«Μαρμαράδες» Μακεδονίας – Θράκης: Άμεση αντίδραση για να ανατροπή της απαγόρευσης διέλευσης των φορτηγών απ’ την Κεραμωτή

Συνάντηση με τον συντονιστή της αποκεντρωμένης διοίκησης στην Καβάλα, όπου παρουσιάστηκαν τα επιχειρήματα τους

Συνάντηση με τον συντονιστή της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης είχαν στην Καβάλα μέλη του συνδέσμου επιχειρήσεων μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης, προκειμένου να του εκθέσουν την δική τους άποψη σχετικά με το μέγα θέμα που έχει δημιουργηθεί με την απαγόρευση της διέλευσης των φορτηγών (που μεταφέρουν μάρμαρα) από την Κεραμωτή τους καλοκαιρινούς μήνες! Οι επιχειρηματίες αντιδρούν σ’ αυτό το μέτρο και στην ανακοίνωση που εξέδωσαν εκφράζουν την εκτίμηση τους ότι θα ανασταλεί, μετά την εν λόγω συνάντηση όπου αναλύθηκαν όλα τα επιχειρήματα και οι θέσεις τους. Στην ανακοίνωση δηλώνουν αιφνιδιασμένοι από την απόφαση του δήμου Νέστου και καταλήγουν εκφράζοντας την διάθεση τους να συζητήσουν από τον Σεπτέμβριο το θέμα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με διάθεση σεβασμού και συναίνεσης προκειμένου να αναζητηθούν οι βέλτιστες και ρεαλιστικά υλοποιήσιμες λύσεις

Ακολουθεί το δελτίο τύπου του συνδέσμου επιχειρήσεων μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης

«Εκτιμούμε ότι σύντομα θα ανασταλεί η απόφαση…»

«Μόλις την προηγούμενη Δευτέρα (23/7) ο σύνδεσμός μας πληροφορήθηκε αιφνιδιαστικά ότι το δημοτικό συμβούλιο δήμου Νέστου έλαβε μια απόφαση με την οποία απαγορεύει πλήρως κατά τους τέσσερις καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος) την είσοδο των βαρέων οχημάτων στο οδικό δίκτυο του οικισμού Κεραμωτής.

Η απόφαση αυτή ελήφθη χωρίς καμία πρότερη διαβούλευση και ενώ ο κλάδος μας, από τους πλέον ισχυρούς κλάδους της τοπικής οικονομίας όχι μόνο της νήσου Θάσου αλλά και ολόκληρης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης διακινεί σημαντικό όγκο φορτίων καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, πολλώ δε μάλλον τους ανωτέρω μήνες, οι οποίοι λόγω των κατάλληλων καιρικών συνθηκών ευνοούν την παραγωγική διαδικασία.

Αντιδράσαμε άμεσα με μια σειρά ενεργειών και συγκεκριμένα : α) έγινε συνάντηση από μέλος του συνδέσμου μας με τον δήμαρχο Νέστου προκειμένου να εκφράσουμε την έντονη αντίθεσή μας ως προς το μη-εφικτό της απόφασης, β) ζητήσαμε επισήμως από τον δήμο Νέστου να παραλάβουμε αντίγραφο της κυκλοφοριακής μελέτης Κεραμωτής στην οποία βασίζεται η απόφαση αυτή, ώστε να λάβουμε γνώση, γ) αναθέσαμε την νομική εκπροσώπηση και σύνταξη υπομνήματος στον δικηγόρο Φώτη Βακρατσά με σκοπό την ανάκληση της απόφασης αυτής, δ) αιτηθήκαμε άμεση συνάντηση με τον συντονιστή της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, δρ. Ιωάννη Σάββα.

Την Τετάρτη 1η Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον συντονιστή δρ. Ιωάννη Σάββα, στις εγκαταστάσεις του τμήματος τεχνικής υποστήριξης και φυσικών πόρων στην Καβάλα, παρουσία του προϊσταμένου του τμήματος Αθανάσιου Παντράκη. Τον σύνδεσμο εκπροσώπησαν το μέλος του ΔΣ Αναστάσιος Νικολαϊδης οι κκ Δερμιτζάκης και Πούλιος, εκπρόσωποι μελών – επιχειρήσεων του συνδέσμου. Παρών επίσης από την πλευρά του συνδέσμου μαρμάρου για την ανάπτυξη της νομικής επιχειρηματολογίας κατά της απόφασης του δήμου Νέστου ήταν και ο νομικός σύμβουλος Φώτης Βακρατσάς

Ο συντονιστής της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης άκουσε προσεχτικά το αίτημα και την συνολική επιχειρηματολογία του κλάδου. Επίσης, επιδείχθηκαν χάρτες και έγγραφα  (ΓΚΛΚ γενικός κανονισμός λιμένα Καβάλας, χωρητικότητες πλοίων, εκτέλεση δρομολογίων, δυνατότητα εκτελέσεων ειδικών δρομολογίων από τα πλοία, ακαταλληλότητα άλλων λιμένων, ετήσιες παραγωγές όγκων και ξοφαριών μαρμάρου κλπ). Μετά την λήξη της συνάντησης η εκτίμησή μας είναι ότι η άμεση αντίδραση του συνδέσμου μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης θα οδηγήσει σύντομα σε αναστολή της εν λόγω απόφασης.

Ο σύνδεσμος και οι επιχειρήσεις – μέλη του θεωρούν ότι από το φθινόπωρο το ζήτημα κυκλοφοριακής ρύθμισης εντός του οικισμού Κεραμωτής θα πρέπει να τεθεί ως θέμα διαλόγου και πάντοτε με διάθεση σεβασμού και συναίνεσης προς την τοπική κοινωνία να αναζητηθούν οι βέλτιστες και ρεαλιστικά υλοποιήσιμες λύσεις».