Το «κόκκινο σκαθάρι» απειλεί και τους φοίνικες της Καβάλας;

Δεκάδες αναφορές από κατοίκους παραλιακών περιοχών της Καβάλας και του Παγγαίου για φοίνικες οι οποίοι ξεράθηκαν μέσα σε λίγα 24ωρα-Ζητούν την άποψη ειδικών και της ΠΕ Καβάλας για να σωθούν οι εναπομείναντες φοίνικες

Μετά την επέλαση του «κόκκινου σκαθαριού» στη Χαλκιδική το 2017, ενός παράσιτου το οποίο καταστρέφει τους φοίνικες και προκάλεσε μεγάλες ζημιές, ιδίως στις ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες επέλεξαν το συγκεκριμένο δέντρο για να διακοσμήσουν τους υπαίθριους χώρους τους, ήρθε και η σειρά της Καβάλας;

Ήδη στη Νέα Ηρακλίτσα και στο Παληό υπάρχουν σχετικές  αναφορές κατοίκων οι οποίοι είδαν μέσα σε λίγα 24ωρα τα δέντρα τους να ξεραίνονται από κάποιον «ανεξήγητο» λόγο.

Κάτοικοι του Νομού και ιδίως εκείνοι οι οποίοι ζουν στην παράλια ζώνη, όπως στο Παληό, στη Νέα Ηρακλίτσα και στο παραλιακό μέτωπο του δήμου Παγγαίου, ζητούν απεγνωσμένα την εμπεριστατωμένη γνώμη ειδικών και δη της αρμόδιας Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας για το αν όντως πρόκειται για το συγκεκριμένο παράσιτο κι αν ναι, τι πρέπει να πράξουν για να σωθούν τόσο τα δέντρα τους όσο και οι φοίνικες οι οποίοι βρίσκονται σε δημόσιους χώρους.

Τι είναι το «κόκκινο σκαθάρι»

Το «κόκκινο σκαθάρι» ή ρυγχοφόρος των φοινικοειδών αποτελεί τον σημαντικότερο εχθρό του φοίνικα στη χώρα μας, καθώς έχει ήδη εξολοθρεύσει χιλιάδες μικρούς και μεγαλύτερους φοίνικες, ενώ απειλεί και τους υπόλοιπους. Το παράσιτο εντοπίστηκε σε ευρωπαϊκό χώρο στην Ισπανία το 1993, ενώ στον ελληνικό χώρο μεταφέρθηκε με την εισαγωγή προσβεβλημένων φοινικοειδών κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το σκαθάρι, κοκκινο-καφέ στο χρώμα, μεγέθους περίπου τριών εκατοστών, προσβάλλει όλα τα φοινικοειδή με ιδιαίτερη προτίμηση στον κανάριο φοίνικα. Το θηλυκό γεννά εκατοντάδες αυγά, σε σχισμές και καινούργιες πληγές του φοίνικα. Τα αυγά εκκολάπτονται σε κάμπιες οι οποίες τρώνε τους μαλακούς ιστούς και τις ίνες του κορμού του φοίνικα στο ανώτερο μέρος του, κοντά στη στεφάνη, με αποτέλεσμα τα νεότερα φύλλα να αδυνατίζουν στη βάση τους και να κάμπτονται προς τα κάτω. Το σύμπτωμα επεκτείνεται σταδιακά -πολλές φορές ακόμα και μέσα σε λίγα 24ωρα– και στα υπόλοιπα φύλλα και το δέντρο παίρνει τελικά τη μορφή ομπρέλας, ενώ όταν η προσβολή καταλήξει στην καρδιά του φοίνικα, το δέντρο ξεραίνεται.

Σημειώνεται ότι ακόμη και όταν ένας νεκρός φοίνικας κοπεί, τα ανθεκτικά έντομα πετούν σε ακτίνα 500 μέτρων και αρχίζουν να τρώνε τους ιστούς των γειτονικών φοινίκων, ενώ έχει αναφερθεί ότι το «κόκκινο σκαθάρι» μπορεί να πετάξει έως και σε απόσταση 5 χιλιομέτρων.