Ατμοσφαιρική ρύπανση στη Νέα Καρβάλη: Ακόμα και οι… τάφοι «μιλάνε»!

Σε υψηλούς τόνους η πρώτη συνέντευξη της συλλογικότητας «Περιβάλλον SOS» - Αποφασισμένοι κάτοικοι και φορείς να εξαντλήσουν κάθε νόμιμο μέσο για να υπερασπιστούν τη... ζωή τους!

Την (όποια) βιομηχανική ανάπτυξη της Καβάλας τον τελευταίο μισό αιώνα την έχουν «χρεωθεί» -και συνεχίζουν να τη χρεώνονται- η Νέα Καρβάλη, το Χαλκερό και οι ανατολικές συνοικίες της πόλης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των κατοίκων, την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής αλλά και την ίδια τη… ζωή τους!

Με αφορμή την κλιμακούμενη ατμοσφαιρική ρύπανση του τελευταίο διαστήματος αλλά και με φόντο δεκαετίες ολόκληρες περιβαλλοντικής υποβάθμισης, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην κοινή γνώμη της Καβάλας η Κίνηση των Φορέων και Πολιτών της Νέας Καρβάλης για το Περιβάλλον-Περιβάλλον SOS, ένας νεοσύστατος φορέας που στόχο έχει να διεκδικήσει, με κάθε νόμιμο μέσο, μια καλύτερη ζωή για τους Καρβαλιώτες του σήμερα και του αύριο.

Οι επικεφαλής της Κίνησης παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου από το Καφέ «Παλλάδιο» στην Καβάλα το μεσημέρι της Δευτέρας 25 Ιουνίου 2018.

«Θα  φτάσουμε όσο ψηλά γίνεται σε όλα τα όργανα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Αρχικά τον λόγο έλαβε ο Γιώργος Τσαλδαρίδης, επικεφαλής της Κίνησης, υποστηρίζοντας πως: «Θα εξαντλήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα, όσο απαιτούν οι περιστάσεις ώστε να φτάσουμε όσο ψηλά γίνεται σε όλα τα όργανα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Νέα Καρβάλη είναι ζωσμένη εδώ και δεκαετίες από παλιές βιομηχανικές μονάδες, τα λιπάσματα στα δυτικά από τις αρχές της δεκαετίας του ’60, εργοστάσιο γερασμένο πλέον, τα πετρέλαια, με μονάδα αποθείωσης και δεξαμενές αποθήκευσης αργού πετρελαίου από τις δεκαετία του 80, τις εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων της Revoil από τις αρχές του 2000, και άλλες μικρότερες μονάδες.

»Ταυτόχρονα, περικλείεται από δύο αγωγούς φυσικού αερίου, έναν της ΔΕΣΦΑ και ένα κυριολεκτικά θαμμένο στην παραλία του χωριού. Τώρα τελευταία μας προέκυψε και ο αγωγός ΤΑΡ βορειότερα. Οι τρεις χημικές μονάδες λόγω των επικίνδυνων ουσιών που χρησιμοποιούν, αμμωνία, υγρά καύσιμα, διέπονται από το καθεστώς SEVESO III, κανείς όμως δεν γνωρίζει -πολύ περισσότερο οι κάτοικοι της περιοχής- εάν τα όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία τηρούνται, δηλαδή επικαιροποιημένες μελέτες ασφαλείας και αντιμετώπισης τεχνολογικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης.

»Όσον αφορά τους ρύπους ακόμη και αν οι βιομηχανίες ήταν άρτια εξοπλισμένες με επενδύσεις εκσυγχρονισμού, καμινάδες και σύγχρονα φίλτρα, ρύποι παράγονται ως αποτέλεσμα της παραγωγικής διαδικασίας και αθροίζονται στο βάθος χρόνου, όμως δεν καταγράφονται». Καταλήγοντας ο ίδιος σημείωσε πως «οι παλαιότεροι από μας αλλά και οι εργαζόμενοι και πλέον συνταξιούχοι του εργοστασίου λιπασμάτων έχουν εφιαλτικές αναμνήσεις από την διαβόητη μονάδα «ΦΡΥΞΗ» από την κατάργηση της οποίας και την αντικατάστασή της με μία σύγχρονη μονάδα και θειικού οξέος πέρασαν ήδη 35 χρόνια».

«Τα περιβαλλοντικά ζητήματα δεν καλύπτονται με… φιλοδωρήματα»!

Τον λόγο στην συνέχεια πήρε το μέλος της Κίνησης Σοφία Ιωσηφίδου που επεσήμανε πως: «Η αρμοδιότητα για την καταγραφή τους εκχωρήθηκε στις ίδιες οι βιομηχανίες, αφού το ακριβοπληρωμένο με 405.000 ευρώ και από τα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 2000 εγκατεστημένο σύστημα καταγραφής αερίων ρύπων βγήκε off!

» Υπάρχουν ρύποι, τόσο στον αέρα όσο και στην θάλασσα. Η πολιτεία με τις διάφορες εκφάνσεις  της κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί, ενώ γνωρίζει ότι τέτοιες ενέργειες και δεν συνιστούν βιώσιμη ανάπτυξη με το πρόσχημα βέβαια τη διατήρηση θέσεων εργασίας, και χάρη της αποδοχής ευεργετημάτων ή άλλων ρουσφετολογικών εξυπηρετήσεων. Ισχυρίζεται ότι η ρύπανση στην περιοχή είναι συστημικό φαινόμενο, ότι οφείλεται και στα αυτοκίνητα και στα τζάκια, ίσως είναι και εισαγόμενη! Ίσως εκμεταλλευόμενοι την ανοχή που έχουμε επιδείξει για δεκαετίες τώρα να πιστεύουν ότι μπορούμε να εθιστούμε και στην ιδέα της αρωματικής ρύπανσης!

»Υπάρχει και το λεγόμενο εξωτερικό κόστος από τη λειτουργία βιομηχανικών μονάδων, κόστος που αφορά στις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, στο περιβάλλον και στα οικοσυστήματα, την απαξίωση των περιουσιών και των καλλιεργειών, ζητήματα που δεν καλύπτονται με φιλοδωρήματα. Υπάρχουν εργαλεία και μεθοδολογίες για την αποτίμηση του κόστους όπως αυτές που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Clean Air For Europe της Ε.Ε και εφαρμόστηκαν για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ για τις οποίες το εξωτερικό κόστος από τη λειτουργία τους για το 2009 ξεπέρασε τα 3 δις ευρώ!». Καταλήγοντας η ίδια πρόσθεσε πως «εμείς θέλουμε να συνυπάρξουμε, δεν θέλουμε να κλείσουν τα εργοστάσια, ζητούμε όμως τη συνύπαρξη, δηλαδή να υπακούουν σε κάποιους περιβαλλοντικούς κανόνες».

«Να πάμε στα νεκροταφεία, πάρτε τους τάφους και δείτε, 44χρονων, 50χρονων, 43χρονων!»

Εν συνεχεία ο πρόεδρος της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης Καπλάνης Ιωσηφίδης μιλώντας για την καθημερινότητα στη Νέα Καρβάλη επεσήμανε: «Αυτό που ζούμε εδώ και 40 – 45 χρόνια είναι εξωφρενικό. Σε βάρος της οποιασδήποτε άλλης ανάπτυξης στην περιοχή ανατολικά της πόλης λειτουργούν κερδοφόρα οι βιομηχανίες αυτές! Δεν μπορεί ένα κομμάτι της Καβάλας να επωμίζεται αυτό το μεγάλο βάρος για την εθνική οικονομία και για τις τσέπες των επαγγελματιών του είδους -βλέπε βιομηχανίες- και η Νέα Καρβάλη να μαραζώνει καθημερινά, χωρίς έλεος, χωρίς μέλλον, χωρίς προοπτική, με τα τρένα του τουρισμού να παίζουν για να μη σταματούν εκεί, χωρίς καμία μελέτη εναποθέτοντας φωσφογύψο, εναποθέτοντας νιτρικά και εμείς να καθόμαστε θεατές, να δουλεύουν με 600 ευρώ 200-250 άτομα στις βιομηχανίες».

Πρόσθεσε δε ως παράδειγμα πως «10 ταβέρνες ανοίξανε στην Καρβάλη, οι 7 κλείσανε. 40 ταβέρνες άνοιξαν στην Πέραμο και λειτουργούν όλες! Αφού πας να καθίσεις και μυρίζει! Να πάμε στα νεκροταφεία, πάρτε τους τάφους και δείτε, 44χρονων, 50χρονων, 43χρονων!».

«Λένε ότι δεν μπορεί να συνταχθεί επιδημιολογική μελέτη για να ταυτοποιηθούν τα αίτια των θανάτων και των ασθενειών»

Τέλος, ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ Λάζαρος Βασιλειάδης υποστήριξε πως: «Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τη Νέα Καρβάλη και σύντομα θα σας ανακοινώσουμε στοιχεία, υπάρχει πρόβλημα με την υγεία των κατοίκων. Είναι κάτι το οποίο επιμελώς για δεκαετίες ολόκληρες όλοι το αποκρύπτουν. Απευθύνομαι και στους επιστήμονες γιατρούς, σε όλους αυτούς που κατά καιρούς διατυπώνουν την άποψη ότι δεν μπορεί να συνταχθεί επιδημιολογική μελέτη για να ταυτοποιηθούν τα αίτια των θανάτων και των ασθενειών που πλέον έχουν πάρει εφιαλτικές διαστάσεις!

»Η κίνηση προέκυψε μετά από την δίκαιη αγανάκτηση των κατοίκων που είναι αποφασισμένοι πλέον να τραβήξουν την υπόθεση μέχρι το τέλος». Συνέχισε δίνοντας ένα παράδειγμα «πολύ εύκολα και απλά δόθηκε μία έγκριση τροποποίηση άδειας λειτουργίας του εργοστασίου λιπασμάτων πρόσφατα, διότι άλλαξε το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Η άδεια δόθηκε στο εργοστασίου λιπασμάτων με ισχύ επ’ αόριστον. Όμως στους όρους που βασίστηκε η άδεια, που είναι μία σειρά από όροι, λέει ότι αφού τηρηθούν όλοι αυτοί οι περιβαλλοντικοί όροι όπου αναφέρεται όμως ότι 6 μήνες πριν την λήξη τους, στα 5 έτη, με ευθύνη της βιομηχανίας μπορούν να ανανεωθούν. Πώς είναι δυνατόν να δίνεται έγκριση επ’ αόριστον για μία μονάδα, όταν οι περιβαλλοντικοί όροι ισχύουν για 5 χρόνια και 6 μήνες πριν την λήξη πρέπει να αναθεωρηθούν;

Περιβάλλον SOS: Η Κίνηση συστήνεται σε πρώτο πρόσωπο…

«Σας ανακοινώνουμε σήμερα την ίδρυση της συλλογικότητας με τον τίτλο «Κίνηση των Φορέων και Πολιτών της Νέας Kαρβάλης για το Περιβάλλον-Περιβάλλον SOS» προκειμένου να συντονίσει τον αγώνα ώστε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Καρβαλιωτών που με έντονο και μαζικό τρόπο εκφράστηκαν στη Λαϊκή Συνέλευση της Νέας Καρβάλης στις 18-04-2018.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, απλοί πολίτες και φορείς της Νέας Καρβάλης με σκοπό να εκφράσουμε το σύνολο των πολιτών και να δώσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ έναν αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος, της ζωής, της υγείας, της αξιοπρέπειας και  των περιουσιών μας, έναν αγώνα που μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε η Νέα Καρβάλη να έχει μέλλον.

Η τραγικότητα της κατάστασης στη Νέα Καρβάλη και στην ευρύτερη περιοχή του Χαλκερού και της Ανατολικής Καβάλας, με τη ραγδαία υποβάθμιση του περιβάλλοντος στο οποίο συνεχίζουν να ζουν, να αναπνέουν και να εργάζονται ανθρώπινες ψυχές, με τον καρκίνο να έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις κτυπώντας πλέον και νέους συνανθρώπους μας, δεν μας αφήνει άλλα περιθώρια περαιτέρω εφησυχασμού και αναμονής. Οι συνεχείς υποσχέσεις των αρμοδίων, που επαναλαμβάνονται κάθε φορά που υπάρχει μικρή η μεγάλη αντίδραση ή αγανάκτηση των κατοίκων και ξεχνιόνται τις επόμενες ημέρες,  η περίπου ανεξέλεγκτη λειτουργία των χημικών μονάδων που ανανεώνουν τις άδειές τους με μεγάλη ευκολία ωσάν να είναι μια τυπική διαδικασία, η αδυναμία του κράτους και των τοπικών και περιφερειακών φορέων εξουσίας να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία μας ή να ελέγξουν και να ταυτοποιήσουν τους ρύπους και τις πηγές ρύπανσης,  μας υποχρεώνουν να κινηθούμε πιο δραστικά και οργανωμένα, βασιζόμενοι πλέον στις δικές μας δυνάμεις.

Θα εξαντλήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα, θα είμαστε όμως διεκδικητικοί όσο απαιτούν οι περιστάσεις ώστε να φθάσουμε όσο ψηλά γίνεται σε όλα τα όργανα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Νέα Καρβάλη είναι ζωσμένη εδώ και δεκαετίες από βαριές βιομηχανικές μονάδες, τα λιπάσματα στα δυτικά από τις αρχές της δεκαετίας του ’60, εργοστάσιο γερασμένο πλέον, τα πετρέλαια με την μονάδα αποθείωσης και τις δεξαμενές αποθήκευσης αργού πετρελαίου από τις αρχές του ’80, τις εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων της Revoil από τις αρχές του 2000 και άλλες μικρότερες μονάδες. Ταυτόχρονα περικλείεται από δύο αγωγούς φυσικού αερίου, έναν στα βόρεια (αγωγός ΔΕΣΦΑ) και έναν κυριολεκτικά εκτεθειμένο στην παραλία του χωριού, τώρα τελευταία δε, μας προέκυψε και ο  αγωγός TAP βορειότερα. Οι τρεις χημικές μονάδες, λόγω των επικίνδυνων ουσιών που χρησιμοποιούν (αμμωνία, υγρά καύσιμα) διέπονται θεωρητικά από το καθεστώς SEVESO III, κανείς όμως δεν γνωρίζει, πολύ περισσότερο οι κάτοικοι της περιοχής, εάν τηρούνται τα όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία (επικαιροποιημένες μελέτες ασφαλείας, Σχέδια Αντιμετώπισης Τεχνολογικού Ατυχήματος Μεγάλης  Έκτασης κ.λ.π.).

Όσον αφορά τους ρύπους, ακόμη και αν οι βιομηχανίες ήταν τεχνολογικά άρτια εξοπλισμένες με επενδύσεις εκσυγχρονισμού, καμινάδες, σύγχρονα φίλτρα κ.ά, ρύποι  παράγονται, ως αποτέλεσμα της παραγωγικής διαδικασίας και αθροίζονται σε βάθος χρόνου, όμως δεν καταγράφονται. Οι παλαιότεροι από εμάς αλλά και εργαζόμενοι και συνταξιούχοι πλέον  του εργοστασίου λιπασμάτων έχουν εφιαλτικές αναμνήσεις από την διαβόητη μονάδα  «Φρύξη», από την  κατάργηση της οποίας και την αντικατάστασή της με μια  σύγχρονη μονάδα θειικού οξέως πέρασαν ήδη 35 περίπου χρόνια.

Εξ ορισμού, «Ρύπανση είναι η παρουσία κάθε είδους ουσιών σε ποσότητα, συγκέντρωση ή διάρκεια που μπορούν να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, στους ζωντανούς οργανισμούς και στα οικοσυστήματα, βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα».

Η «αρμοδιότητα» για την καταγραφή τους «εκχωρήθηκε» στις ίδιες τις βιομηχανίες, αφού το ακριβοπληρωμένο (405.000 Ευρώ) και από τα μέσα της 1ης δεκαετίας του 2000 εγκατεστημένο σύστημα καταγραφής αέριων ρύπων αποτελούμενο από τρεις σταθμούς καταγραφής και έναν μετεωρολογικό σταθμό βγήκε off!!! Υπάρχουν ρύποι τόσο στον αέρα, όσο και στο έδαφος και στη θάλασσα, όμως για δεκαετίες επιμελώς αποκρύπτονται. Το βεβαιώνει η ίδια η ύπαρξη και λειτουργία των μονάδων θειικού, φωσφορικού και νιτρικού οξέως, η μονάδα της αμμωνίας, η παραγωγική διαδικασία παραγωγής φωσφορικών και νιτρικών λιπασμάτων, οι διεργασίες που εφαρμόζονται στα πετρέλαια. Το μαρτυρούν οι πολύπαθοι κάτοικοι της Νέας Καρβάλης και του Χαλκερού που έχουν μετατραπεί πλέον σε ζωντανούς μετρητές ρύπων καίγοντας τα πνευμόνια τους, το μαρτυρούν οι κάτοικοι των ανατολικών συνοικιών της Καβάλας, το μαρτυρούν οι πρώην απολυμένοι του εργοστασίου (αυτοί ξέρουν), το βεβαιώνουν οι επιστήμονες με τις κατά καιρούς μελέτες τους που ποτέ δεν ελήφθησαν σοβαρά υπ’ όψιν από την πολιτεία, το μαρτυρούν τα έστω και πενιχρά πρόστιμα που κατά καιρούς επιβάλλονται, στη συνέχεια αναστέλλονται και τελικά ποτέ δεν εισπράττονται. Μια ευρεία περιοχή στο θαλάσσιο μέτωπο μπροστά από τις βιομηχανίες της Καρβάλης έχει μετατραπεί σε αζωική περιοχή σύμφωνα με όσα εδώ και χρόνια βεβαιώνουν έγκριτοι επιστήμονες. Και μέχρι πότε με διαδικασίες Copy – paste θα ορίζεται η θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της βιομηχανίας λιπασμάτων ως αποδέκτης βιομηχανικών αποβλήτων;

Με προσωρινή άδεια από το 1963, στο ευνομούμενο κράτος που λέγεται ΕΛΛΑΔΑ και στην ευνομούμενη Περιφερειακή Ενότητα που λέγεται Καβάλα, οι τεράστιες ποσότητες της ραδιενεργού φωσφογύψου συνεχίζουν να αποτίθενται πέριξ του εργοστασίου, δημιουργώντας «λευκά όρη» που έχουν φθάσει σε απόσταση αναπνοής από τα πρώτα σπίτια της Καρβάλης. Ούτε και το στοιχειώδες, η επικάλυψη των αποθέσεων φωσφογύψου με χώμα, όπως υπέδειξε πριν πολλά χρόνια η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας δεν υλοποιείται. Κέρδη-κέρδη-κέρδη και αδιαφορία για την υγεία των κατοίκων.

Και ενώ όλα αυτά έτσι έχουν, ποτέ η πολιτεία δεν ενδιαφέρθηκε για τα όρια αντοχής της περιοχής, με αποτέλεσμα, όποια νέα αίτηση για μικρή ή μεγάλη ρυπογόνα μονάδα έρχεται στο νομό, να κατευθύνεται περίπου ως ευλογία στην περιοχή της Νέας Καρβάλης.  Απεναντίας, η πολιτεία με τις διάφορες εκφράσεις της, κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί ενώ γνωρίζει ότι τέτοιες ενέργειες και πρακτικές δεν συνιστούν βιώσιμη ανάπτυξη, στο όνομα βέβαια της διατήρησης των θέσεων εργασίας και χάριν της αποδοχής ευεργετημάτων ή άλλων ρουσφετολογικών εξυπηρετήσεων, ανεχόμενη προκλητικές και με περισσό θράσος διατυπωθείσες δηλώσεις υπευθύνων, μπροστά στους αγανακτισμένους κατοίκους της Νέας Καρβάλης, ότι η ρύπανση στην περιοχή είναι συστημικό φαινόμενο, οφείλεται και στα αυτοκίνητα, και στα τζάκια, ίσως είναι και εισαγόμενη και άντε τρέχα γύρευε. Ίσως, εκμεταλλευόμενοι την ανοχή που έχουμε επιδείξει για δεκαετίες τώρα, να πιστεύουν ότι μπορούμε να εθιστούμε ακόμη και στην ιδέα της αρωματικής ρύπανσης.

Και φυσικά υπάρχει και το λεγόμενο εξωτερικό κόστος από τη λειτουργία βιομηχανικών μονάδων, κόστος που αφορά τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στα οικοσυστήματα, την απαξίωση των περιουσιών και των καλλιεργειών, ζητήματα που δεν καλύπτονται με φιλοδωρήματα. Υπάρχουν εργαλεία και μεθοδολογίες για την αποτίμηση αυτού του κόστους,  όπως αυτές που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος  Clean Air for Europe (CAFE) της ΕΕ και εφαρμόστηκαν για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, για τις οποίες,  το εξωτερικό κόστος από τη λειτουργία τους,  για το 2009, ξεπερνούσε τα 3 δις Ευρώ.

Τα παραπάνω διαχρονικά προβλήματα και ζητήματα χρειάζονται επειγόντως απαντήσεις. Οι πολίτες της Καρβάλης και της ευρύτερης περιοχής, στην πλειοψηφία τους πρόσφυγες από την Καππαδοκία και τον Πόντο, που επέλεξαν να εγκατασταθούν και να δημιουργήσουν στην περιοχή, ενώ πληρώνουν τους ίδιους φόρους με τους υπόλοιπους πολίτες, έχουν επωμιστεί το συνολικό εξωτερικό κόστος  από τη λειτουργία των χημικών μονάδων, ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥΣ. Επειδή δεν επέλεξαν να ζουν παράλληλα με τις βιομηχανίες διότι ήρθαν εδώ πολύ πριν από αυτές, δικαιούνται να ζήσουν σε ένα καλύτερο περιβάλλον και όχι να πεθαίνουν αφού προηγουμένως καταστραφούν οικονομικά, και το χειρότερο απ’ όλα, να υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών τους.

Ξεκινάμε αυτόν τον αγώνα αναζητώντας ευθύνες και απαιτώντας να επιμεριστούν και να καταλογιστούν, να ελεγχθεί η νομιμότητα των αδειοδοτήσεων, να ενεργοποιηθούν ελεγκτικοί μηχανισμοί, να ληφθούν συγκεκριμένα, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα μέτρα  για τη βελτίωση του περιβάλλοντος στην περιοχή. Παράλληλα δηλώνουμε ότι θα είμαστε σταθερά και αμετακίνητα απέναντι σε κάθε προσπάθεια που θα επιχειρήσει να προσθέσει και άλλες δραστηριότητες στην περιοχή, που θα επιβαρύνουν περαιτέρω την κατάσταση, όσο οι αρμόδιοι φορείς αλλά και οι ίδιες οι βιομηχανίες δεν λαμβάνουν ουσιαστικά μέτρα ελέγχου της κατάστασης.

Ο αγώνας που ξεκινήσαμε αφορά όχι μόνο τους Καρβαλιώτες αλλά και όλους τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής της Καβάλας. Καλούμε όλους τους ενεργούς πολίτες να στρατευθούν στην κοινή προσπάθεια για ένα καλύτερο και καθαρότερο περιβάλλον. Το οφείλουμε στα παιδιά μας, το οφείλουμε στις γενιές που έρχονται. Για μας τους Καρβαλιώτες που είμαστε στην κυριολεξία ανοχύρωτοι και απροστάτευτοι, είναι πλέον θέμα και βιολογικής επιβίωσης. Θα συνεχίσουμε μέχρις ότου οι καμπάνες στο χωριό θα σημαίνουν κυρίως χαρμόσυνα».

«Κίνηση των Φορέων και Πολιτών της Νέας Kαρβάλης για το Περιβάλλον – Περιβάλλον SOS»

Οι Φορείς που συμμετέχουν:

Στέγη Πολιτισμού Νέας Καρβάλης
Σύλλογος Ποντίων Ν. Καρβάλης-Λεύκης
Σύλλογος Φίλων Θαλάσσης-Ακτών και Περιβάλλοντος
Αθλητικός Όμιλος Νέας Καρβάλης
Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Ν. Καρβάλης
Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων Γυμνασίου Ν. Καρβάλης
Χορευτικός Όμιλος EL TAGO
Σύλλογος Επαγγελματιών Νέας Καρβάλης