιστικά μας ενδιαφέρουν. Παρά ταύτα, το υπουργείο έβγαλε μια ψεύτικη ανακοίνωση. Είδαμε λοιπόν έναν υπουργό να καταφθάνει στην Καβάλα ως ντίλερ του ΤΑΡ και με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων να διευκολύνει ένα έργο ιδιωτικών συμφερόντων».

«Εκβιάζει η εταιρία με τα έργα που τελικά θα βγουν 5 εκ.!»

«Το τραγικό είναι πως μιλάνε για  έργα 20 εκατομμυρίων. Σε συνάντηση που έγινε στον Δήμο Καβάλας με εκπροσώπους από το υπουργείο το ΓΕΩΤΕΕ, το ΤΕΕ, καθώς και την ΔΕΥΑΚ ειπώθηκε ότι το έργο της ύδρευσης έχει προϋπολογισμό 9 εκ. ευρώ, το έργο των δύο ταμιευτήρων 3 εκ. ευρώ. Η εκπρόσωπος του υπουργείου επέμενε πως για να πάρουμε αυτά τα χρήματα, ο αγωγός θα πρέπει να περάσει από την συγκεκριμένη περιοχή, κάτι που παραπέμπει σε εκβιασμό. Συζητώντας με ανθρώπους που ξέρουν από δημόσια έργα, μετά την δημοπρασία αυτού του έργου, με μια έκπτωση 50-60%, το κόστος θα είναι 5 εκ. ευρώ περίπου!

»Εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη της περιοχής και θέλοντας να στρέψουν τον κόσμο εναντίον μας, μίλησαν για το έργο των ταμιευτήρων  που έχει ώριμη μελέτη και έτσι θα μπορούσε να μπει στο ΕΣΠΑ. Ως αγρότες, ό,τι λέμε, θα πρέπει να το γνωρίζουμε καλά. Όλοι θα πρέπει να αναλογιστούμε αυτή την κίνηση του υπουργείου και μάλιστα την συγχρηματοδότηση μέσω του πακέτου της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης από τον ΤΑΡ. Υπήρχε όμως και μία άλλη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έλεγε ότι δε θα συζητήσουμε κανένα αντισταθμιστικό μέτρο,  αν δεν αλλάξει όδευση ο αγωγός. Είδαμε ότι ψηφίστηκε τελικά αυτό και η αναφορά μας είχε να κάνει με την αποδόμηση των αποφάσεων των προηγούμενων. Μας διαβεβαίωσαν όμως ότι δε θα γίνει αποδόμηση. Το πράγμα όμως πρέπει να ξεκαθαρίσει. Εμείς λέμε πως δε θα έρθουμε σε καμία συνδιαλλαγή με τον ΤΑΡ, αν δε λήξει το θέμα της όδευσης. Για να είμαστε όμως δίκαιοι, θα πρέπει να αναφέρουμε πως ο δήμος είναι μαζί μας στη διεκδίκηση για την αλλαγή της όδευσης και στις δικαστικές διαμάχες».

Το έργο της ύδρευσης και τα ανταποδοτικά

Ο κ. Καλπακίδης στη συνέχεια μίλησε για το έργο ύδρευσης που θα γίνει στους Φιλίππους από το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε συγχρηματοδότηση του ΤΑΡ στο πλαίσιο των ανταποδοτικών, τονίζοντας ότι το έργο εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, ο δήμος Καβάλας παραμένει στο πλευρό τους και πως είναι υποχρέωση όλων να επαναφέρουν τον ΤΑΡ στη νομιμότητα. Πρόσθεσε ακόμη πως έκαναν διαβούλευση με την εταιρεία και αντιμετώπισαν μία αδιαλλαξία στο αίτημα τους η όδευση του αγωγού να γίνει βόρεια των οικισμών, ενώ υπάρχει το πρόβλημα με την συνίζηση αλλά και την αυτανάφλεξη, την ώρα που η εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν έγινε μέχρι σήμερα κανένα ατύχημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν προσφάτως έγινε στην Αγγλία.

Η αρμόδια για τον αγωγό στην Ελλάδα, κ. Παπαλεξανδρή, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη πρόταση από πλευράς της Συντονιστικής Επιτροπής για την αλλαγή όδευση του αγωγού, όταν από πλευράς της έχει γίνει η πρόταση για συγκεκριμένη διέλευση του αγωγού εκτός των Τεναγών Φιλίππων. «Θέλουν να περάσουν τον αγωγό μέσα από τον Τυρφώνα των Τεναγών, κάτι που υποδηλώνει ότι έχουν άλλους σκοπούς» σημείωσε χαρακτηριστικά. Τέλος, επανέλαβε ότι από το 2013 ζητούν να μην περάσει ο αγωγός μέσα από τον τυρφώνα, απλά η εταιρία προσπαθεί να κερδίσει  χρόνο, για να δημιουργήσει τετελεσμένα αποτελέσματα.

Το σημαντικότερο εξ όλων είναι ότι «ο αγωγός “Ποσειδών” που θα διέρχεται από την περιοχή των Φιλίππων περνάει όπως ακριβώς το προτείνει ο ΤΑΡ στην όδευση αλλαγής του αγωγού, από τα ορεινά των Φιλίππων και όχι μέσα από τα Τενάγη. Ουσιαστικά δηλαδή είναι το ίδιο πράγμα», όπως υπογράμμισε ο κ. Καλπακίδης.