Εφιαλτικό… deja vu για τους σταφυλοπαραγωγούς του δήμου Παγγαίου μετά τις νεροποντές

Αντί για τα σταφύλια, ευδοκιμούν οι... ασθένειες Βοτρύτη, Περονόσπορου και Στάχτης-Ακόμα και ένα ψιλόβροχο από 'δω και πέρα μπορεί να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στα αμπέλια των Δημοτικών Ενοτήτων Ελευθερών και Ορφανού

Ακριβώς πριν από έναν χρόνο, τον Ιούλιο του 2017, οι έντονες βροχοπτώσεις  «έφεραν» μαζί τους και έντονα προβλήματα στις καλλιέργειες των σταφυλιών στον Νομό Καβάλας -κυρίως σε αυτές της σουλτανίνας- αφού οι μεγάλες ποσότητες νερού και η παρατεταμένη υγρασία είτε «έσκισε» πολλά σταφύλια είτε ευνόησε την ανάπτυξη μυκήτων και προκάλεσε αρρώστιες όπως Βοτρύτη, Περονόσπορο και Στάχτη (διαβάστε τα ρεπορτάζ εδώ κι εδώ).

Μετά από έναν χρόνο δεν… άλλαξε τίποτα, καθώς οι έντονες και επίμονες βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα στα αμπέλια, κυρίως στις περιοχές των Δημοτικών Ενοτήτων Ελευθερών και Ορφανού, με τις ίδιες ασθένειες, Βοτρύτη, Περονόσπορο και Στάχτη να αναπτύσσονται ταχύτατα λόγω της υγρασίας, προσβάλλοντας πάρα πολλούς αμπελώνες.

Όπως αναφέρει στο KAVALA POST ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νέας Περάμου Μάκης Ζουμπλιός, το κόστος παραγωγής μεγαλώνει, εξαιτίας της χρήσης φυτοφαρμάκων για την καταπολέμηση των εν λόγω μυκήτων, η παραγωγή μειώνεται λόγω των προβληματικών σταφυλιών και οι παραγωγοί βρίσκονται για άλλη μια φορά σε απόγνωση.

«Οι βροχές του Ιουνίου θεωρητικά σε μια κανονική χρονιά δε θα μας απασχολούσαν, αλλά φθάσαμε σε σημείο να έχουμε βροχοπτώσεις οι οποίες είχαν την τάση πλημμυρικών φαινομένων. Όταν σε διάστημα 2-3 ημερών έχουμε 130 τόνους νερού ανά στρέμμα στην Δημοτική Ενότητα Ορφανού και 70 τόνους νερού στη Δημοτική Ενότητα Ελευθερών στα τέλη Ιουνίου, είναι κάτι το οποίο θα προκαλέσει ακόμα και στα άγουρα σταφύλια πρόβλημα. Πλέον από ‘δω και πέρα και το ψιλόβροχο επιδεινώνει τα υπάρχοντα προβλήματα των ασθενειών οι οποίες σχετίζονται με την υγρασία», εξηγεί ο κ. Ζουμπλιός.

«Θέλω να ελπίζω ότι η ζημιά θα είναι μικρή, αν και το τελευταίο μπουρίνι (διαβάστε σχετικά εδώ) το οποίο έδωσε στην Δημοτική Ενότητα Ελευθερών έως και 10 τόνους νερού ανά στρέμμα ήταν μια ακόμη “μαχαιριά” στους σταφυλοπαραγωγούςΣυνεχίζουμε και ελπίζουμε ότι από ‘δω και πέρα ο καιρός θα είναι σύμμαχός μας», αναφέρει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νέας Περάμου.