Καβάλα: Αυξημένη η πιθανότητα για ισχυρές βροχές και καταιγίδες-Τι γίνεται με τα «σενάρια» για καύσωνα

Δείτε τους καιρικούς χάρτες οι οποίοι «επαναφέρουν» το σύνηθες, για φέτος το καλοκαίρι, μοτίβο της αστάθειας-Ποια η τάση του καιρού κατά τις μέρες του Cosmopolis

Η καιρική αστάθεια φαίνεται να έχει «κάτσει» φέτος το καλοκαίρι πάνω από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, καθώς έχουμε φτάσει στην καρδιά του καλοκαιριού και οι βροχές και οι καταιγίδες φαίνεται να επιμένουν.




Συγκεκριμένα, το Αμερικάνικο καιρικό σύστημα πρόγνωσης καιρού GFS (Global Forecast System«βλέπει» ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αρχικά στα ηπειρωτικά και κατόπιν στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, τις απογευματινές και τις βραδυνές ώρες της Τρίτης 17 Ιουλίου 2018, όπως αποτυπώνεται και στους παρακάτω καιρικούς χάρτες, στους οποίους φαίνεται να επηρεάζεται η Καβάλα και η Θάσος.

Ανάλογο «σενάριο» προβλέπει και το northmeteo.gr: «Την υψηλότερη πιθανότητα να σημειωθούν πολύ ισχυρές καταιγίδες ακολουθούμενες ενδεχομένως και από χαλαζοπτώσεις εμφανίζουν περιοχές των νομών Κιλκίς, Σερρών, Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης» (βλέπε παρακάτω χάρτη).

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δείξουν τη δέουσα προσοχή όσοι οδηγοί κινούνται κοντά σε ρέματα, καθώς και οι ιδιοκτήτες μικρών σκαφών, αλλά και οι κολυμβητές, καθώς οι καταιγίδες είναι πιθανό να συνοδεύονται από ισχυρές ριπές ανέμου.

Η πιο… δροσερή γωνιά της Ελλάδας η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Κι ενώ στην περιοχή μας «τρέχουν» προγνώσεις για βροχές και καταιγίδες, η υπόλοιπη Ελλάδα «ψήνεται», καθώς δοκιμάζεται από το πρώτο κύμα καύσωνα για φέτος το καλοκαίρι, με το θερμόμετρο να αγγίζει σε πολλές περιοχές τοπικά ακόμα και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Όσον αφορά την Καβάλα, μέχρι και την Κυριακή 22 Ιουλίου 2018 το θερμόμετρο δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 30-31 βαθμούς Κελσίου και την ελάχιστη θερμοκρασία να κυμαίνεται από τους 21 μέχρι και τους 23 βαθμούς Κελσίου, καθιστώντας την περιοχή την πιο… δροσερή γωνιά της χώρας, αν και κατά τόπους, ο δείκτης δυσφορίας μπορεί να είναι υψηλός, λόγω της υγρασίας και της άπνοιας.

Ο καιρός κατά τις μέρες του Cosmopolis

Όσον αφορά το Cosmopolis, φαίνεται ότι δεν κινδυνεύει από… καιρικές εκπλήξεις, εκτός από την τελετή έναρξης η οποία είναι προγραμματισμένη για το βράδυ της Πέμπτης 19 Ιουλίου 2018, κατά το οποίο διαφαίνεται μια τάση για αστάθεια, αν και ακόμα είναι πολύ νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα.

Τις υπόλοιπες μέρες του Φεστιβάλ, μέχρι και την Κυριακή 22 Ιουλίου 2018, ο καιρός φαίνεται να είναι αίθριος με καλοκαιρινές θερμοκρασίες, πλην κάποιων αραιών νεφώσεων, κυρίως τις απογευματινές ώρες.

Περισσότερες πληροφορίες για τον καιρό στην Καβάλα μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του meteokav εδώ.