Καβάλα: Ανησυχία για τα σπίτια τα οποία εφάπτονται των δασών

Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Καβάλας και Πυροσβεστική ελέγχουν δέντρο-δέντρο όλον τον Νομό-Νέο έγγραφο της Αποκεντρωμένης προς όλους τους δήμους να αποκαταστήσουν τις διεξόδους προς τη θάλασσα

Για την κατάσταση που επικρατεί στα δασικά οδικά δίκτυα, αλλά και για τις προσπάθειες των Συντονιστικών Οργάνων να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθούν φαινόμενα πυρκαγιών, όπως στην Ανατολική Αττική μίλησε στον ALPHA Radio 88,6 και στον Νίκο Χαζαρίδη ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Σταύρος Κιβράκης, μετά την περιοδεία την οποία ξεκίνησε στους δήμους του Νομού για να εντοπίσει από κοντά αδυναμίες που τυχόν υπάρχουν.

«Υπάρχουν κατοικίες που εφάπτονται του δάσους κυριολεκτικά και βέβαια υπάρχει εύλογη ανησυχία από τον κόσμο»

Αρχικά ο κ. Κιβράκης εξήγησε: «Βρεθήκαμε στον Ζυγό με πρωτοβουλία του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας. Εκεί υπάρχει ένα δασύλλιο το οποίο περιλαμβάνεται και στην πάγια απόφαση που έχουμε εκδώσει για απαγόρευση κυκλοφορίας εντός περιαστικού δάσους σε περίπτωση υψηλής επικινδυνότητας που ενεργοποιείται όταν έχουμε 4 ή 5 βαθμό επικινδυνότητας ή ακόμη και 3, αλλά μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής. Υπάρχουν κατοικίες που εφάπτονται του δάσους κυριολεκτικά και βέβαια υπάρχει εύλογη ανησυχία από τον κόσμο. Είπαμε τις προηγούμενες μέρες και το λέμε ξανά, ότι υπάρχει μία ευαισθητοποίηση. Αυτό, βέβαια δεν πρέπει να μας οδηγήσει  σε κατάσταση πανικού και από την άλλη πρέπει να το αξιοποιήσουμε θετικά γιατί δυστυχώς ή ευτυχώς, όταν υπάρχουν κρίσεις, υπάρχει μία ευαισθητοποίηση του κοινού που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μην έχουμε τα ίδια. Κάθε περιστατικό έχει μία μοναδικότητα ούτως ή άλλως, αυτή η μοναδικότητα βγάζει ότι έχει και καινούρια προβλήματα, αναδεικνύει δηλαδή καινούργια πράγματα, τα οποία πρέπει να τα ενσωματώνουμε στο σχεδιασμό και να τα αξιοποιούμε για την επόμενη φορά, ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».

«Ο Δήμος έχει ενεργοποιήσει συνεργασίες με τοπικούς επιχειρηματίες οι οποίοι διαθέτουν και σημαντικό στόλο από μηχανήματα»

Για τις εργασίες πρόληψης οι οποίες είναι απαραίτητες και πότε θα γίνουν, εξήγησε: «Γι’ αυτό είμαστε εδώ, σήμερα κάνουμε μία περιοδεία με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής από Καβάλα και με τους τοπικούς διοικητές για έναν έλεγχο του δασικού οδικού δικτύου βασικά και γενικότερα για να περάσουμε το μήνυμα ότι πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας από τις ευεργετικές, κατά τα άλλα, βροχοπτώσεις, οι οποίες όμως άφησαν σημάδια στο δασικό οδικό δίκτυο, το οποίο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορούν να επιτηρούν τα επίγεια μέσα. Ξέρετε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους στην ανταπόκριση απέναντι σε περιστατικά πυρκαγιάς. Κάνουμε περιοδεία και καταγράφονται τα σημεία όπου χρειάζεται επέμβαση. Στη συνέχεια θα γίνει έγγραφο προς τους δήμους και το δασαρχείο. Σίγουρα δεν υπάρχουν οικονομικά μέσα, όμως εδώ ο δήμος έχει ενεργοποιήσει κάποιες συνεργασίες με τοπικούς επιχειρηματίες οι οποίοι διαθέτουν και σημαντικό στόλο από μηχανήματα για να μπορέσουν να βοηθήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση».

«Η Αποκεντρωμένη ζητά από τους δήμους να αποκαταστήσουν τις διεξόδους προς τη θάλασσα»

Τέλος, ο κ. Κιβράκης σημείωσε: «Ήδη έχουμε μιλήσει με τον δήμαρχο Παγγαίου και περιμένουμε να γίνει μία σύγκληση του τοπικού Συντονιστικού για να συζητήσουμε. Εκεί υπάρχουν κι άλλα θέματα με την ακτογραμμή και γενικότερα με τα προβλήματα που συνεχώς αναδεικνύονται στα Συντονιστικά Όργανα, αλλά κυρίως αυτήν την περίοδο μας ενδιαφέρει άμεσα η αποκατάσταση του δασικού οδικού δικτύου. Επίσης, υπάρχει ένα έγγραφο της Αποκεντρωμένης προς όλους τους δήμους να αποκαταστήσουν τις διεξόδους προς τη θάλασσα για όσους πληθυσμούς βρίσκονται κοντά στις ακτές».