Είναι επίσημο: Οι συνδικαλιστές της ΒΦΛ… ΔΕΝ είναι εμπρηστές!

Απαλλακτικό βούλευμα για τα 90 μέλη του Σωματείου των Εργαζομένων στα Λιπάσματα για τη φωτιά στον λόφο του Εσκί Καπού το καλοκαίρι του 2016

Αθώοι για την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση και με τη δικαστική, πλέον, «βούλα» είναι οι 90 συνδικαλιστές της πρώην Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων-μέλη του Σωματείου των Εργαζομένων στα Λιπάσματα που είχαν μηνυθεί από την εταιρία για περιστατικό που σημειώθηκε το καλοκαίρι του 2016.

Συγκεκριμένα, το πρωί της 27ης Ιουνίου της χρονιάς εκείνης, στο πλαίσιο κινητοποίησης των συνδικαλιστών έξω από τον χώρο του εργοστασίου της Νέας Καρβάλης και «εντός» της 48ωρης απεργίας που είχε κηρύξει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας, είχε ξεσπάσει φωτιά στον λόφο του Εσκί Καπού, δυτικά της μονάδας και «πάνω» από το Λιμάνι «Φίλιππος Β’».




Η φωτιά έσβησε πρωτού εξαπλωθεί χάριν στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με επίγεια αλλά και εναέρια μέσα αλλά και της εθελοντικής συμμετοχής των ίδιων των εργαζόμενων οι οποίοι έσπευσαν από την πρώτη στιγμή στη «μάχη» της κατάσβεσης. Δείτε ενδεικτικά επιτόπιο ρεπορτάζ από το ENA Channel και τον δημοσιογράφο Θοδωρή Σαλτίρη:

Λίγο μετά, η εταιρία προχώρησε σε μήνυση κατά 90 περίπου εργαζομένων, κατηγορώντας τους για εμπρησμό από πρόθεση και με δόλο, με στόχο να… «πλήξουν» τη Βιομηχανία! Τις μηνύσεις είχαν καταθέσει διευθυντικά στελέχη των εταιριών που δραστηριοποιούνταν στο εργοστάσιο, βασιζόμενοι σε μαρτυρίες.

Υπενθυμίζεται ότι η ποινική «εμπλοκή» των συνδικαλιστών στην υπόθεση της πυρκαγιάς ήταν από τις βασικές αιτίες απόλυσης των περισσότερων από αυτούς χωρίς αποζημίωση και «προβάλλονταν» από την εταιρία ως επιχείρημα και στα εργατικά δικαστήρια που ακολούθησαν, τόσο για τη μη καταβολή χρηματικής αποζημίωσης όσο και για τη μη επαναπρόσληψη των 180 στο εργοστάσιο.

Δυο χρόνια μετά, το απαλλακτικό βούλευμα που εκδόθηκε, απαλλάσσει τους 90, «καθαρίζοντας» την υπόθεση.