Ροζ πινελιές… από αέρος στις Λιμνοθάλασσες της Κεραμωτής

Η περιοχή έχει κατακλυστεί αυτήν την περίοδο από τα εντυπωσιακά και... σαγηνευτικά ροζ Φλαμίνγκο, καθιστώντας τις Λιμνοθάλασσες ως έναν σπάνιο υδροβιότοπο, πέρα από μια πλούσια «πηγή» του πρωτογενούς τομέα

Οι Λιμνοθάλασσες της Κεραμωτής, εκτός από μια πλούσια «πηγή» του πρωτογενούς τομέα, λόγω των ελευθέρας εκτροφής και ανάπτυξης ιχθυρών εξαιρετικής ποιότητας τα οποία αλιεύονται από τον Αγροτικό Αλιευτικό Συνεταιρισμό της περιοχής, αποτελούν και έναν μοναδικό υδροβιότοπο με σπάνια είδη πουλιών, τα οποία κατακλύζουν τις λιμνοθάλασσες, ειδικά αυτήν τη περίοδο του χρόνου, λόγω της φθινοπωρινής μετανάστευσης, η οποία ξεκινάει από τον Αύγουστο.

Μάλιστα, ο αριθμός τους κατά τους χειμερινούς μήνες στις περιοχές ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, δηλαδή στο Δέλτα του Νέστου, Βιστωνίδα, Ισμαρίδα και σε όλο το σύμπλεγμα των λιμνοθαλασσών σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 10.000 πουλιά

Αυτά τα πουλιά είτε έρχονται εδώ για να βγάλουν τον χειμώνα είτε απλά είναι περαστικά, σταματάνε για λίγο να τραφούν, να πάρουν δυνάμεις και να συνεχίσουν την πορεία τους, ενώ πολλά από αυτά θα φτάσουν μέχρι την Ισπανία και την Αφρική.

Τα είδη πτηνών τα οποία αναπαράγονται σ’ αυτά τα νερά είναι, μεταξύ άλλων, ο Κορμοράνος, ο Νυχτοκόρακας, ο Σταχτοτσικνιάς, ο Κρυπτοτσικνιάς, ο Λευκοτσικνιάς, ο Καλαμοκανάς, η Αβοκέτα και η Χαλκοκουρούνα.

Στα είδη πουλιών τα οποία μεταναστεύοντας περνούν από εδώ, περιλαμβάνονται η Χαλκόκοτα, ο Ροδοπελεκάνος και η Λεπτομύτα, ενώ πολλά υδρόβια πουλιά παρατηρούνται στις εν λόγω περιοχές όλο τον χειμώνα, όπως η Καστανόπαπια, η Βαρβάρα, η Πρασινοκέφαλη, η Χουλιαρόπαπια, το Σφυριχτάρι, το Κιρκίρι, το Γκισάρι, η Σταχτόπαπια, η Αβοκέτα, η Καλημάνα, το Φοινικόπτερο ή αλλιώς Φλαμίνγκο και η Μαυροκέφαλη πάπια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Φλαμίνγκο αποκτούν το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα στις φτερούγες τους όσο μεγαλώνουν, καταναλώνοντας τις μικροσκοπικές γαρίδες Artemia, τις οποίες αναζητούν στα ρηχά νερά των υγροτόπων.

Το KAVALAPOST «συνάντησε» ένα από τα πολλά σμήνη Φλαμίνγκο -τα κανονικά, όχι τα… φουσκωτά- τα οποία πετούν αυτήν την εποχή πάνω από τις Λιμνοθάλασσες της Κεραμωτής και έστω κι από μακριά, είναι εντυπωσιακά και άκρως… σαγηνευτικά, όπως μαρτυράει και η παρακάτω φωτογραφία.