Έβαλε «πλώρη» για νέες γεωτρήσεις στον κόλπο της Καβάλας το γεωτρύπανο GSP Jupiter [φωτογραφίες]

Η μετακίνησή του σηματοδοτεί την έναρξη των προετοιμασιών για την εξόρυξη πετρελαίου στο Πεδίο Ε, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Energean

Θέση στο Πεδίο Ε στον κόλπο της Καβάλας έλαβε από την Τρίτη 17 Ιουλίου 2018 το Ρουμάνικο γεωτρύπανο GSP Jupiter. Η μετακίνησή του 3,5 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά της θέσης «αναμονής» την οποία είχε μέχρι τώρα, δίπλα στην υπάρχουσα πλωτή εξέδρα, σηματοδοτεί την έναρξη των προετοιμασιών για την εξόρυξη πετρελαίου στο Πεδίο Ε, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Energean (διαβάστε σχετικά εδώ).

Όπως είχε ανακοινώσει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Greece Δημήτρης Γόντικας κατά την επετειακή εκδήλωση της εταιρείας στην Καβάλα στις 15 Φεβρουαρίου 2018 (διαβάστε σχετικά εδώ κι εδώ), θα κατασκευαστεί μία μεγάλη νέα εξέδρα η οποία θα συνδεθεί με νερό, φυσικό αέριο, αλλά και ηλεκτρικό ρεύμα.

Υπεύθυνη για την κατασκευή της εξέδρας είναι η εταιρεία GSP από τη Ρουμανία, ενώ το GSP Jupiter θα προχωρήσει στις 3 πρώτες ερευνητικές προπαρασκευαστικές γεωτρήσεις στο κοίτασμα Έψιλον. Ο γεωτρήσεις τοποθετούνται χρονικά μέσα στο 2019 κι αφού ολοκληρωθούν, τότε θα «κάτσει» επάνω η εξέδρα «Λάμδα» και θα ξεκινήσει η εξόρυξη, πιθανώς στο δεύτερο εξάμηνο του εν λόγω έτους.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν άλλες 6 γεωτρήσεις, ενώ θα προηγηθεί η εγκατάσταση των αγωγών. Σύμφωνα με τον κ. Γόντικα το κοίτασμα Ε στην πλήρη λειτουργία και ανάπτυξή του θα «δίνει» πετρέλαιο έως το 2033!