«Βραδυφλεγής βόμβα»: Η υπόθεση ΒΦΛ-ΔΕΠΑ ενδέχεται να συμπαρασύρει και πολιτικά πρόσωπα!

Βαρίδι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ το χρέος της ELFE - «Τρέχουν» οι εξελίξεις μετά την ποινική δίωξη σε Λαυρεντιάδη για «κακουργηματική απάτη» και σύσταση «εγκληματικής οργάνωσης»

Σε βραδυφλεγή βόμβα για τη ΔΕΠΑ εξελίσσεται το χρέος των 120 εκ. ευρώ της ELFE του ομίλου Λαυρεντιάδη, δημιουργώντας βάσιμες ανησυχίες για την πορεία ιδιωτικοποίησης της εταιρίας τόσο στη διοίκηση και το ΤΑΙΠΕΔ όσο και στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.

Κύκλοι των μετόχων της ΔΕΠΑ (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΛΠΕ) μιλούν για υπόθεση με απρόβλεπτες διαστάσεις που μπορεί να συμπαρασύρει πολιτικά πρόσωπα και να τινάξει στον αέρα την πώληση της εταιρίας και θυμίζουν τις κατά καιρούς αναφορές της προηγούμενης διοίκησης (που αποπέμφθηκε αιφνιδιαστικά αλλά ετεροχρονισμένα από τον κ. Σταθάκη τον περασμένο Νοέμβριο) στα όργανα και τις Αρχές, σύμφωνα με τις οποίες υπήρχε πολιτική εμπλοκή και κάλυψη «από πολύ ψηλά» στην υπόθεση της ELFE.

Καθώς πλησιάζει η ώρα της ιδιωτικοποίησης, το βαρίδι της πρώην λιπασματοβιομηχανίας αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία. Πολλοί διερωτώνται, για παράδειγμα, ποιος επενδυτής θα ήθελε να αγοράσει μια εταιρία με ένα τόσο μεγάλο χρέος, άποψη που θεωρείται ότι δυσχεραίνει την πώληση, με κίνδυνο τη χαμηλή αποτίμησή της ή ακόμη και την έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Αρμόδιες πηγές της ΔΕΠΑ δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τη διόγκωση των οφειλών και τονίζουν με νόημα ότι η γενική συνέλευση των μετόχων έχει κρατήσει επιφυλάξεις για την απαλλαγή μελών του ΔΣ τη διετή 2016-2017, κατά την οποία η πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) πέτυχε την ευνοϊκή μεταχείριση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, εξασφαλίζοντας τη συνέχιση της παροχής, αλλά και συμφωνία που της επέτρεπε να πληρώνεται με μεταχρονολογημένες επιταγές ακόμη και συνδεδεμένων επιχειρήσεων!

Η διαιώνιση των διαπραγματεύσεων, η οποία απ’ ό,τι καταγγέλλεται δεν έγινε δίχως πολιτική κάλυψη, διόγκωσε τις οφειλές της βιομηχανίας και «έδεσε» τη ΔΕΠΑ στην προμήθεια αερίου. Η υπόθεση μπορεί να αγγίζει τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Θόδωρο Κιτσάκο, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ελέγχεται από τις Αρχές και καρατομήθηκε πέρυσι στο γραφείο του υπουργού Ενέργειας & Περιβάλλοντος (!), ωστόσο εκθέτει και την κυβέρνηση, καθώς από το 2016 και μετά η υπόθεση με την ELFE ξέφυγε σε επικίνδυνα μονοπάτια, με αποτέλεσμα σήμερα ο δρόμος για την εξόφληση των χρεών να θεωρείται χωρίς επιστροφή. Ο κ. Κιτσάκος υπήρξε μέλος της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Νεοχημικής, συμφερόντων Λαυρεντιάδη, αλλά και γενικός διευθυντής της ELFE, της επιχείρησης που μεταβιβάστηκε στον ίδιο επιχειρηματία από το Ελληνικό Δημόσιο το 2009. Η επαγγελματική διαδρομή του ήταν γνωστή, επομένως η ευθύνη ανήκει σε εκείνους που τον επέλεξαν για το τιμόνι της ΔΕΠΑ, αλλά και σε αυτούς που στήριξαν τους χειρισμούς του.

Όσοι προσπαθούν να πιάσουν το νήμα της υπόθεσης σημειώνουν ότι το 2014 και υπό το βάρος της αποκάλυψης υπεξαίρεσης στην Proton Bank που άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι του σκανδάλου Λαυρεντιάδη, ο πρώην πρόεδρος της Αρχής για την Καταπολέμηση και Νομιμοποίηση Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Παναγιώτης Νικολούδης είχε δεσμεύσει με διάταξή του τα ακίνητα της ELFE «ως τμήμα του εγκληματικού προϊόντος». Το παράδοξο είναι ότι τα ακίνητα της εταιρίας, παρότι ήταν υποθηκευμένα σε τράπεζες και «δεσμευμένα» από την Αρχή Ξεπλύματος, αποτέλεσαν για αρκετούς μήνες μέχρι και λίγο πριν από την απομάκρυνσή της το Plan B της απελθούσας διοίκησης προκειμένου να αξιοποιηθούν έναντι των χρεών της πρώην Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων.

Μάλιστα τον Δεκέμβριο του 2015 και ενώ η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΠΑ είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στη λιπασματοβιομηχανία υπό το βάρος των οφειλών και της αποψίλωσης της ELFE, ο σχεδιασμός ακυρώθηκε, με τον κ. Κιτσάκο να εμφανίζεται σίγουρος για την επίλυση του γόρδιου δεσμού με την εταιρία.

Στο μεταξύ όμως, η βιομηχανία είχε αρχίσει να μεταβιβάζει περιουσιακά στοιχεία και εργαζόμενους σε άλλες εταιρίες, ενισχύοντας τους φόβους των μετόχων της ΔΕΠΑ αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ ότι υπήρχε κίνδυνος να δημιουργηθούν τετελεσμένα με ανυπολόγιστη ζημιά για την εταιρία. Έτσι επιλέγεται ως λύση η αποπομπή Κιτσάκου μετά και την παραίτηση Σπανούδη (σ.σ.: πρόεδρος της εταιρίας).

Η στήριξη που επικαλούνταν συχνά η πρώην διοίκηση από υψηλά πολιτικά πρόσωπα για τη συνεργασία με την ELFE αποδεικνύεται εύθραυστη και ο κ. Κιτσάκος εγκαταλείπει προδομένος τη ΔΕΠΑ.

Βουτιά στα βαθιά

Η υπόθεση με την ELFE θα εξελιχθεί σε βουτιά στα βαθιά νερά και για τη νέα διοίκηση που αντικαταστάθηκε στα τέλη της περσινής χρονιάς από τον κ. Σταθάκη και τους μετόχους, με νέα πρόσωπα της εμπιστοσύνης τους τον κ. Δημήτρη Τζώρτζη, πρώην γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, και τον κ. Αλέκο Δότση, πρώην πρόεδρο του Enterprise Greece.

Από τις πρώτες κινήσεις τους ήταν η μηνυτήρια αναφορά προς τις εισαγγελικές αρχές για τα χρέη της εταιρίας του κ. Λαυρεντιάδη. Τις προηγούμενες μέρες έγινε γνωστό ότι ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και στενών συνεργατών του για τα εγκλήματα της «κακουργηματικής απάτης κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου» και της «εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη κακουργηματικής απάτης σε βάρος του Δημοσίου» (διαβάστε περισσότερα εδώ και εδώ).

Οι εκκρεμότητες της ιδιωτικοποίησης

Το βαρίδι της ELFE καλούνται να διαχειριστούν πολύ προσεκτικά κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ σε μια περίοδο εντατικής προετοιμασίας και υλοποίησης του σχεδιασμού που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς για την πώληση της εταιρίας.

Το σχέδιο Σταθάκη προβλέπει διαχωρισμό της ΔΕΠΑ σε δύο ξεχωριστές εταιρίες, ο οποίος θα υλοποιηθεί με νομοθετική ρύθμιση.

Ο σχετικός νόμος πρέπει να είναι έτοιμος μέχρι τον Οκτώβριο και στη συνέχεια να ψηφίσει η Βουλή, διαδικασία που σύμφωνα με αρμόδιες πηγές δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

Το σχέδιο διάσπασης προβλέπει τη δημιουργία της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία θα αποτελέσει τον εμπορικό βραχίονα της εταιρίας και όπου το Δημόσιο θα πουλήσει το 50,1% των μετοχών και θα κρατήσει το 14,9% και της ΔΕΠΑ Υποδομών, στην οποία θα περιέλθουν όλα τα δίκτυα που σήμερα ελέγχει η ΔΕΠΑ, η ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας και η ΕΔΑ Αττικής.

Στην ίδια εταιρία θα περάσει και η θυγατρική με τα διεθνή projects της ΔΕΠΑ (αγωγοί IGB, East Med, IGI Poseidon, το FSRU Αλεξανδρούπολης κ.λπ.). Στην εταιρία αυτή ο υπουργός Περιβάλλοντος επιχείρησε από την αρχή να διατηρήσει το Ελληνικό Δημόσιο αυξημένη συμμετοχή (41%), με το 14% να διατίθεται σε ιδιώτες.

Ρεπορτάζ: Μαριάννα Τζαννέ
Εφημερίδα Πρώτο Θέμα, Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

Στην κεντρική φωτό (από αριστερά): Θεόδωρος Κιτσάκος, Γιώργος Σταθάκης, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης